Terhesség – Melyik trimeszterben mi történik?

2019. szeptember 7.

Kapcsolódó tünetek:

menstruáció

A várandósság kilenc hónapját három trimeszterbe szokás osztani, és minden egyes ilyen időszak a magzat fejlődésének egy újabb fázisát jelöli. Most pedig megtudhatjuk, hogy pontosan mikor mi történik.

Terhesség – Melyik trimeszterben mi történik_750

Terhesség – Melyik trimeszterben mi történik_750

  1. trimeszter

Az első trimeszter a terhesség előtti utolsó menstruációs vérzéstől a 12. hétig tart. Ekkor még nincsenek látható jelei a várandósságnak, ennek ellenére egy nagyon fontos időszakról van szó, hiszen rohamos fejlődésen megy keresztül az embrió: az első harmad végére már van feje, törzse, 2 karja, 2 lába, sőt mi több, a 12. hét körül már a szemek is felismerhetővé válnak. A tényleges terhesség a harmadik héttől kezdődik, ugyanis ekkor ágyazódik be a megtermékenyített petesejt, majd embrióvá fejlődik. A sejtek egyik részéből lesz a méhlepény és a magzatburok, másik részükből pedig az embrió. A kismama szervezetében rengeteg hormon szabadul fel ilyenkor, melyek az embrió fejlődését támogatják.

A kismamán ekkor még nem látszik, hogy állapotos, mindössze érzi, hogy valami történik a szervezetével: feszülnek a mellei, kimerült és rosszullétek gyötrik. A legtöbb nő tapasztalja ezeket a panaszokat, így az első hetek nehezek tudnak lenni, de ezek a tünetek szerencsére a 2. trimeszter kezdetéig elmúlnak.

  1. trimeszter

A várandósság második harmada a 13. és 28. hét közötti időszakot jelenti, amikorra már beágyazódott az embrió, azaz drasztikusan lecsökken egy esetleges vetélés rizikója. A legtöbb esetben ekkor már nincsenek rosszullétek, a kismama ismét fittnek érzi magát, a pocak is elkezd kerekedni, és a magzat is ebben a pár hétben gyarapszik a legtöbbet. A magzat súlya egyre csak nő, a szervek már képesek ellátni a feladatukat, mindezek mellett pedig az agy is rohamos fejlődésen megy keresztül. Utóbbi például már a második trimeszter végére képes az egyszerűbb információk feldolgozására. Ekkor fejlődik ki a magzat hallása, a szemei, a kismama pedig érezni kezdi a magzat mozgásait, amivel egy időben megtapasztalja az első olyan panaszokat is, amit az egyre gömbölyödő pocakja okoz.

  1. trimeszter

A várandósság utolsó trimesztere a 29. héten kezdődik, aminek leginkább a kisbaba növekedése áll a középpontjába. Már a harmadik trimeszter elején annyira fejlett a magzat, hogy egy esetleges koraszülésnél is nagyon jók a túlélési esélyei, azonban minden további, az anyaméhben töltött héttel egyre fejlettebb lesz. Nagyon sok kisbaba már a 29. hét körül befordul fejjel lefelé, de akkor sincs semmi baj, ha ez csak később következik be.

A kismama ekkor már egyre inkább érzi pocakjának a súlyát, ami gyakran hátfájáshoz, gyomorproblémákhoz és légszomjhoz vezethet. Ezekre a panaszokra a pihenés jelenti a legjobb gyógyírt, így ebben a stádiumban a legtöbb állapotos nő már alig bírja kivárni a szülési szabadság eljövetelét. Az utolsó trimeszterben a kisbaba is egyre aktívabb lesz, és a mozgásait már nem csupán érzi a kismama, hanem látja is. Innentől kezdve az apuka is megtapasztalhatja gyermeke mozdulatait, ami egy igazán különleges és felemelő érzés.

A fogamzásgátlók típusai

A fogamzásgátlók típusai

Számos lehetőség van a védekezésre, így mindenki megtalálhatja saját magának, illetve partnere számára legkényelmesebb megoldást. Cikkünkből kiderül, hogy milyen módszerek vannak a szexuális úton terjedő betegségek, illetve a teherbeesés kivédésére.

Így működik a terhességi teszt

Így működik a terhességi teszt

A drogériákban egyre több terhességi teszt között válogathatunk, melyek egyszerűek és gyors eredményt hoznak. Felmerül azonban a kérdés, hogy egyáltalán hogyan működnek ezek a tesztek. Erre adunk most választ.

A terhesség jelei – 7 kevésbé ismert tünet

A terhesség jelei – 7 kevésbé ismert tünet

Számos jele lehet egy terhességnek, melyek közül talán a reggeli rosszullét és a menstruáció kimaradása a két legismertebb. Azonban több olyan tünet létezik, melyekről elsőre nem is gondolnánk, hogy állapotosságra utalnak. De vajon melyek ezek?

Diétás étrend kismamáknak

Diétás étrend kismamáknak

A kismamák táplálkozása nagyon fontos téma, hiszen rengeteg kérdés merül fel a várandósokban, melyekre válaszokat keresnek. Ezekre vesszük most végig.

Gyerekvállalás 40 felett

Gyerekvállalás 40 felett

Manapság egyre gyakoribb, hogy a negyvenes éveikben vállalnak gyermeket a nők, legyen az az első vagy épp a negyedik. Ennek rengeteg kockázata lehet, hiszen már 35 év felett rizikósabb egy terhesség.

Összes cikk Baba-mama, gyermeknevelés témában