Terhesség – Melyik trimeszterben mi történik?

Terhesség – Melyik trimeszterben mi történik?

Kapcsolódó tünetek:

  1. trimeszter
Az első trimeszter a terhesség előtti utolsó menstruációs vérzéstől a 12. hétig tart. Ekkor még nincsenek látható jelei a várandósságnak, ennek ellenére egy nagyon fontos időszakról van szó, hiszen rohamos fejlődésen megy keresztül az embrió: az első harmad végére már van feje, törzse, 2 karja, 2 lába, sőt mi több, a 12. hét körül már a szemek is felismerhetővé válnak. A tényleges terhesség a harmadik héttől kezdődik, ugyanis ekkor ágyazódik be a megtermékenyített petesejt, majd embrióvá fejlődik. A sejtek egyik részéből lesz a méhlepény és a magzatburok, másik részükből pedig az embrió. A kismama szervezetében rengeteg hormon szabadul fel ilyenkor, melyek az embrió fejlődését támogatják. A kismamán ekkor még nem látszik, hogy állapotos, mindössze érzi, hogy valami történik a szervezetével: feszülnek a mellei, kimerült és rosszullétek gyötrik. A legtöbb nő tapasztalja ezeket a panaszokat, így az első hetek nehezek tudnak lenni, de ezek a tünetek szerencsére a 2. trimeszter kezdetéig elmúlnak.
  1. trimeszter
A várandósság második harmada a 13. és 28. hét közötti időszakot jelenti, amikorra már beágyazódott az embrió, azaz drasztikusan lecsökken egy esetleges vetélés rizikója. A legtöbb esetben ekkor már nincsenek rosszullétek, a kismama ismét fittnek érzi magát, a pocak is elkezd kerekedni, és a magzat is ebben a pár hétben gyarapszik a legtöbbet. A magzat súlya egyre csak nő, a szervek már képesek ellátni a feladatukat, mindezek mellett pedig az agy is rohamos fejlődésen megy keresztül. Utóbbi például már a második trimeszter végére képes az egyszerűbb információk feldolgozására. Ekkor fejlődik ki a magzat hallása, a szemei, a kismama pedig érezni kezdi a magzat mozgásait, amivel egy időben megtapasztalja az első olyan panaszokat is, amit az egyre gömbölyödő pocakja okoz.
  1. trimeszter
A várandósság utolsó trimesztere a 29. héten kezdődik, aminek leginkább a kisbaba növekedése áll a középpontjába. Már a harmadik trimeszter elején annyira fejlett a magzat, hogy egy esetleges koraszülésnél is nagyon jók a túlélési esélyei, azonban minden további, az anyaméhben töltött héttel egyre fejlettebb lesz. Nagyon sok kisbaba már a 29. hét körül befordul fejjel lefelé, de akkor sincs semmi baj, ha ez csak később következik be. A kismama ekkor már egyre inkább érzi pocakjának a súlyát, ami gyakran hátfájáshoz, gyomorproblémákhoz és légszomjhoz vezethet. Ezekre a panaszokra a pihenés jelenti a legjobb gyógyírt, így ebben a stádiumban a legtöbb állapotos nő már alig bírja kivárni a szülési szabadság eljövetelét. Az utolsó trimeszterben a kisbaba is egyre aktívabb lesz, és a mozgásait már nem csupán érzi a kismama, hanem látja is. Innentől kezdve az apuka is megtapasztalhatja gyermeke mozdulatait, ami egy igazán különleges és felemelő érzés.
2019. szeptember 7.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek