Kiütések a babán

Kiütések a babán

Kapcsolódó tünetek:

A babák bőre fontos a hőszabályozásban, illetve a védekezőképességben. Azt azonban tudni kell, hogy a kicsik bőre éretlen, és ebből az ellentmondásból zavar, betegség alakulhat ki. Nézzük a leggyakoribb bőrelváltozásokat.

Melegkiütés

Láz, meleg hatására vörös, apró hólyagok a baba arcán, illetve hátán. Hintőpor, szellős ruházat, valamint a szoba túlfűtésének megszüntetése megoldja a problémát.

Hintőporok

BCG oltás és elváltozások

Az oltás után 3-4 héttel kis vörös csomó jön létre az oltás helyén, középen kis hólyaggal, amely kiürül, pörkösödik, végül kis heggel gyógyul (legkésőbb 4 hónap múlva!).

Márványozott bőr

A száj, a körmök vagy a lábujjak elkékülése, vagy a bőr márványozott színe legtöbbször arra utal, hogy a csecsemő fázik. Ha szapora légzést és szívverést tapasztalunk, rossz a közérzete, aluszékony, illetve nyűgös, a jelenség súlyos fertőzés, szív- vagy tüdőbetegség jele is lehet.

Mongolfolt

Anyajegyszerű elváltozás, a sötétebben pigmentált a bőrűek esetében gyakoribb. Barnás, szürkés, foltok formájában tűnnek fel. Ártalmatlan jelenség, 1-2 éves korra elhalványulnak, kezelni nem kell.

Tejeskávé folt

Legtöbbször alig észrevehetőek, pár centiméter nagyságúak, alig változnak. Ha 4-5-nél több van belőlük, vagy szaporodnak, orvosi vizsgálat válik szükségessé.

Naevus flammeus (tűzfolt)

A bőr szintjén lévő, veleszületett, kisebb-nagyobb felületű piros foltok, ártalmatlan. Síráskor, erőlködéskor jobban látszanak. A homlokon, a szemhéjakon vagy a tarkó közepén helyezkednek el, legtöbbször az első év végéig eltűnnek. Teendőt nem igényelnek.

Karotinaemiás bőr

Azok a csecsemők, akik sok sárgarépát, sütőtököt, fogyasztanak, bőrük - tenyerük, talpuk - sárgásan elszíneződhet. A zöldségekben található karotin pirosas-sárgára festi meg a bőrt. A gyermek egészséges, változatlanul fogyasszon sok répát, sütőtököt.

Seborrhoeás dermatitisz (koszmó)

Az elváltozás népies neve koszmó, amely a fejbőrön lényegében hámló kiütés, mely a faggyútermelő részeken fordul elő leginkább, így a hajas fejbőrön, homloktájon, fül mögött. 3-4 hetes korban jelentkezik és 4-5 hónapos korra magától megszűnik. A felrakódás vastag és tapadó is lehet, melyet fellazító kenőcsös pakolás segíthet eltávolítani.

Termékek koszmós fejbőrre

Ekcéma

Az ekcéma a bőrgyulladás egyik formája, száraz, hámló, vörös bőrrel és erős viszketéssel jár. Gyakran az arcon alakul ki, de kiterjedhet a könyök,- és térdhajlat a csukló, a boka és a nyak területére is. Bőrgyógyászati vizsgálat szükséges.

Termékek ekcémás bőrre

Pelenkakiütés

Talán a leggyakoribb probléma a babák körében. Szinte minden baba kap kiütést a pelenkától. Ugyan nem komoly probléma, mégis zavarhatja a babát. A nedvesség a pelenkakiütés egyik fő okozója.

Termékek pelenkakiütésre

2020. június 19.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek