A 3 napos láz tünetei és kezelése

3 napos láz

Kapcsolódó tünetek:

A háromnapos láz, vagy roseola infantum egy általában ártalmatlan és enyhe lefolyású vírusfertőzés. Ahogy a latin elnevezésből is következik, a betegség a gyerekeket érinti, jellemzően fél és 2 éves kor között. A herpeszvírus által előidézett roseola cseppfertőzéssel terjed, általában már a tünetek megjelenése előtt, így nehéz ellene védekezni, a betegség azonban rendszerint nem okoz járványt. Az alábbiakban áttekintjük a 3 napos láz jellemzőit, tüneteit és a lehetséges kezelési módokat annak érdekében, hogy a jeleket minél hamarabb felismerhessük.

A 3 napos láz terjedése

A háromnapos lázat leggyakrabban a humán herpeszvírus-6 (HHV-6) és a humán herpeszvírus-7 (HHV-7) okozza, melyeket el kell határolni a nemi szervek fertőzéseiért felelős herpes simplex-től. A betegséggel együtt járó kiütések a szervezet vírusra adott immunreakciója következtében alakulnak ki.

A fertőzés elsősorban cseppfertőzéssel, köhögés vagy tüsszentés útján terjed, de a gyerekek a tárgyak átadásával, a közös játék során is könnyedén megfertőzhetik egymást. A háromnapos láz nem okoz járványt, de – tekintettel arra, hogy védőoltás jelenleg nem létezik – a megelőzés érdekében érdemes lehet odafigyelni a gyakori kézmosásra, a saját evőeszköz és tányér használatára, a másokkal közösen használt játékok fertőtlenítésére és természetesen a beteg gyerekek elkerülésére. 

A betegség lehetséges tünetei

A vírusfertőzés lappangási ideje jellemzően 1-2 hét, így a betegség ebben az időszakban tünetekkel nem jár együtt. A lefolyása ezt követően nem egységes, hiszen vannak olyan gyerekek, akiknél nem, vagy csak nagyon enyhén jelentkeznek a panaszok.

A betegség legjellemzőbb tünete a hirtelen fellépő, meglehetősen magas, akár a 39-40 Celsius fokot is elérő láz, mely általában 2-3 napig tart, az elnevezés azonban megtévesztő, hiszen előfordulhat, hogy ez az állapot akár 8 napig is elhúzódik. Végül aztán a láz amilyen hirtelen jött, úgy el is múlik.

Ha a láz elvonult, a gyermek testén – különösen a törzsön, ritkábban az arcon, a nyakon és a karokon – rózsaszín kiütések, apró foltok bukkanhatnak fel. Ezek a kiütések nem viszketnek, így könnyen megkülönböztethetjük őket a bárányhimlőtől; a lapos vagy kiemelkedő foltok jellemzője még, hogy nyomásra elfehérednek, és többnyire két nap elteltével nyomtalanul elmúlnak.

A háromnapos láz ritkább tünetei közé sorolhatjuk az orrfolyást, a torokfájást, az enyhe köhögést, a megnagyobbodott nyaki nyirokcsomókat, a szemkörnyék és a szemhéj duzzanatát, a rózsaszínes szemet és a kötőhártya gyulladását. Gyomorpanaszok is jelentkezhetnek, ilyen például a hasfájás, a hányinger és a hasmenés. A roseolában szenvedő kicsi nyűgössé, ingerlékennyé, étvágytalanná válhat, a lázas időszakban pedig fáradékonyság és aluszékonyság jelentkezhet. Ezeket a tüneteket rendszerint még a kiütéses időszak előtt tapasztalhatjuk.

Fontos tudni, hogy ha valaki egyszer átesik a betegségen, az immunitást szerez, így a jövőben nem kell amiatt aggódnunk, hogy gyermekünk újra megfertőződhet.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A betegség a legtöbb esetben enyhe lefolyású, és elegendő lesz az otthoni kezelés, azonban mivel a kiütések más probléma – kanyaró vagy bárányhimlő – tünetei is lehetnek, a pontos diagnózist a gyermekorvos tudja felállítani. Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni abban az esetben, ha a 3 napos láz kiütései néhány nap után sem tűnnek el, esetleg tartósan magas láz alakul ki. Szintén ne késlekedjünk a gyerekorvos felkeresésével, ha légzési nehézségek jelentkeznek, a betegséget súlyos fejfájás vagy tarkókötöttség kíséri, esetleg ha gyermekünk nem tud elegendő folyadékot fogyasztani, és ezért a kiszáradás veszélye fenyegeti.

Ritka esetekben előfordulhat, hogy a gyermeknél lázgörcs alakul ki, erre a legnagyobb esély a lázas időszak első napján lehet. Ez egy olyan roham, amely tíz másodperctől akár néhány percig is eltarthat: a végtagok és a törzs rángatózik, a test megmerevedik vagy megfeszül, a szemek pedig fennakadhatnak, hátracsukódhatnak. A gyermek légzése hörgővé válhat, valamint elveszítheti uralmát a testfunkciók felett, így bepisilhet, de akár hányás is előfordulhat. A tünetek aztán spontán megszűnnek, ezt követően a beteg elálmosodik vagy elalszik.

Egy ilyen rohamot végignézni nagyon ijesztő lehet, fontos azonban a nyugalom megőrzése: a gyermeket ne fogjuk le, mert ez akár csonttöréshez is vezethet, de ruháját meglazíthatjuk, teste mellé párnákat helyezhetünk. Figyeljünk arra, hogy a légutak tiszták maradjanak, ezen kívül pedig – ahogy egy epilepsziás roham esetén is –, csupán a beteg testi épségének megőrzése a feladatunk. A lázgörcs nem okoz maradandó károsodást, ilyenkor mégis nagyon fontos felkeresni a gyermekorvost, hiszen ő tudja majd megállapítani azt, hogy nem áll-e fenn valamilyen súlyosabb betegség lehetősége. 

Lehetséges szövődmények

Ahogy azt említettük, a betegség a gyermeknél lázgörcsöt okozhat, de ezen kívül is nagyobb kockázatot jelent azokra, akiknek az immunrendszere gyengébb: ilyenek például a friss szervátültetettek vagy a különböző autoimmun betegségekkel élő gyerekek. Ezekben az esetekben a háromnapos láz lehetséges szövődménye a tüdőgyulladás, az aszeptikus agyhártyagyulladás, az agyvelőgyulladás vagy az egyéb, központi idegrendszert érintő betegségek.

A 3 napos láz kezelése

Mivel a betegség vírusfertőzés következtében jelentkezik, speciális kezelésre általában nincs szükség; a bőrtünetek nem viszketnek, ezért erre gyógyszer szedése sem javasolt, a kiütések pedig a legtöbbször orvosi ellátás nélkül, maguktól elmúlnak.

Ha a gyermek láza nagyon felszökik, az minden szülő számára ijesztő állapot. Ilyenkor fontos tudatosítani magunkban azt, hogy a láz maga nemcsak egy tünet, hanem a szervezet öngyógyító folyamatának része is. Ez azt jelenti, hogy amíg nem emelkedik nagyon magas szint fölé, nem is javasolt a csillapítása, ha azonban már komolyan befolyásolja a gyermek közérzetét, és azt látjuk, hogy egyre nehezebben viseli ezt az állapotot, szükség lehet a beavatkozásra.

Egy kisgyermek lázának csillapítása alapvetően két módon történhet: fizikálisan vagy lázcsillapító gyógyszerek alkalmazásával. Az előbbire jó megoldás például a hűtőfürdő: melegítsük a fürdővizet nagyjából 37 fokosra, fektessük bele a beteget, majd lassan, fokozatosan adagoljuk a hideg vizet addig, amíg a hőmérséklete 31-32 fokossá nem válik. Vigyázzunk a hirtelen hőmérséklet változásra, ez ugyanis rendkívül megterhelheti a kicsi szervezetét.

Jó megoldás lehet még a vizes borogatás is: ennek során a langyos vízbe mártott, kicsavart törölközőt terítsük a gyermek testére, majd ha az felmelegedett, cseréljük le a borogatást. Ezt a folyamatot ismételjük addig, amíg a láz lejjebb nem kúszik.

A lázcsillapítás gyógyszerrel is történhet, ekkor azonban fontos, hogy minden esetben egyeztessünk a gyermekorvosunkkal. A paracetamolt vagy ibuprofent tartalmazó kúpok vagy szirupok segíthetnek abban, hogy a magas lázat enyhítve könnyítsünk a beteg állapotán. A láz csillapításán kívül fontos az is, hogy a beteget hagyjuk pihenni, így a szervezete gyorsabban képes lesz legyűrni a fertőzést. Amikor aztán már a kiütések is elmúltak, és semmilyen egyéb tüneteket nem tapasztalunk, biztosak lehetünk abban, hogy a gyermek nem fertőz, így visszatérhet a közösségbe is.

Figyeljünk a tünetekre!

A 3 napos láz az esetek túlnyomó többségében enyhe lefolyású, és a gyermeket sem viseli meg túlzottan. Fontos tudni azonban azt, hogy a tünetek egyéb, komolyabb betegség jelei is lehetnek, ezért a megnyugtató diagnózis felállítása érdekében keressük fel a gyermekorvost, aki segítséget fog nekünk nyújtani a betegség kezelésében is.

2016. november 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek