Piros a baba popsija? Így kezelje!

Piros a baba popsija? Így kezelje!

Kapcsolódó tünetek:

Mi okozhat piros popsit?

Nem mindegy, hogy halványpiros vagy súlyosan gyulladt, sebes, nedvedző foltokról van szó. Bármennyire is enyhének tűnnek a jelek, hátterükben minden esetben gyulladás áll, amely lehet szimplán irritatív, lehet allergiás vagy bakteriális, gombás, vírusos eredetű is. Az első teendő, hogy megtaláljuk a kiváltó okot, majd azt követően a kezelésre koncentráljunk. Mutassuk meg babánk kipirosodott popsiját gyermekorvosunknak, súlyosabb esetben pedig bőrgyógyász szakembernek!

Lehetséges okok

  • 1. Pelenkakiütés azért jöhet létre, mert valamilyen oknál fogva felbomlik az egyébként is érzékeny bababőr egyensúlya, s a nedves pelenka kifejezetten jó táptalajt nyújt a kórokozóknak.
  • 2. Akárcsak az ekcémára, a popsikiütésre is igaz, hogy a nem megfelelően megválasztott tisztálkodó szerek, a mosószer és a helytelen étkezés is súlyosbíthatja a tüneteket.
  • 3. Gyulladt popsinál mindig gondolni kell a szájpenészre is: a gyermek szájában kialakuló gombás fertőzés ugyanis végigvonul az emésztőrendszeren és végül a pelenkában köt ki. Ilyenkor a szájban és a popsin levő fertőzést együtt kell kezelni!
  • 4. Fogzáskor, betegségek idején a gyermek egyébként is gyengébb immunrendszere jobban ki van téve a fertőzéseknek, így bőre is sérülékenyebbé válik, könnyen kialakulhat a popsikiütés.

A kezelés menete

  • Mivel a babák bőre nagyon érzékeny, a széklet és a vizelet is könnyen kicsípheti, érdemes rendszeresen védőkrémet használni. A legjobbak a cink-oxid és lanolin tartalmúak, melyek nem engedik kiszáradni a bababőrt, sőt még hidratálják is azt.
  • Ha már enyhén piros a popsi, bevethetők a gyulladáscsökkentő és hámképződést segítő benzil-alkohol, benzil-benzoát és benzil-cinamát tartalmú krémek.
  • Gombafertőzés esetén a gyermekorvos ír fel általában valamilyen bóraxtartalmú krémet, csúnyább sebek jelentkezésekor, amikor már a hám is sérült, érdemes hámosítókat alkalmazni.
  • Ha folyamatosan gyulladással küzdünk, lehetséges, hogy már csak a bőrgyógyász által felírt krémek segítenek.
2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek