Nem tud reggel felkelni? Ezeket a módszereket próbálja ki!

Nem tud reggel felkelni? Ezeket a módszereket próbálja ki!

Kapcsolódó tünetek:

Az alvás-ébrenlét ciklust, a hormonszintet, az anyagcserét és a testhőmérsékletet mind a ‘biológiai óránk’ az úgynevezett cirkadián ritmusunk befolyásolja. Ha a cirkadián ritmusa ki van kapcsolva, akkor többet kockáztathat, mint pár pocsék napot, amikor csak az ágyra vágyik! A helytelenül működő belső ritmus krónikus egészségi állapotokhoz vezethet, mint például az elhízás, a cukorbetegség, a depresszió, a bipoláris zavar és a szezonális érzelmi zavar. Öt módszert javaslunk azonban most, mellyel elősegítheti az időben történő felkelést és ezáltal beállíthatja biológiai óráját!

Tudatosítsa magában, miért szeretné javítani az ébresztő rutinját!

Ha tudjuk, hogy másnap korán kell kelnünk egy fontos esemény miatt, sokszor tapasztalhatjuk, hogy még az óra előtt felkelünk. A tudat, hogy fel kell kelni valamilyen okból, ami kivételes, segít önmagunk felébresztésében. Ezt a módszert kezdetben csak ébresztőóra együttes használatával javasoljuk, ugyanis a cirkadián ritmus megléte nélkül nem számíthatunk önmagunk állandó tudatos felébresztésére.

Korrigálja a reggeleket, hogy időt nyerjen!

Figyelje meg reggeleit és a kevésbé fontos tevékenységeket rövidítse le az alvás javára! Adjon magának annyi időt, hogy elkészülhessen, de ne hagyjon túl sok időt, amit reggel az óra “szundi” gombjával elhúzhat.

Legyen nagyobb kihívás a “szundi gomb” lenyomása!

Tegye minél messzebb az ébresztőórát, melynek kikapcsolásához fel kell álljon. A hangerő, vagy csengőhang ne legyen zaklató, de semmiképp nem ajánlatos kellemes zenét, vagy rádiót használni ébresztőként, mert annak hangját kizárhatja az agyunk és tovább alhatunk.

Ismerje meg a belső óráját jobban!

Lehet, hogy a rendszeres későn ébredés oka, hogy nem jókor próbál felkelni. Az okos órák alvásfigyelő funkciói ma már segítenek abban, hogy jókor ébredjünk fel.

Töltse fel melatonin szintjét!

Próbáljon ki egy melatonin tartalmú táplálékkiegészítőt. A test ugyanis melatonint termel, hogy stimulálja az alvást, de ha nem elegendő a természetes melatonin a szervezetben, az alvás minősége romlik és az ébredés is nehezebbé válik. Próbálja a lehető legalacsonyabb adaggal kezdeni - 0,5-5 milligramm hatóanyaggal, melyet öt-hat órával a lefekvés előtt vesz be néhány napig.

2018. március 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek