Mossa ki a náthát orrából!

2017. december 3.

Kapcsolódó tünetek:

orrdugulás, orrfolyás

Az orr és arcüreg átmosás a váladékkal telt, megduzzadt arcüreg és nyálkahártya kezelésére szolgál. A Proetz kezelés az orröblítés és az orrszívás együttes használata. A terápia segítséget nyújthat az elhúzódó nátha, vagy más légúti betegség ellen.

proetz kezelés

proetz kezelés

Bár régebben orvosi terápiának tekintették, amelyet általában kórházi környezetben végeztek el, a Proetz kezelés ma már otthon, vagy ilyen kezelésre szakosodott rendelőkben is elvégezhető. Legtöbbször sóterápiával és inhalálással egybekötve alkalmazzák és erősen ajánlják az óvodás és kisiskolás korú gyermekeknek, de felnőtteknek is egyaránt.

A Proetz kezelés folyamata

A Proetz-kezelés alkalmával az ápoló sóoldat és efedrin-hidroklorid oldat használatával végzi el a kezelést. A Salvus víz használata is megfelelő erre a célra.

Először az oldatot az egyik orrüregbe juttatják, miközben a beteg a fejét hátra hajtja, vagy a hátán fekszik. Majd a másik orrlyukán keresztül vákuummal kiszívják az oldatot, tehát kiporszívózzák azt. Fontos ilyenkor a rendszer lezárása, melyet a kezelés közben a ‘k’ és a ‘g’ hangzók ismétlésével tud előidézni a páciens. Ha ez nem sikerül, akkor az oldat a szájba jut, ami kellemetlen érzés lehet. Kezdetben az orrüregből eltávolított oldat nyálkát tartalmaz. Az eljárást addig ismételjük, amíg az oldat ki nem tisztul, jelezve, hogy a nyák nagy részét eltávolították.

Ma az orröblítésnek több formája létezik, számos technikával valósítható meg. Néhányan olyan eszközök használatát követelik meg, mint például a neti pot, vagy egy fecskendő, míg a kevésbé kifinomult technikával csak folyadékra és a kezeinkre lesz szükség. Manapság számos orr öblítésre alkalmas egyszerű szerkezet és a hozzávaló só kapható a gyógyszertárakban.

Számos kultúra és vallás világszerte gyakorolja az orröblítést hagyományaik részeként. Azonban az orvosi területen is nagy szerepet játszik olyan betegségek kezelésében, mint a rhinitis és a sinusitis. Az eljárás nem csak a váladékot és a letapadt nyákot távolítja el, de megkönnyíti a légzést és csillapítja a nyálkahártya duzzanatát is.

Kinek ajánlott és milyen eredmények várhatóak el tőle?

Megfázással, vagy heveny allergiás légúti tünetekkel küzdőknek.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy az arcüreg átmosás egyaránt olcsó, mégis hatékony kezelés a felsõ légúti betegségekre – mind a felnõttek, mind a gyermekek számára. Ráadásul a vizsgálatok azt is mutatják, hogy további előnyökkel jár, például a csökkentett gyógyszer-felhasználást, mint például az antibiotikumok és az antihisztaminok elkerülhetetlen alkalmazását.

A többi kezelési módszer mellett, az orr átmosás is alkalmazható a regeneráló terápiában, különösen azoknál a betegeknél, akik nemrégiben orrműtéten estek át.

Az orrürítés eredménye szinte azonnali. Az eljárás után a betegeknek könnyebben lélegeznek. Ezenkívül azt is megfigyelték, hogy az adott állapothoz társuló tünetek közül több is csökkent, például a fejfájás, a duzzadt nyálkahártyák és maga a gyulladás.

Lehetséges kockázatok és szövődmények

Ha megfelelően történik, a Proetz-kezelés és az arcüreg és orrüreg átmosás biztonságos eljárás. Mindaddig, amíg az alkalmazott oldat és a segédeszköz steril, a kockázatok és a szövődmények nagyon korlátozottak. Enyhe mellékhatásként jelentkezhet például orrvérzés és orr irritációja. A túlzottan gyakori öbíltéstől a nyálkahártya kiszáradhat.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray 10ml

    Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orr...

    <p>Az Otrivin Menthol az orrnyálkahártya kezelésére alkalmas érszűkítő hatású készítmény, amely gyorsan megszünteti az orrdugulást. Az orrnyálkahártya-duzzanatot csökkentő hatóanyaga mellett hűsítő mentol és eukaliptusz aromapárát is tartalmaz.</p>

    2 899 Ft

Egy aggodalomra okot adó komplikáció a fertőzés lehet, melynek okozója a használt eszköz, a kezek, vagy az oldat szennyezettsége lehet. A fertőzés jelei és tünetei közé tartozik a súlyos fejfájás, láz, émelygés, torokfájás, hányinger és hányás. Ha a fertőzést ennek megfelelően nem kezelik, életveszélyes állapotot, vagy akár halált okozhat. Ahogy a fertőzés terjed hatással lehet a látásra, vagy a beteg agyi funkciójira. Ezért ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni!

Házi praktikák megfázás ellen

Házi praktikák megfázás ellen

A megfázás kezelésére szinte minden családban van egy titkos recept, vagy jól bevett szokás, melyet hagyományként örökítünk tovább. Mi összeszedtünk néhány praktikát, amivel nagyanyáink és jelen korosztályunk is hatékonyan küzd a mindenkit ledöntő megfázás ellen!

Mi a különbség nátha és influenza között?

Mi a különbség nátha és influenza között?

Nátha és influenza – ezt a két megnevezést igen gyakran halljuk a betegségekkel tarkított őszi-téli időszakban. Ugyan mindkettőt vírus okozza, egyáltalán nem szabad összetéveszteni őket, hiszen lefolyásuk és esetleges szövődményeik is eltérőek lehetnek. De mégis hogyan dönthetjük el, hogy egy egyszerű náthával van dolgunk, vagy influenzásak lettünk?

Hogy kell helyesen orrot fújni?

Hogyan kell helyesen orrot fújni?

Lassan, de biztosan elérkezik a megfázások és az influenza szezonja, amikor rengeteg köhögünk, rossz a közérzetünk és állandóan az orrunkat fújjuk. Annak ellenére, hogy utóbbit mindenki csinálja, sokan mégsem ismerik a helyes módját.

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Ha a közelgő influenzaszezonban az influenzát meg is ússzuk, akkor is könnyen megfázhatunk. De hogyan lehet ezt elkerülni? Például a megfelelő vitaminbevitellel, aminek egyik alapja a C-vitamin!

Összes cikk Egészség A-Z témában