Mossa ki a náthát orrából!

2017. december 3.

Kapcsolódó tünetek:

orrdugulás, orrfolyás

Az orr és arcüreg átmosás a váladékkal telt, megduzzadt arcüreg és nyálkahártya kezelésére szolgál. A Proetz kezelés az orröblítés és az orrszívás együttes használata. A terápia segítséget nyújthat az elhúzódó nátha, vagy más légúti betegség ellen.

proetz kezelés

proetz kezelés

Bár régebben orvosi terápiának tekintették, amelyet általában kórházi környezetben végeztek el, a Proetz kezelés ma már otthon, vagy ilyen kezelésre szakosodott rendelőkben is elvégezhető. Legtöbbször sóterápiával és inhalálással egybekötve alkalmazzák és erősen ajánlják az óvodás és kisiskolás korú gyermekeknek, de felnőtteknek is egyaránt.

A Proetz kezelés folyamata

A Proetz-kezelés alkalmával az ápoló sóoldat és efedrin-hidroklorid oldat használatával végzi el a kezelést. A Salvus víz használata is megfelelő erre a célra.

Először az oldatot az egyik orrüregbe juttatják, miközben a beteg a fejét hátra hajtja, vagy a hátán fekszik. Majd a másik orrlyukán keresztül vákuummal kiszívják az oldatot, tehát kiporszívózzák azt. Fontos ilyenkor a rendszer lezárása, melyet a kezelés közben a ‘k’ és a ‘g’ hangzók ismétlésével tud előidézni a páciens. Ha ez nem sikerül, akkor az oldat a szájba jut, ami kellemetlen érzés lehet. Kezdetben az orrüregből eltávolított oldat nyálkát tartalmaz. Az eljárást addig ismételjük, amíg az oldat ki nem tisztul, jelezve, hogy a nyák nagy részét eltávolították.

Ma az orröblítésnek több formája létezik, számos technikával valósítható meg. Néhányan olyan eszközök használatát követelik meg, mint például a neti pot, vagy egy fecskendő, míg a kevésbé kifinomult technikával csak folyadékra és a kezeinkre lesz szükség. Manapság számos orr öblítésre alkalmas egyszerű szerkezet és a hozzávaló só kapható a gyógyszertárakban.

Számos kultúra és vallás világszerte gyakorolja az orröblítést hagyományaik részeként. Azonban az orvosi területen is nagy szerepet játszik olyan betegségek kezelésében, mint a rhinitis és a sinusitis. Az eljárás nem csak a váladékot és a letapadt nyákot távolítja el, de megkönnyíti a légzést és csillapítja a nyálkahártya duzzanatát is.

Kinek ajánlott és milyen eredmények várhatóak el tőle?

Megfázással, vagy heveny allergiás légúti tünetekkel küzdőknek.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy az arcüreg átmosás egyaránt olcsó, mégis hatékony kezelés a felsõ légúti betegségekre – mind a felnõttek, mind a gyermekek számára. Ráadásul a vizsgálatok azt is mutatják, hogy további előnyökkel jár, például a csökkentett gyógyszer-felhasználást, mint például az antibiotikumok és az antihisztaminok elkerülhetetlen alkalmazását.

A többi kezelési módszer mellett, az orr átmosás is alkalmazható a regeneráló terápiában, különösen azoknál a betegeknél, akik nemrégiben orrműtéten estek át.

Az orrürítés eredménye szinte azonnali. Az eljárás után a betegeknek könnyebben lélegeznek. Ezenkívül azt is megfigyelték, hogy az adott állapothoz társuló tünetek közül több is csökkent, például a fejfájás, a duzzadt nyálkahártyák és maga a gyulladás.

Lehetséges kockázatok és szövődmények

Ha megfelelően történik, a Proetz-kezelés és az arcüreg és orrüreg átmosás biztonságos eljárás. Mindaddig, amíg az alkalmazott oldat és a segédeszköz steril, a kockázatok és a szövődmények nagyon korlátozottak. Enyhe mellékhatásként jelentkezhet például orrvérzés és orr irritációja. A túlzottan gyakori öbíltéstől a nyálkahártya kiszáradhat.

Egy aggodalomra okot adó komplikáció a fertőzés lehet, melynek okozója a használt eszköz, a kezek, vagy az oldat szennyezettsége lehet. A fertőzés jelei és tünetei közé tartozik a súlyos fejfájás, láz, émelygés, torokfájás, hányinger és hányás. Ha a fertőzést ennek megfelelően nem kezelik, életveszélyes állapotot, vagy akár halált okozhat. Ahogy a fertőzés terjed hatással lehet a látásra, vagy a beteg agyi funkciójira. Ezért ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni!

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?

Sóterápia a megfázás ellen!

Sóterápia a megfázás ellen!

Az egyik olyan terápia, amely az utóbbi évtizedben itthon is fellángolt, a haloterápia, vagy más néven sóterápia, amely megfázás ellen nagyon hatékony módszer.

betegségek lelki okai

Betegségek lelki okai

Cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló tüneteket és betegségeket és azt, mi állhat a hátterükben. Lássuk, melyek ezen betegségek lelki okai.

Népszerű tévhitek az influenzáról 750

Népszerű tévhitek az influenzáról

Van, aki antibiotikumokat követel, amint kiderül, hogy influenzás, mások rettegnek a fertőzés elleni védőoltásoktól és egyesek szerint pedig ez a betegség egyáltalán nem is veszélyes. Az influenzával kapcsolatban számos tévhit terjed, össze is gyűjtöttük, melyek ezek!

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Ha a közelgő influenzaszezonban az influenzát meg is ússzuk, akkor is könnyen megfázhatunk. De hogyan lehet ezt elkerülni? Például a megfelelő vitaminbevitellel, aminek egyik alapja a C-vitamin!

Összes cikk Egészség A-Z témában