Mikor van szükség probiotikumok szedésére?

Mikor van szükség probiotikumok szedésére?

Kapcsolódó tünetek:

A probiotikumok neve nagyon tudományosan, akár futurisztikusan hangzik, ám olyan mikroorganizmusokról van szó, melyek egyébként is megtalálhatóak a szervezetünkben és nagyon fontos munkát végeznek. A probiotikumok a bél mikroflórájában vannak jelen és segítenek megőrizni annak egészségét, optimális működését és ezzel többek között, fontos szerepet játszanak immunrendszerünk megfelelő működésében is. Ezek a mikroorganizmusok tehát természetes lakói szervezetünknek, ám előfordul, hogy különböző behatások miatt az egyensúly megbomlik, és külső segítség kell ahhoz, hogy újra kellő mennyiségben legyenek jelen és végezni tudják a dolgukat. Ilyen hatás lehet például betegség, antibiotikumok szedése, túlzott fogyókúra, stresszes életmód és még sok más. Ilyenkor lehet szükség a probiotikumok pótlására, különböző erre kifejlesztett készítmények formájában.

Megelőzés

Amikor olyan betegségben szenvedünk, amire antibiotikumot kell szednünk, már menetközben kezdjük el a probiotikumok bevitelét. A betegség gyógyulása után még legalább egy hétig folytassuk is. Az antibiotikum ugyanis nem válogat, ilyenkor sajnos a jóindulatú baktériumok is pusztulnak, pótolni kell őket, egyrészt azért, hogy a betegség alatt már segíthessenek, másrészt azért, hogy utána hamarabb visszaállhasson a világ, vagyis bélflóránk egyensúlya.

Kezelés

Van, amikor nem csak a megelőzés miatt van szükség extra probiotikumokra, hanem az immunerősítés, mint kezelés miatt is fontos lehet a szedésük. Segíthet ez felső légúti allergiás tüneteknél, atópiás dermatitisz vagy gyulladásos bélbetegségek esetében, illetve hüvelyi fertőzések kiegészítő terápiájaként is. Hasmenés esetén probiotikumot szedni azért is hatékony, mert ezek a baktériumok nagy mennyiségben kiszorítják a kórokozókat, illetve megakadályozzák a gombák elszaporodását is.Hányásos-hasmenéses betegségeknél a bélflóra egyensúlya általában magától is helyreáll idővel, de ezt nem feltétlenül kell megvárni, érdemes rásegíteni a folyamatra probiotikumokkal. Ez azért is fontos, hogy az immunrendszerünk minél hamarabb megfelelően tudjon újra működni.

Szépségápolás

Napjainkban a szépségápolás szupersztárjainak is számítanak a probiotikumok, miután a szakemberek elkezdtek nagyobb figyelmet fordítani arra, hogy a bőr egészségének egyik alapját is a bélflóra normális működése adja. Amikor ugyanis ez rendben van, akkor tudnak megfelelően felszívódni a tápanyagok és immunrendszerünk is ekkor képes megelőzni például a pattanások és más kellemetlen bőrön jelentkező csúfságok kialakulását. Éppen ezért bőrproblémák esetén is javasolják már a probiotikumok kúraszerű szedését.

BENU termékajánlatok
2017. július 12.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek