Orrfújástól kisebesedett orr? Ezt teheti ellene!

orrfújástól kisebesedett orr

Kapcsolódó tünetek:

Az ősztől tavaszig tartó, megfázásokkal tarkított időszakban bizony gyakran előfordul, hogy a nátha miatt nagyon sokat kell fújni az orrunkat. Ez nem csak kellemetlen, hiszen beleszól a nyugodt mindennapjainkba, hanem fájdalmas is lehet. Az orrunk érzékeny bőre ugyanis könnyen kisebesedik, kipirosodik, ami nem csak esztétikai probléma, de rossz érzés is. Ráadásul az irritáció nem is csak közvetlen az orr szélein, de az orr környezetében is jelentkezhet arcbőrünkön. Nem kell azonban, hogy minden orrfújás és orrtörlés egy kínszenvedés legyen, mert szerencsére vannak olyan jól bevált trükkök és fortélyok, melyekkel elkerülhető az orr kisebesedése. Vagy ha már megtörtént a baj, akkor könnyen kezelhető.

Megelőzés

Bár van tippünk az ellen is, hogy NE fázzon meg, ha mégis megtörtént már a "baj", annak érdekében, hogy elkerüljük a kisebesedést, használjunk minél puhább papírzsebkendőt (akár szövetből), mindenképpen olyat, ami nem illatosított. Emellett csak akkor fújjuk ki az orrunkat, amikor valóban szükséges. A gyakori orrfújás elkerülésében segítségünkre lehetnek az orrtisztító sprék, illetve azok a készítmények is, melyek enyhítik a megfázások tüneteit. Fontos ugyanakkor, hogy orrfújás után ne dörzsöljük át az orr alatti érzékeny felületet, inkább itassuk át finoman.

Ápoljuk arcbőrünket megfelelően, hogy ezzel is elkerüljük az irritációt. Használjunk ilyenkor bőrsemleges arctisztítókat, melyek nem tartalmaznak alkoholt, nem szárítanak. És hidratáljunk a megszokottnál jobban, olyan formában is, hogy több vizet viszünk be a szervezetünkbe. Ezek mellett, pedig zsíros krémekkel, akár a kedvenc ajakápolónkkal kenjük át gyakran az orrunkat körülvevő bőrt. Ahhoz, hogy a krémek hatékonyan felszívódhassanak, előbb finoman távolítsuk el a hámló bőrt az orrunkról, nedves törülközővel, körkörös mozdulatokkal. Ha már sebes a bőrük, akkor ezt a módszert ne alkalmazzuk, inkább az alábbiakra figyeljünk.

Kezelés

Amikor már kisebesedett az orrunk, akkor is nagyon fontos az ápoló, zsíros krémek használata, melyek segítik a gyógyulást is. Érdemes ebben az esetben már inkább olyan termékekhez fordulni, mint a Bepanthen, melyek a hámosodást is könnyítik és ettől gyorsabban gyógyul majd a sebes felület. Nagyon jót tehetnek a fájó bőrnek a gyógyító borogatások is. A kamillás borogatás például kifejezetten alkalmas a sérült bőrfelületek ápolására. Ehhez készítsünk szálas vagy filteres teafűből kamillateát, majd, amikor már kihűlt, abba mártogatott vattakoronggal itassuk át az orrunkat.

2018. január 29.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek