A pattanások lelki oldala

pattanások lelki oldala

Kapcsolódó tünetek:

A pattanásoknak mély társadalmi és pszichológiai kapcsolódásai lehetnek. Ez úgy értendő, hogy lelki problémák is okozhatnak aknét, befolyásolhatják a tünetek súlyosságát, illetve a pattanások jelenléte sok lelki problémát okozhat és a társas kapcsolatokat is jelentős mértékben befolyásolhatja. Még az enyhe akné is nagymértékben ronthatja a közérzetünket. Az akné hatással lehet minden korosztályra, de elsősorban a tinédzser évek során jelentkezik. A 12 és 25 év közöttiek kb. 85%-a visel enyhébb vagy súlyosabb pattanásokat. Nézzük a pattanások okozta pszichés problémákat!

A pattanások lelki oldala

A pattanások hatásai aggodalomra adhatnak okot, mivel a kritikus időszakban éreztetik a serdülőkkel testünk tökéletlenségét, amikor személyiségük fejlődési szakaszban van és fokozottan sebezhető. Ez idő alatt a kortársak véleménye nagyon fontos a tinédzserek számára. Ma már megállapított tény, hogy a a fizikai megjelenés és a vonzerő, valamint a kortársak csoportjában elfoglalt státusz között erős kapcsolat áll fenn. Az utóbbi években a páciensek és az orvosok közötti nyitott és őszinte beszélgetések rávilágítottak arra, hogy a pattanások milyen hatással vannak a pszichére. Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan problémát, amellyel a pattanásos betegek szembesülhetnek.

Önbecsülés és testkép zavara

Olyan jelenségeket sorolunk fel, melyek azt mutatják, hogy a pattanások miatt Ön vagy gyermeke testképzavarral küzdhet: Néhány zavarban lévő aknébeteg szándékosan elkerüli a szemkontaktust. Az aknéktól szenvedő nők hosszú hajukkal takarják el pattanásos arcukat. A lányok hajlamosak vastag réteg alapozót viselni a pattanások álcázására, bár tudják, hogy ez sokszor súlyosbítja a pattanásokat. A fiúk gyakran érzik úgy, hogy a pattanások nem okoznak problémát a lányok számára, hiszen viselhetnek sminket. A súlyos pattanások csökkenthetik a sportban való részvételt, például az úszást vagy a csapatsportokat, mivel szükség van közös öltözők használatára, ahol a pattanásos területek nem maradhatnak elfedve.

Szociális visszafogottság és nehezedő kapcsolatépítés

Az aknék, különösen akkor, ha az arcon jelentkeznek, más tinédzserek kegyetlen megjegyzéseit vonják maguk után.

Van akiknek nehézzé válik pattanásaik miatt új kapcsolatokat kialakítani, különösen az ellenkező nemmel. Abban az időben, amikor a tinédzserek megtanulják, hogyan alakítsanak ki baráti és szerelmi kapcsolatokat, a pattanásokkal rendelkezőknek hiányozhat a kellő önbizalom, hogy elmenjenek és megköthessék ezeket a barátságokat. Szégyellőssé válnak, és visszahúzódnak a társaságtól. A legfontosabb aggodalom a mások negatív értékelésétől való félelem. Szélsőséges esetekben szociális fóbia alakulhat ki.

Tanulás és munka világa

Néhány pattanásos tini nem hajlandó iskolába járni, ami rossz iskolai teljesítményhez vezet. Van olyan felnőttkori pattanással küzdő ember, aki betegszabadságot vesz ki és kockáztatja munkáját vagy megélhetését. Az akné csökkentheti a karrierlehetőségeket, kizárva a személyes megjelenéstől függő foglalkozásokat. Az aknébetegek kevésbé sikeresek a munkahelyi előrelépésben, a bizalomhiány fokozott ezek ellen a személyek ellen, a potenciális munkaadók reakciója már állásinterjúkkor is rossz a kipattogott bőrükre. Egy pattanásos bőrű ember nehezebben kap munkát és sajnos több a munkanélküli is az erősen aknés bőrű emberek körében. Sok fiatal pattanásos felnőttnek orvosi segítséget kell kérnie, amikor belépnek a munkaerőpiacra, ahol észlelik, hogy a pattanások elfogadhatatlanok, és hogy "mostanra már ki kellett volna nőni őket”. A pattanások a köztudatban összekapcsolódnak az elhanyagoltsággal, mosdatlansággal. Hiába számos esetben nem állnak kapcsolatban ezekkel az okokkal, mégis az akné egy olyan jelenség a bőrön, melyet - amennyiben súlyos és kóros természtű - fontos bőrgyógyásszal kivizsgáltatni és orvosi segítséget keresni a problémára.
2017. november 17.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek