Orrmandula gyulladás okai, tünetei és kezelése

Orrmandula gyulladás okai, tünetei és kezelése

Kapcsolódó tünetek:

A mandulák a szervezetünk védekezőrendszerének fontos részei. Elhelyezkedésüknek köszönhetően meg tudják állítani azokat a kórokozókat, amelyek az orrunkon vagy szájunkon keresztül próbálnak bejutni a szervezetünkbe. Ezen kívül sok fehérvértestet tartalmaznak, amelyek feladata a kórokozók elpusztítása. Gyulladás esetén a mandula jelentősen megduzzad, vörössé és fájdalmassá válik. A kezelést nem ajánlott halogatni, ugyanis súlyos esetben akár tályog alakulhat ki, ami életveszélyes állapotot is eredményezhet. Cikkünkben az orrmandulagyulladás kiváltó okait, tüneteit és kezelését mutatjuk be közelebbről.

Mit okozhat a mandulagyulladás?

Nátha

A náthát sokan nem vesszük komolyan, pedig ennek a betegségnek is lehetnek súlyos szövődményei: például savós középfülhurut, gennyes orrfolyás, arcüreggyulladás vagy orrmandula-gyulladás. Ennek oka, hogy az orrmandula megpróbálja felvenni a harcot a szervezetünkbe bejutó kórokozókkal, méghozzá úgy, hogy begyűjti azokat. Egy idő után azonban telítődik. Ennek következtében gyulladásos vizenyő halmozódik fel benne, és jelentősen megnő az orrmandula térfogata. Ezzel magyarázhatók a légzési problémák. Amennyiben a torokmandula is megduzzad, akkor nyelési nehezítettség is jelentkezhet.

Vírusinfekció

Sokféle vírus okozhat orrgarat- és torokmandula gyulladást. A mandulák ebben az esetben vörösek, továbbá torokfájás és láz is társulhat hozzá.

Skarlát

Ennek a betegségnek a hátterében az A-csoportú, eritrogén toxint termelő streptococcus baktériumok állnak. A skarlát cseppfertőzéssel terjed, így nem meglepő, hogy gyakran érint óvodáskorú gyerekeket. Ha ez okozza a mandulagyulladást, akkor az gennyes és tüszős. A nyelv pirosabb a szokásosnál, a száj cseresznyeszínű, a szájpadon pedig bevérzések alakulnak ki. Ezeken kívül a törzsön és a hajlatokban piros, grízes tapintású kiütések jelennek meg. Az eddig említett tünetek mellett jelentkezhet még láz, hányás, hasmenés és torokfájás.

Mononukleózis

Ezt a betegséget az úgynevezett Epstein-Barr-vírus váltja ki, ami nyállal terjed. A leggyakrabban elhúzódó magas lázzal, a mandulákon megjelenő fehér lepedékkel, továbbá a nyirokrendszer részét képező nyirokcsomók, de még a máj és a lép megnagyobbodásával is járhat, és érintheti az orrgarat mandulát is.

Herpangina

A herpangina betegséget szintén egy vírus, a Coxsackie-A okozza. Ebben az esetben fehér hólyagok keletkeznek a mandulákon, és azok megduzzadnak. Ebből kifolyólag nem meglepő, hogy ez a betegség gyakran nyelési fájdalommal jár, ami főleg a gyerekek mindennapjait nehezíti meg.

Kéz-láb-száj betegség

Ez a betegség a legtöbb esetben az 5 évnél fiatalabb korosztályt érinti, és az enterovírusok, azon belül is a Coxsackie nevű vírus okozza. Nem csak a száj hátsó részében okoznak panaszokat, hanem többek közt a tenyéren és a talpon is, méghozzá vízhólyagra hasonlító, ám a bőrfelszín alatt található elváltozásokat. A garatmandulákon szintén apró hólyagok alakulnak ki.

Mi a teendő orrmandula gyulladás esetén?

Az orrmandula gyulladás tünetei

Nehéz légzés és szájon át történő légzés

Gyulladás vagy duzzadás esetén az orrmandula számos panaszt eredményezhet. A legismertebb és leggyakoribb tünet, hogy nehezünkre esik az orron keresztül történő levegővétel, ami a megduzzadt orrmandulára vezethető vissza, hiszen az egyfajta akadályt képez a levegő előtt. Ennek következtében sokan inkább áttérünk a szájon át történő légzésre, aminek egyik következménye az éjszakai horkolás, továbbá alvásprobléma is felléphet, illetve orrmelléküreg-gyulladást okozhat. Sőt mi több, súlyos esetben a krónikus éjszakai légzési panaszok szív- és érrendszeri, illetve idegrendszeri problémákat is eredményezhetnek. Gyerekek esetében szintén gyakori jelenség az úgynevezett adenoidos arckifejezés a nyitott szájjal, üresnek tűnő tekintettetel és ernyedt arcizmokkal. Az alvászavar következtében továbbá kialakulhat figyelemzavar és nyűgösség is.

Középfülgyulladás

Ha az orrmandula megnagyobbodása a fülkürt nyílásait is elzárja, akkor további problémák alakulhatnak ki, hiszen a fülben nyomáskülönbség lesz, aminek az a magyarázata, hogy a megnagyobbodott orrmandula elzárja az orrgaratban az Eustach kürtöt, ami a középfület köti össze az orrgarattal, biztosítva közöttük a légcserét. Ez a magyarázata annak, hogy orrgaratmandula gyulladás esetén gyakran alakul ki savós, krónikus középfül-gyulladás. Utóbbi abban különbözik az akut változattól, hogy nem jár súlyos fülfájással, ellenben nagymértékben romlik a hallás.

Garatcsorgás

Folyamatos köhögés is felléphet abban az esetben, ha a gyulladt orrmandulából váladék távozik. Ez főleg éjszaka, alváskor okoz problémát, hiszen megzavarja a pihenést. Ezen kívül pedig gége- vagy hörgőgyulladás lehet a következménye.

Egyéb tünetek

További tünetetek közé sorolandó az orrfolyás, a lepedékes nyelv, a nehézkes beszéd, a kellemetlen lehelet, a rendszeresen visszatérő arcüreggyulladás, de a nyakon, az alsó állkapocsnál és a toroknál megnagyobbodott nyirokcsomók is megfigyelhetők.

Az orrmandula gyulladás kezelése

Orrmandula gyulladás kezelése

Gyógyszerek

A megfelelő kezelés kiválasztását megelőzően tudatában kell lennünk annak, hogy baktérium vagy vírus okozza a mandulagyulladást. Előbbi esetében penicillin-származékok használata javasolt. Vírus fertőzésre jellemző, általában enyhe tünetek jelentkezése esetén a gyulladáscsökkentő, illetve fájdalomcsillapító készítmények is javulást hozhatnak, továbbá a torokfertőtlenítők is jó választásnak bizonyulnak. Fontos megjegyezni, hogy bakteriális fertőzés esetén komplikációként tályog jelenhet meg – melynek megnyitása elengedhetetlen –, de akár krónikus mandulagyulladás is kialakulhat. Utóbbi esetében a betegséget a mandulák eltávolításával lehet a leghatékonyabban kezelni.

Minden esetben használjunk orrcseppet vagy orrsprayt, ha egyfolytában be van dugulva az orrunk, és nehezen kapunk levegőt. Ilyen esetben az orrlohasztó termékek a leghatásosabbak. Ha például egy gyerek még nem tudja rendesen kifújni az orrát, akkor fontos annak leszívása, hiszen csak így lehetünk biztosak abban, hogy teljesen eltávolítottuk a váladékot. Torokfájás esetén használjunk torokfertőtlenítőt, és kössük be egy ruhával a nyakunkat, így melegen tartva a torkunkat. Magas láz esetén pedig annak csillapítása is elengedhetetlen. Ajánlott felkeresni a fül-orr-gégészeti szakrendelést is, hiszen sok esetben antibiotikumra is szükség lehet. Az orvos ezen felül valamilyen szájfertőtlenítő készítmény alkalmazását is javasolhatja.

Természetes gyógymódok

Ha előnyben részesítjük a természetes gyógymódokat, akkor az első és legfontosabb a folyadékpótlás. Ideális esetben igyunk mézzel ízesített gyógyteát, ami nem csak a köhögést, hanem a gyulladást is enyhíti. Ebből a célból a kamilla, a hársfa, a kakukkfű és a zsálya bizonyulnak jó választásnak. A kamilla köztudottan remek gyulladáscsökkentő, a hársfa csillapítja a köhögési ingert és nyugtató hatású, a kakukkfű enyhíti a torokfájást, a zsálya pedig megöli a baktériumokat, és gyulladásgátló is egyben. Ezek a gyógynövények akár inhaláláshoz vagy gargalizáláshoz is tökéletes választásnak bizonyulnak.

Műtét

Akkor javasolt sort keríteni az orrmandula műtétre, ha a megnagyobbodott orrmandula megnehezíti a légzést, fülfájást, fülgyulladást, súlyos esetben pedig halláscsökkenést is okoz. Amennyiben krónikussá válik, illetve semmi sem hoz javulást, akkor szintén javasolt az orrmandula műtét (adenotómia), amit altatásban végeznek el.

A beavatkozás során az orrmandulát a szájon át veszik ki. A műtét utáni időszakban csak olyan ételt szabad fogyasztani, ami nem irritálja a sebet – így például túrót, mézet, fehér kenyeret a héja nélkül, pudingot vagy tejberizst. A savas, illetve forró italok és élelmiszerek, a koffein, a nikotin és az alkohol fogyasztása nem ajánlott.

Amennyiben nem távolítják el az orrmandulát, akkor akár olyan mértékűvé is válhat a halláskárosodás, hogy azt már csak műtéti beavatkozással lehet korrigálni. Ezen kívül krónikus felső légúti- és orrmelléküreg gyulladások, hörgőasztma és hörghurut alakulhatnak ki.

Összegzés

Orrmandula-gyulladás esetén ez az ujjbegy méretű szerv jelentősen megnagyobbodik. Mivel normál esetben a szájpadlás takarja, csak ilyenkor válik láthatóvá, ugyanis ekkor belóg a szájgaratba. A duzzadás hatására nehezebben kapunk levegőt az orrunkon keresztül, ezért a szájunkon át kezdünk lélegezni. Ez az állapot éjszaka horkoláshoz vagy alvászavarokhoz is vezethet, ami napközben kimerültségben és a koncentráció képességünk csökkenésében jelentkezik. Ezen kívül akár olyan tünetei is lehetnek az orrmandula gyulladásnak, mint a kellemetlen lehelet. A mielőbbi felépülés érdekében több kezelési mód közül válogathatunk: a gyógyszeres terápia mellett a különféle gyógynövények is javulást hozhatnak, végső esetben pedig a műtéti beavatkozás eredményezhet teljes gyógyulást. Nagyon fontos megjegyezni, hogy ha a választott kezelési mód rövid időn belül nem hoz jelentős javulást, akkor feltétlenül menjünk el egy orvoshoz, nehogy olyan súlyos szövődmények alakuljanak ki, mint például a savós középfülgyulladás vagy valamilyen idegrendszeri probléma.

 

2022. november 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek