A mandulagyulladás okai és kezelése

Mandulagyulladás

Kapcsolódó tünetek:

A manduláknak az immunrendszer részeként az alsó légutak felé terjedő fertőzés megállításában van szerepe. A mandulagyulladást döntő többségben vírusok, kisebb részben bakteriális fertőzések okozzák. Melyek a mandulagyulladást kiváltó okok, jellemző tünetei és hogyan kezelhető? Milyen természetes gyógymódokkal lehet a fájdalmat csökkenteni? Cikkünkből kiderül!

Torok- és mandulagyulladás: hogyan különböztethetjük meg?

Jóllehet a torokgyulladás és mandulagyulladás két különböző betegség, sokszor előfordul, hogy egymást helyettesítve alkalmazzák a kifejezéseket. A torokgyulladást ugyan gyakran mandulagyulladás követi, ez mégsem jelenti, hogy a kialakulásukért ugyanazok a vírusok és baktériumok lennének felelősek, mint ahogy a tüneteik is eltérhetnek. Ráadásul előfordulhat olyan eset is, hogy a mandula- és a torokgyulladás egyidőben van jelen.

Torokgyulladás okai és tünetei

A torokgyulladás az őszi-téli időszak egyik leggyakoribb panasza, különösen a gyerekek körében: a zárt tér, így az óvoda, iskola, a közösségi terek kedveznek a fertőzés terjedésének. Emellett nagyobb a torokgyulladás kialakulásának kockázata azoknál a felnőtteknél is, akik gyakran használják a tömegközlekedést. Ebből érzékelhető is, hogy a betegség cseppfertőzéssel, leginkább fertőzött tárgyakkal való érintkezés útján terjed. A köhögés, tüsszögés, a szennyező részecskék belélegzése is növeli a megbetegedés esélyét.

A torokgyulladás a torok nyálkahártyájának gyulladását jelenti, amelyet vírusfertőzés okoz, de előidézhetik baktériumok is .

Torokgyulladás fő tünetei

  • Torokfájás
  • Kiszáradt torok, nyelési fájdalom
  • Vörös színű nyálkahártya
  • Náthaszerű panaszok (orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás vagy fülfájás)
  • Száraz köhögés, légcsőhurut
  • Láz, hidegrázás
  • Nyaki nyirokcsomók megduzzadása
  • Fejfájás, rossz közérzet

Torokgyulladás kezelése

Attól függően, hogy vírusok vagy baktériumok által okozott torokgyulladással állunk szembe, más kezelést kell alkalmazni. A vírusos eredetű torokgyulladásnál tüneti kezelést kell alkalmazni, mint például láz- és fájdalomcsillapítók, recept nélkül is kapható torokfertőtlenítő tabletták szedése, bőséges folyadékfogyasztás (pl. langyos, mézes teák). Ajánlatos kerülni a túl forró, illetve hideg ételeket és italokat, mivel ezek irritálják a nyálkahártyát.

Ha azonban baktériumok (pl. Streptococcus) okozzák a gyulladásos megbetegedést, és a tünetek az otthoni kezelés során nem javulnak, antibiotikum szedésére is szükség lehet. Ez esetben mindenképp forduljunk orvoshoz!

Mandulagyulladás okai és tünetei

Mandulagyulladás alatt a garatmandulák gyulladását értjük, amelyet vírus- és baktériumfertőzés okoz, jellemzően a felső légúti huruthoz, megfázáshoz kapcsolódva. Kialakulását elősegítheti a legyengült immunrendszer, illetve résztünete lehet valamilyen más betegségnek (pl. skarlát) is.

A mandulagyulladás fő tünetei

  • Hidegrázás, magas láz
  • Garat tájékán erős, sokszor fülbe sugárzó fájdalom
  • Megduzzadt nyirokcsomók, fájdalmas nyelés
  • Cserepes ajkak
  • Lepedékes nyelv
  • Hasi fájdalom
  • Vörös és duzzadt mandulák

Ismerd meg a mandulagyulladás egyes típusait

A mandulagyulladásnak több típusa is van, melyek tünetei ugyan hasonlóak lehetnek, ám a lefolyásuk már különbözik. Így beszélhetünk akut, elhúzódó, krónikus formákról is. A kezelése fontos, mert hiányában a tünetek súlyosbodhatnak, illetve szövődmények (tályog, szepszis, mandulakövek, reumás láz) léphetnek fel.

Akut mandulagyulladás

A heveny mandulagyulladás magas lázzal, erős hidegrázással, égő érzéssel, nyelési nehezítettséggel, fülbe sugárzó fájdalommal jár. Mandulagyulladás esetén a mandulák vörösek, duzzadtak és környékük is hasonló gyulladásos jeleket mutat. Akut mandulagyulladás esetén a tünetek körülbelül 10 napig, vagy annál rövidebb ideig tartanak. Vírusos eredetű betegség esetén, illetve ha nem olyan súlyosak a tünetek, gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók szedése, torokfertőtlenítők alkalmazása javaslott.

A tüszős mandulagyulladás

Előrehaladott fertőzésnél a mandulában képződő genny a mandula felszínére is feltör, apróbb vagy nagyobb fehér foltok képében jelentkezve. A tüszős mandulagyulladást bakteriális fertőzés okozza. A baktériumok egy része normális körülmények között is kimutatható a szájüregben, azonban a szaporodásukat az egészséges immunrendszer féken tudja tartani. Különböző változásokra (pl. meghűlés, kiszáradás, leromlott általános állapot, stb.) az immunrendszer működése károsodik, és ennek hatására a baktériumok elszaporodnak és betegséget okoznak.

Az idült mandulagyulladás

Az idült mandulagyulladást számos baktérium kiválthatja, fenntarthatja, melyek a mandula mély árkaiban az elhalt és leváló hámsejtek kínálta táptalajon élnek és fejlődnek, ezzel fenntartva a gyulladást. A baktériumok által termelt kémiai anyagok pedig a vér útján eljuthatnak a test minden részébe, így okozhatnak az egész szervezetre kiterjedő, sokszor távoli helyeken megjelenő betegségeket, mint pl. ízületi gyulladásokat, vesegyulladást. Ha ismétlődően, évi 2-3 alkalommal is jelentkezik a heveny mandulagyulladás, az már idült gyulladást feltételez. A heveny fellángolások közötti időszakok tünetmentesek lehetnek, de a kellemetlen szájszag és a nyaki megnagyobbodott nyirokcsomók utalhatnak a jelenlétére. Előfordulhat még általános gyengeség, fáradékonyság, bizonytalan eredetű hőemelkedés, gyakori meghűlési hajlam, esetleg étvágytalanság.

Mandulagyulladás kezelése

A mandulagyulladás kezelése eltérő vírusos és bakteriális fertőzés esetén. Előbbi esetben fájdalom- és lázcsillapítók, torokfertőtlenítők, míg utóbbinál antibiotikumos kezelés jöhet szóba. Emellett fontos a megfelelő étrend (pl. erősen fűszerezett ételek mellőzése), a bő folyadékfogyasztás és a sok pihenés. Krónikus mandulagyulladás esetén a mandulaműtét lehetősége is felvetődhet.

Akciós termékek torokfájásra

A mandulagyulladás kezelése természetes gyógymódokkal

Mandula gyulladás esetén az orvosi kezelés kulcsfontosságú, ám a fájdalmat természetes gyógymódokkal enyhíthetjük.

  • Mézzel ízesített gyógyteák fogyasztása (kamilla, hársfa, kakukkfű, zsálya, vasfű, kerti sarkantyúka, kasvirág, gyömbér)
  • Hagymatea
  • Gargalizálás és inhalálás nyitott szájjal, kamilla, zsálya vagy kakukkfű erős forrázatával
  • Gargalizálás víz, kevés almaecet, citromlé vagy só keverékével
  • Fokhagymával megkent pirítós evése

Így előzheted meg a mandulagyulladást!

A mandulagyulladás megelőzéséhez kulcsfontosságú, hogy az immunrendszer egészséges, ellenálló legyen. Ezt egészséges táplálkozással, az alkoholfogyasztás és dohányzás elkerülésével, napi, szabad levegőn végzett testmozgással érhetjük el.

Fontos, hogy betartsuk a higiénés szabályokat, így gyakran mossunk kezet és rendszeresen szellőztessünk - ezáltal megakadályozva a levegőben lévő cseppecskékre ta­padt kórokozók továbbvitelét.

2017. február 25.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek