Mit tegyünk, ha a köhögés mellkasi fájdalommal jár?

Mit tegyünk, ha a köhögés mellkasi fájdalommal jár?

Kapcsolódó tünetek:

A köhögés és a vele járó mellkasi fájdalom megkeserítheti a mindennapjainkat. Amennyiben a fájdalmat a légúti panaszok okozzák, jó eséllyel otthon is kezelhetjük a problémát. A tünetegyüttes azonban mindenképpen figyelmet igényel, hiszen krónikus betegség vagy súlyosabb kórkép is állhat a hátterében, aminek a gyógyításához – és a következmények kiküszöböléséhez – orvosi kezelés szükséges.

 

Cikkünkben bemutatjuk a köhögés lehetséges kiváltó okait; az eseteket, amikor a köhögés mellkas fájdalommal társulhat; ennek a kellemetlen tünetegyüttesnek az otthoni kezelési módjait, valamint azt is, hogy ilyen esetben mikor kell orvoshoz fordulni.

 

A köhögés lehetséges okai

 

Vegyük sorra a köhögés okait és az egyes betegségek egyéb kísérőtüneteit!

 

A köhögés funkciója

 

Maga a köhögés nem más, mint görcsös, lökésszerű kilégzés. Segít megtisztítani a légutakat, vagyis az akadályt képező idegen vagy irritáló anyag, idegen test vagy váladék távozik általa. Sokszor légzőszervi betegségek okozzák, de más is kiválthatja – például gasztroözofageális reflux –, vagy lehet gyógyszerek mellékhatása.

 

Miért köhögünk?

 

A köhögés elsődleges funkciója tehát a légúti akadályok eltávolítása. Ilyen akadályt képezhet például a természetes módon képződő váladék vagy a nyálkahártya-duzzanat légúti betegségek esetén. A megfázás és az influenza kísérőtünetei közé tartozik az orrfolyás, a láz és a fejfájás. A vírusos vagy bakteriális eredetű légúti fertőzés súlyos esetben akár tüdőgyulladás kialakulásához is vezethet, ám a jóval enyhébb lefolyású torokgyulladás sokkal gyakoribb.

 

Az allergia is együtt járhat száraz köhögéssel. Ilyenkor a szervezet megtámadja az allergén anyagot, védekezni kezd ellene. Légúti allergiás panaszokat okozhat például az állatszőr, a por vagy a pollenen. Az akár elhúzódó köhögés ilyenkor is a reakciót kiváltó anyag és a gyulladás miatt képződő nyák eltávolítását szolgálja.

 

A mellkasi fájdalom köhögéssel párosulva akár asztma jele is lehet. Ez a légutak krónikus, gyulladásos betegségét jelenti. Tünetei lehetnek enyhék vagy igen súlyosak is. Az asztma legkellemetlenebb velejárója, hogy a hörgők izomzatának görcsös összehúzódása miatt beszűkülnek a légutak, ami köhögéshez és nehézlégzéshez, illetve fulladáshoz vezethet.

 

A sokáig tartó hurutos köhögés krónikus obstruktív légúti betegségre (COPD-re) is utalhat. Idült hörgőgyulladással vagy tüdőtágulással járhat. Jellegzetessége, hogy idővel a fájdalom fokozódik, a folyamatos köpetürítés pedig vér felköhögésével társulhat. Bár a COPD nem gyógyítható, folyamatos orvosi kezeléssel csillapíthatóak a tünetei.

 

Amennyiben a köhögés éjszaka jelentkezik, akár reflux betegség is állhat a vele járó mellkasi fájdalom hátterében. Fekvő helyzetben ugyanis fokozott lehet a gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe, ami erősen irritáló hatású – olyannyira, hogy nem csupán a lágyszövetekben tehet kárt, hanem hosszú távon akár a fogakban is.

 

Gyógyszerek mellékhatása is lehet a fájdalmas köhögés. A vérnyomáscsökkentők egy csoportja, az ACE-gátlók például előidézhetnek ilyet, mint ahogy minden olyan készítmény is, ami valamilyen módon hozzájárulhat a gyomorsavtermelés fokozódásához. Ha felmerül a gyanú, hogy mellékhatás okozza a panaszokat, mindenképpen érdemes egyeztetni a kezelőorvossal.

 

A dohányzás következményei önmagukban is előidézhetnek olyan állapotot, amikor a mellkas fájdalom köhögéssel együtt jelentkezik. A beszűkült erek és légutak, a folyamatosan képződő váladék a jellegzetes és fájdalmas „dohányos köhögésen” túl olyan kórképek kialakulásához vezethet, mint a COPD vagy a tüdőrák.

 

A tünetegyüttes hátterében jó- vagy rosszindulatú daganat is állhat. Ennek gyanúja esetén képalkotó diagnosztikai eljárásokkal megállapítható, hogy valóban tumorról van-e szó.

 

Mikor társulhat még a köhögés mellkasi fájdalommal?

 

A felsoroltakon kívül – többek között – az alábbi diagnózisok is előidézhetik a tünetegyüttest:

 

  • mellhártyagyulladás
  • szívburokgyulladás
  • mellkasi izomláz
  • fibromyalgia
  • borda sérülése
  • bordaporc gyulladása.

A köhögés és a mellkasi fájdalom otthoni kezelése

A köhögés és a mellkasi fájdalom otthoni kezelése

 

Lássuk, milyen megoldások léteznek az enyhébb légúti tünetek otthoni csillapítására, a probléma biztonságos otthoni kezelésére.

 

Méz

 

A méz nem véletlenül tartozik a legrégebb óta ismert köhögéscsillapító anyagok közé a népi gyógyászatban. Antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően segít enyhíteni a torokfájást és erősíteni az immunrendszert. Megnyugtatja a fájó torkot, így légúti panaszok esetén azonnali gyógyírt jelenthet. Teában vagy önmagában is fogyasztható, ízlés szerint. Egyéves kor alatt nem érdemes alkalmazni, ám ennél nagyobb gyermekeknél már nyugodtan lehet. A pollenallergia önmagában nem zárja ki a mézfogyasztást, ám aki méhészeti termékekre allergiás, annak nem szabad fogyasztania.

 

Gyömbér

 

A keleti gyógyászat egyik leggyakrabban használt gyógynövénye a köhögés csillapítása mellett az immunrendszert is erősíti. Főzhető belőle tea, vagy lereszelve mézzel és citrommal fogyasztható. Kellemes íze miatt frissítőként is sokan szeretik, akár általános immunerősítő és betegség-megelőző céllal.

 

Párásítás

 

A párás levegő megnyugtatja a gyulladt nyálkahártyát. Az egész szoba párásítása vagy a forró gőz fölé hajolás nyákoldó és fájdalomcsillapító hatású. Mind a párásítás, mind pedig a gőzölés történet olyan összetevők hozzáadásával, mint a „fellélegzést” segítő eukaliptuszolaj vagy a gyulladáscsökkentő kamillatea.

 

Forró zuhany vagy fürdő

 

Előfordulhat, hogy már egy forró zuhany vagy fürdő is rengeteget segít a gőz és a párásító hatás miatt. Fontos azonban tudni, hogy szív- és keringési bántalmak esetén nem ajánlott a forró víz, mint ahogy emelkedett testhőmérséklet vagy a szervezetben jelenlévő más ismert gyulladás esetén sem.

 

Sok folyadék

 

A bőséges folyadékbevitel jóformán bármilyen betegség leküzdésében segít. Főleg vizet és meleg teát ajánlott ilyenkor fogyasztani. A kellően hidratált szövetek megkönnyítik a váladék távozását a szervezetből.

 

Gargalizálás sós vízzel

 

A torok vagy akár az orrjáratok sós vizes öblögetése felveszi a harcot a kórokozók ellen, ráadásul a váladék kiürülését is segítik. Akár már az egyszerű gargalizálás is érezhető javulást hozhat napi 2-3 alkalommal, amihez mindössze egy teáskanál sót kell elkevernünk 2 dl vízben.

 

Dohányzás mellőzése

 

Mivel a dohányzás a légúti bántalmak egyik leggyakoribb – és legkönnyebben felszámolható – oka, már a panaszok jelentkezése előtt is megéri letenni a cigarettát. Fontos tudni, hogy akár évtizedekig tartó dohányzás után is képes lehet regenerálódni a szervezetünk, amennyiben rászánjuk magunkat erre a lépésre.

 

Fűszeres ételek kerülése, meleg leves fogyasztása

 

A fűszeres ételek sajnos fokozhatják a köhögést és a gyulladást a szervezetben. Köhögés esetén jobb, ha könnyen emészthető, tápanyagban gazdag élelmet veszünk magunkhoz, például meleg levest, ami az állaga miatt is jobban esik ilyenkor.

 

Mentolos cukorkák, vény nélkül kapható készítmények

 

Rengetegféle vény nélkül kapható köhögéscsillapító készítmény közül válaszhatunk a patikákban. A különböző hatóanyagok és ízek lehetővé teszik, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. Száraz köhögés esetén, különösen, amikor ahhoz kaparó torokfájdalom is társul, indokolt köptetők alkalmazása is, amely oldja a száraz lerakódásokat a torokban, így enyhítve a kellemetlen tüneteket.

 

Gyógyteák, gyógynövények

 

A kakukkfű, a kamilla, a borsmenta, az aloe vera, a kurkuma és az orvosi pemetefű is pompás köhögéscsillapító. Utóbbi a közismert köhögéscsillapító cukorka hatóanyaga, előbbiekből pedig teát vagy gyógyitalt készíthetünk.

Hogyan kezelhető a köhögés és a mellkasi fájdalom?

Vitaminok, ásványi anyagok fogyasztása

 

A megfelelő tápanyagbevitel kulcsfontosságú a gyógyuláshoz. Friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával, szükség esetén pedig étrendkiegészítő útján történő pótlással gondoskodhatunk szervezetünk egyensúlyának helyreállításáról.

 

Pihenés, ágynyugalom

 

A pihenés fizikailag és mentálisan is segít a gyógyulásban, így az erre szánt idő egyfajta egészségünkbe történő „befektetésnek” is tekinthető.

 

Mikor forduljunk orvoshoz?

 

  • Ha a köhögés elhúzódik, és ahhoz tartósan kapcsolódik a mellkasi fájdalom.
  • Légzésproblémák, fulladás jelentkezésekor, mint amilyen az asztmára utaló, ziháló légzés.
  • Véres, rózsaszín köpet esetén.
  • Ha a nyelés is tartósan nehezített.
  • Több napos láz, magas láz, levertség esetén, ami tüdőgyulladásra is utalhat.
  • Éjszakai köhögés elhúzódásakor.
  • Ha dohányosoknál megváltozik a köhögés jellege.
  • Ha a köhögés hányást okoz.
  • Egyéb elhúzódó, múlni nem akaró tünet tapasztalásakor.

 

Összegzés

 

A görcsös, lökésszerű kilégzést jelentő köhögés igen gyakori panasz, ami akár mellkasi fájdalommal is párosulhat. Oka lehet megfázás vagy influenza, bármilyen vírusos vagy bakteriális eredetű légúti fertőzés, allergia, asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), reflux, gyógyszermellékhatás, dohányzás, jó- vagy rosszindulatú daganat vagy fizikai sérülés (pl. bordasérülés).

 

Az enyhébb légúti tünetek otthon is kezelhetőek vény nélkül kapható köhögéscsillapító készítményekkel, illetve olyan természetes praktikákkal is, mint a méz, a gyömbér, a gyógyteák fogyasztása, a párásítás, a gőzölés, a forró zuhany, a sok folyadék, a sós vizes gargalizálás, a dohányzás mellőzése, a fűszeres ételek kerülése, illetve a pihenés és az ágynyugalom.

 

Fontos, hogy elhúzódó panaszok esetén vagy más tünetek jelentkezésekor (pl. magas láz, légzésproblémák, véres köpet) mielőbb forduljunk orvoshoz!

2024. május 18.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek