Mire jó a vadgesztenye? A vadgesztenye hatásai

Mire jó a vadgesztenye?

Kapcsolódó tünetek:

Noha a közönséges vadgesztenye (latinul aesculus hippocastanum, népies nevén bokrétafa vagy lógesztenye) a természet egyik „csodaszere”, jótékony hatásai kevésbé ismertek. Számos gyógyszer és kozmetikai termék alapanyaga, viszont a termése nem fogyasztható, éppen ezért sokan elsiklanak felette. A ginkgo bilobához és a többi „divatos” kivonathoz képest kevés visszhangot kap a médiában, pedig pozitív hatásainak köszönhetően megérdemelné.

 

Cikkünkben bemutatjuk a vadgesztenyével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, tudományosan megalapozott egészségügyi hatásait, alkalmazásának szakmai indikációit, illetve a legnépszerűbb belsőleg vagy külsőleg alkalmazható vadgesztenye készítményeket – például kapszulákat, krémeket, géleket és szappanokat.

 

Mit érdemes tudni a vadgesztenyéről?

 

Lássuk a vadgesztenyével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat!

 

A kedvező egészségügyi hatásokkal bíró közönséges vadgesztenye magányos és fenséges faként ismert, ami parkok vagy kertek dísze is lehet. Főleg összetett – öt- vagy hétágú, kifejletten nagyjából 25 cm-es – leveléről, széles koronájáról, sűrű lombjáról és ősszel aranysárga színéről lehet felismerni. Gyorsan nő, akár 30 méteres is lehet. Tavasszal virágzik, 20 cm magas, feltűnő fehér virággyertyákkal, amiket piros vagy sárga rajzolatok is lehetnek. Termésük tüskés, bőrszerű tokban terem. Lombhullató, kedvezőtlenebb (homokos, agyagos) talajon is remekül megél.

 

Európában és Észak-Amerikában is számos fajtája él, a Kárpát-medencében is találhatók vadgesztenyefák. Jellemzően a mediterrán éghajlat a legkedvezőbb a számukra. A közönséges vadgesztenyén kívül gyakori még a cserjés, a hússzínű és a teltvirágú fajta is. A vadgesztenyefélék – attól függően, hogy a 15 fajuk közül melyikbe tartoznak – fák vagy bokrok is lehetnek. Magvaikat tavasszal vagy ősszel érdemes elvetni a szabadban, előcsíráztatás után.

 

Szinte minden része értékes és használható gyógyászati célra: a magja, a virágja, a kérge és a levele is tartalmaz hatóanyagokat. Mégis jobb, ha a természetben óvatosan bánunk vele, mivel termése és levele mérgező lehet, elsősorban gyerekeknél okozhat emésztőrendszeri problémákat, nyugtalanságot és lázat.

Mire jó a vadgesztenye?

Melyek a vadgesztenye hatásai?

 

Vegyük sorra, hogy miért érdemes vadgesztenye-kivonatot tartalmazó készítményeket alkalmazni, milyen problémák megoldásában lehetnek a segítségünkre!

 

Enyhítheti a nehézláb-érzés tüneteit

 

A láb elnehezülése eleinte rémisztő panasz lehet, ám rendkívül gyakori. Valójában tünetegyüttesről van szó, melynek fennállása esetén nem esik jól a gyaloglás, bizsergés és lábduzzanat jelentkezhet, akár éjszakai görcsökkel. Idővel láthatóvá válhatnak a lábon a visszerek – a nehézláb-érzés tulajdonképpen a visszérbetegség előfutára vagy már annak a tünete. A vadgesztenye-kivonat jótékony hatással van a vénás keringésre, így akár a visszerek kialakulásának megelőzésére is alkalmas lehet.

 

Visszerek ellen is remek választás lehet

 

Kivonata a krónikus vénás elégtelenség kiegészítő kezelésére is szolgálhat, hiszen erősíti az érfalakat. A vadgesztenye magjáról érdemes tudni, hogy a benne található hatóanyag, az eszcin hozzájárul az egészséges vénás visszaáramláshoz, csökkenti a vérrögképződés kockázatát, gyulladáscsökkentő hatása miatt pedig akár visszértágulat miatti ödéma vagy visszeres lábszárfekély kezelésére is alkalmas. Antioxidáns tartalmának köszönhetően javítja a visszerek állapotát. Mivel segít levinni a duzzanatokat, igen látványos eredményeket lehet vele elérni vizesedés esetén. Ülőfürdőként hozzájárul az aranyér kezeléséhez.

 

Elősegítheti az egészséges vérkeringést

 

Fenti tulajdonságai révén támogatja az érrendszert, sőt: nem csupán a megfelelő vénás keringésért tesz sokat, hanem a hajszálerek működését is segíti. Kenőcs vagy étrendkiegészítő formájában növeli a hajszálerek rugalmasságát és ellenállóképességét, emellett javítja az erek tónusát. Ezáltal nem csupán a megduzzadt vénák kezelésére alkalmas, hanem a sérülékeny hajszálerekére is. Mind a nehézláb-érzés, mind pedig a visszerek megjelenése perifériás keringési problémának számít, amire a vadgesztenye-kivonat igen hatásos lehet.

 

Segíthet az ízületi fájdalmak leküzdésében

 

A vadgesztenye leveleit ízületi bántalmak (mint például reumás vagy traumás eredetű panaszok) enyhítésére használják a népi gyógyászatban. A levelek eszkulint (kumarin- glikozidokat), flavonol-glikozidokat, cserzőanyagokat és növényi szterolokat tartalmaznak, ami alkalmassá teszi őket erre a célra.

 

Javíthatja a bőr rugalmasságát

 

Számos kozmetikai, bőrápoló termék is tartalmaz vadgesztenye kivonatot, mert javítja a bőr feszességét, tónusát. Antioxidáns és kötőszövet-erősítő hatása révén különösen ajánlott megereszkedett, érett vagy igénybe vett bőr esetén. Az egyik legnépszerűbb természetes eredetű anti-aging összetevő, mert regeneráló, szerkezetjavító, összehúzó hatású. Nemcsak az idősödő bőr ápolására alkalmas, hanem például pirosodásra hajlamos, rozáceás bőrre is. Csökkenti a szem alatti sötét foltokat, karikákat, táskákat, duzzanatokat. Vizes-glicerines kivonatát akár saját kezűleg is hozzátehetjük a megszokott készítményeinkhez a bőr ápolására.

 

Természetes fényvédelem

 

Fényvédő krémekhez is használják a vadgesztenye kivonatát. Antioxidánsai DNS-szintű védelmet biztosítanak rendkívül érzékeny bőr esetén is, így a többi összetevőtől függően kisbabáknak is ajánlott lehet az alkalmazása. Fontos tudni, hogy önmagában egyetlen gyógynövény kivonata sem jelent garantált UV-védelmet, tehát általában kiegészítő hatóanyagként szokták használni teljeskörű UVA és UVB védelmet nyújtó termékekhez, amelyeken hivatalos faktorszám (SPF) is szerepel.

 

Felgyorsíthatja a véraláfutások gyógyulási idejét

 

A véraláfutások, zúzódások foltjai is halványíthatóak vadgesztenye-kivonattal. A látványos, színes foltok enyhítésében számos gyógynövény segíthet. Ezek a foltok ugyanis nem jelentenek mást, mint a bőrfelszín alatt futó erek sérülését, ami miatt vér szivárog a bőrbe az elpattant erekbe. A foltok kékes, lilás, vagy akár feketés árnyalatot is ölthetnek. Bizonyos tényezők hajlamosabbá tesznek a véraláfutások megjelenésére: mivel a férfiak bőre vastagabb és több kollagént tartalmaz, a nők gyakrabban szenvednek ettől a problémától amellett, hogy az ösztrogén értágítóként működik, tehát több vér tud távozni az erekből.

 

Ráadásul az idő múlásával a bőr és az érfalak veszítenek rugalmasságukból, tehát időseknél még jellemzőbb ez a probléma. A vadgesztenye kivonata a már említett érfal-erősítő és bőrfeszesítő hatás révén azonban több szempontból is tud segíteni.

 

Sebgyógyító hatású

 

Nem véletlen, hogy a vadgesztenye-kivonat több sebgyógyító készítmény aktív összetevője. Mérsékeli a baktériumok szaporodását és gyorsítja a sebzáródási folyamatot akut bőrsebeknél. Ráadásul nehezen kezelhető sebfertőzések gyógyításához is hozzájárulhat, akár eleve sebgyógyulási problémákkal küszködőknél (például cukorbetegeknél) is.

 

Melyek a legnépszerűbb vadgesztenye készítmények?

 

Említettük már, hogy a vadgesztenye kivonata külsőleg vagy belsőleg is alkalmazható.

 

A belsőleges alkalmazás egyik legnépszerűbb formája a kapszula, amit akár az általános egészségi állapot javítására is érdemes használni, például az érrendszer támogatásához. Ezek a kapszulák akár más összetevőkkel – például varázsmogyoróval, szúrós csodabogyóval, csalánlevél-kivonattal vagy kollagénképző C-vitaminnal – fokozzák a vadgesztenye hatását.

 

Az ilyen kapszulák kifejezetten ajánlottak a lábak fokozott terhelése esetén (álló- vagy ülőmunka, rendszeres sporttevékenység vagy túlsúly miatt), csökkentik a nehézláb-érzést, és hozzájárulnak a megfelelő véráramláshoz, az optimális vénás keringés fenntartásához. Noha semmilyen étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot, érdemben hozzájárulhat az egészségi állapot javulásához.

 

A vadgesztenyés kozmetikumokat kifejezetten arc- és testápolási célokra érdemes választani. Tápanyagtartalmuk révén hidratálják és feszesítik a bőrt, rendkívül jó anti-aging hatással.

 

A vadgesztenye-kivonatot tartalmazó krémek és gélek visszérgyulladás, véraláfutás következtében kialakuló kellemetlen bőrtünetek, valamint fáradt és feszülő lábak ápolására ajánlottak, akár mindennapos használatra. Véraláfutások kezelésére és a bőr rugalmasságának fokozására is ideális választást jelenthetnek.

 

Szappanok és biomosószerek is készülnek vadgesztenyéből, főleg a növény levelének főzetéből, remek tisztító hatással. Magas szaponin tartalma is kedvez annak, hogy igazán jó szappan lehessen belőle, ami shea vajjal vagy kakaóvajjal is kombinálható.

A vadgesztenye pozitív hatásai

Összegzés

 

A közönséges vadgesztenye (latinul aesculus hippocastanum, népies nevén bokrétafa vagy lógesztenye) a természet egyik „csodaszere”. Szinte minden része értékes, és használható gyógyászati célra: a magja, a virágja, a kérge és a levele is tartalmaz hatóanyagokat.

 

Amellett, hogy enyhítheti a nehézláb-érzés tüneteit, jótékony hatással van a vénás keringésre, így akár a visszerek kialakulásának megelőzésére is alkalmas lehet. Kivonata a krónikus vénás elégtelenség kiegészítő kezelésére is szolgálhat, hiszen erősíti az érfalakat.

 

A vadgesztenye magjában található hatóanyag, az eszcin hozzájárul az egészséges vénás visszaáramláshoz, csökkenti a vérrögképződés kockázatát, gyulladáscsökkentő hatása miatt pedig akár visszértágulat miatti ödéma vagy visszeres lábszárfekély kezelésére is alkalmas. Leveleit ízületi bántalmak (például reumás vagy traumás eredetű panaszok) enyhítésére használják a népi gyógyászatban.

 

Kozmetikai, bőrápoló termékek is tartalmaznak vadgesztenye kivonatot, mert az javítja a bőr feszességét, tónusát. Antioxidáns és kötőszövet-erősítő hatása miatt különösen ajánlott megereszkedett, érett vagy igénybe vett bőr esetén. Csökkenti a szem alatti sötét foltokat, karikákat, táskákat, duzzanatokat. Fényvédő krémekhez is használják a vadgesztenye kivonatát. Antioxidánsai DNS-szintű védelmet biztosítanak rendkívül érzékeny bőr esetén is. A véraláfutások, zúzódások foltjai is halványíthatóak vadgesztenye-kivonattal, ugyanakkor sebgyógyító készítmények aktív összetevője is lehet.

 

A vadgesztenye kivonata külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható. A belsőleges alkalmazás egyik legnépszerűbb formája a kapszula – akár az általános egészségi állapot javítására is érdemes használni, például az érrendszer támogatásához. A vadgesztenye-kivonatot tartalmazó krémek és gélek visszérgyulladás, véraláfutás következtében kialakuló kellemetlen bőrtünetek, valamint fáradt és feszülő lábak ápolására ajánlottak. Szappanok, bio mosószerek és kozmetikumok is készülnek vadgesztenyéből.

2023. október 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek