Miért veszélyes, ha magas a hemoglobin szintje?

Miért veszélyes, ha magas a hemoglobin szintje?

Kapcsolódó tünetek:

Mi a normális hemoglobinszint?

A megfelelő hemoglobinszint megállapításánál különbséget kell tennünk a nemek között: a nők esetében a 15 g/dl, míg a férfiaknál a 17 g/dl számít normálisnak. Ezt az értéket több tényező is befolyásolhatja, mint például az életkor, az etnikai hovatartozás vagy az egészségügyi állapot.

Hogyan szabályozza a szervezetünk a hemoglobint?

Amennyiben a sejtekben oxigénhiány lép fel, a szervezetünk ezt úgy próbálja kompenzálni, hogy serkenti a vér oxigénszállítását, ami azonban csak úgy lehetséges, ha több vörösvérsejtet termel. Ennek következtében a hemoglobinszint is megemelkedik. Az oxigénhiányt számos betegség kiválthatja, de akár a dohányzásnak is lehet egy ilyen mellékhatása, de befolyásolja a tengerszint feletti magasság is.

Magas hemoglobinszint okai

hogy fentebb is említettük, számos oka lehet a megemelkedett hemoglobinszintnek, többek közt az egészségtelen életvitel, bizonyos gyógyszerek szedése, de akár krónikus tüdőbetegség vagy súlyos folyadékhiány is állhat a háttérben. A leggyakoribb okok közé az alábbiak tartoznak:

  • Dohányzás
  • Ha a tengerszinthez viszonyítva magasabban fekvő területen élünk
  • Teljesítménynövelő készítmények szedése, például anabolikus szteroidok vagy eritropoetinek
  • Krónikus obstruktív tüdőbetegség
  • Hörgőasztma
  • Szívelégtelenség
  • Veleszületett szívprobléma
  • Stressz eritrocitózis
  • Hasmenés vagy folyadékhiány következtében kialakuló dehidráció.

Ritkább okok közé soroljuk a policitémia verat (PV), ami a csontvelőben termelődő véralkotó sejtek betegsége, illetve a veserákot is.

Tünetek

A magas hemoglobinszintnek nincsenek specifikus tünetei, így a jelentkező panaszokat inkább az alapbetegség típusa határozza meg. Amennyiben például folyadékhiány áll a megemelkedett szint hátterében, akkor az érintettek leginkább száraz nyálkahártyákra és bőrre, megváltozott vizelési és székelési szokásokra, alacsonyabb vérnyomásra, illetve tudatzavarra szoktak panaszkodni. COPD esetében többek közt köhögés és légszomj szoktak jelentkezni. Amennyiben policitémia vera az alapbetegség, akkor annak krónikus szakaszában a következő tünetek figyelhetőek meg: vérbőség következtében kipirosodó arc, kékes-piros cianotikus ajkak, szédülés, fejfájás, látászavar. Ezeken kívül rendkívül gyakran fordul elő a viszketés, a mélyvénás láb- vagy a tüdőtrombózis, a szívinfarktus vagy az ischaemiás stroke.

Mikor menjünk orvoshoz?

Mivel a magas hemoglobinszint nem okoz specifikus tüneteket, az érintettek a legtöbb esetben más okból keresik fel az orvost, és nem azért, mert úgy vélik, hogy eltér a normálistól a hemoglobin szintjük. Utóbbit pedig csak laborvizsgálatokkal lehet kideríteni. Egyes esetben teljesen véletlenül, egy rutin vérvétel során derül fény az eltérésre, még azelőtt, hogy bármilyen tünetet észleltek volna magukon az érintettek. Tehát ne hanyagoljuk el a szűrővizsgálatokat akkor sem, ha panaszmentesek vagyunk!

2021. július 8.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek