A magas vérnyomás veszélyei

A magas vérnyomás veszélyei

Kapcsolódó tünetek:

A magas vérnyomás sokszor tünetmentes, leggyakrabban véletlenszerű vagy orvosi vizsgálat során történő mérés alapján derül fény a betegségre. Mire észleljük, elképzelhető, hogy már károsodások alakultak ki a szív-érrendszerben, ezért hívják „néma gyilkosnak” is.

A világon minden évben kb. 7 millió ember hal meg magas vérnyomás, azaz hipertónia okozta betegségben vagy annak szövődményében. Ezen tények ismerete a rendszeres vérnyomásmérés fontosságára hívja fel a figyelmet, hiszen csak így tudjuk időben észrevenni, ha baj van. Az orvosi rendelőben panaszmentesség ellenére is indokolt a vérnyomás mérése, hogy kiszűrjük ezt a nagyon gyakori betegséget. Fontos, hogy otthon is végezzünk időnként méréseket, az életkor előrehaladtával gyakrabban, mivel a magas vérnyomás előfordulása a korral emelkedik.

A magas vérnyomás elsősorban az ereket károsítja, azok falában okoz elváltozást, kialakul az érelmeszesedés folyamata az egész szervezetben. Az agy, a vese, a szív és a szem vérellátása romlik, végső esetben agyvérzés, az agyi erek elzáródása (stroke), szívinfarktus, veseelégtelenség, látásromlás, súlyos esetben vakság alakulhat ki. A szemészeti vizsgálat során látható szemfenéki erek állapotából az orvos fontos következtetéseket vonhat le a magas vérnyomás fennállásának idejéről és a kezelés hatékonyságáról is.

A vérnyomás értékek

A vérnyomás a folyékony, áramló vér érfalakra gyakorolt nyomása, amit higanymilliméterben számolunk (Hgmm). Ahogy keringésünk központja, a szív összehúzódik majd elernyed, úgy pumpálja a vért a testünkben. Amikor összehúzódik a szívizom, a nyomás megnő, ezt nevezzük szisztolés vérnyomásnak. Elernyedéskor mérhető a diasztolés érték. Ez a kettő adja a vérnyomásértéket, per jellel elválasztva.

Az optimális vérnyomás a 2018-as ajánlás alapján:

  • 18-65 éves kor között 120-129/70-79 Hgmm
  • 65 éves kor felett 130-139/70-79 Hgmm

A céltartomány az előző évekhez képest csökkent. Azonban azt is tudni kell, hogy feltehetőleg van genetikai meghatározottság is a vérnyomás értéke szempontjából, és van, akinek bizonyos érték még normális (140/90 Hgmm), míg ez másnál már rosszulléttel jár. Fontos ebben a beteg együttműködése is, hogy ő is ismerje a kezelés nélkül várható szövődményeket és a célértéket.

A magas vérnyomás fajtái és kiváltó okai

Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni a magas vérnyomás hátterében meghúzódó okokat, különbséget kell tennünk az elsődleges és a másodlagos hipertónia között.

A felnőttkori esetek 90 százalékában elsődleges magas vérnyomásról beszélünk, aminek a hátterében nem szervi okok állnak. A szakértők úgy vélik, ezek örökletes genetikai tényezőkre vezethetők vissza, melyek csökkentik az erek rugalmasságát. Ennek következtében a szívizomnak nagyobb erővel kell pumpálnia, amit magasabb nyomással tud csak elérni. A gyermekkori hipertóniák túlnyomó többsége másodlagos, vagyis más betegség következtében alakulnak ki.

A szakemberek még nem tudják pontosan, hogyan szabályozza a szervezetünk a vérnyomásunkat, de az biztos, hogy ebben a hormonoknak, az idegrendszernek és az érfalak rugalmasságának van központi szerepe. Mindössze abban biztosak, hogy ehhez biokémiai anyagokat, a szerveket, a vérereket és az idegrendszert használja. Az alábbi faktorokról azonban biztosan tudjuk, hogy az elsődleges magas vérnyomás kialakulásának kockázatát növelik:

  • kevés testmozgás
  • túlzott kalóriabevitel és minőségileg nem megfelelő étkezés
  • túlsúly
  • magas vércukor
  • dohányzás
  • alkohol
  • stressz
  • túl sok sófogyasztás
  • alacsony káliumbevitel

Általánosságban elmondható, hogy férfiak esetében 55 év felett nő meg a hipertónia rizikója, míg nőknél a menopauza után.

Amennyiben egy beteg túlsúlyos, 2-es típusú cukorbeteg, továbbá magas a vérzsírszintje, akkor metabolikus szindróma áll fenn.

Másodlagos hipertónia esetén a magas vérnyomás okai egy másik betegség következtében alakulnak ki. Legtöbbször valamilyen veseprobléma, anyagcserezavar vagy érbetegség áll a háttérben. A veseartériák szűkülete, illetve krónikus vesebetegségek is okozhatják, de az aortaszoros szűkülete vagy az alvási apnoe szindróma szintén állhatnak a háttérben. Ezeken kívül olyan gyógyszerek is kiválthatják, melyek hormonokat tartalmaznak, sőt mi több, különféle mozgásszervi betegségekre használatos gyógyszerek, elsősorban a nem szteroid gyulladásgátolók is okozhatják.

Ritka esetekben a hormonháztartás zavara szintén vezethet másodlagos magas vérnyomáshoz. Ide soroljuk a Cushing kórt, a Conn betegséget, illetve az adrenogenitális szindrómát, továbbá az akromegáliát és a pajzsmirigy zavarát.

A magas vérnyomás megelőzése

Minden betegség tekintetében elsődleges annak megelőzése. Lássuk, hogyan előzhetjük meg ezt a kórt, illetve ha már kialakult, hogyan javíthatunk rajta gyógyszeres kezelés nélkül!

  • Hagyjuk el a dohányzást!
  • Mozogjunk többet!
  • Túlsúly vagy elhízás esetén fogyjunk le!
  • Csökkentsük a sóbevitelt!
  • Növeljük a magnézium bevitelt!
  • Törekedjünk az egészséges táplálkozásra!

Tippek a magas vérnyomás ellen

Mozgás

Egy jól átgondolt és kidolgozott edzéstervvel, akár 10 higanymilliméterrel is csökkenthetjük a vérnyomásunkat. Ajánlott olyan sportokat választani, melyek az állóképességünkön javítanak. Ilyenek például a nordic walking, a biciklizés, az úszás és a tánc.

Csökkentsük a stresszt!

A lelki megterhelés könnyedén megemelheti a vérnyomásunkat, épp ezért javasolt csökkenteni életünkben a stresszt. Járjunk el jógázni, vagy végezzünk különböző relaxáló gyakorlatokat.

Szabaduljunk meg a plusz kilóktól!

A túlsúlynak rengeteg negatív mellékhatása lehet, többek közt a magas vérnyomás is. Ha tenni szeretnénk ez ellen, akkor mindössze le kell adnunk a felesleget, és máris normalizálódni fog a vérnyomásunk.

Igyunk nátriumszegény vizet!

A víz a legegészségesebb innivaló, főleg, ha a vérnyomásunkat akarjuk kordában tartani. Fontos azonban odafigyelni, hogy az ásványvíz ne tartalmazzon túl sok nátriumot. Ez annyit tesz, hogy literenként ne legyen benne több 20 milligrammnál.

Igyunk gyógyteákat!

A kiegészítő kezelések sohasem válthatják ki az orvos által javasolt gyógyszereket, de érdemes a népi gyógyászatot is segítségül hívni. Köztudott, hogy a fehér fagyöngy és a galagonya teák is segítenek a vérnyomás optimalizálásában.

Fokhagyma

A fokhagyma egy igazi csodaszer, hiszen megelőzi az érelmeszesedést, csökkenti a vérzsírt és a koleszterint, továbbá folyékonyabbá teszi a vért. Ahhoz azonban, hogy elérjük a kívánt hatást, mindennap meg kell ennünk egy gerezddel.

Paradicsom

A magas vérnyomás egyik fő okozója a konyhasóban található nátrium, legnagyobb ellenfele pedig a kálium. A paradicsom rengeteg káliumot tartalmaz, így ajánlott minél többet fogyasztani belőle.

Banán

A paradicsomhoz hasonlóan a banánban is sok kálium található, továbbá alig van benne só, így még hatásosabb a magas vérnyomás ellen. Ennek ellenére nem ajánlott túl sok banánt sem enni, hiszen cukortartalma rendkívül magas.

Fehérje

A tudósok mostanra bebizonyították, hogy a magas vérnyomás kialakulásában nagy szerepe van az argininhiánynak. Az arginin kitágítja az ereket, ezáltal javítja a vérkeringést, melynek következtében csökken a vérnyomás. A következő élelmiszerek tartalmaznak rengeteg fehérjét: hal, csirke, tej- és szójatermékek.

Vezessünk vérnyomásnaplót!

Ha magas a vérnyomásunk, esetleg ingadozik, mérjük legalább naponta háromszor, és az értékeket vezessük fel valahova. Figyeljük meg, mivel lehet összefüggésben a vérnyomásértékek megváltozása! Ha tartósan magasak az értékek, biztosan szükség lesz magas vérnyomás kezelésére, hogy elkerüljük a szív és érrendszeri betegségeket.

Ha már kialakult a betegség, egyes esetekben elegendő lehet az életmódváltás, de többnyire gyógyszeres kezelés szükséges – általában élethosszig.

2020. február 23.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek