Milyen vérnyomásmérők vannak?

Milyen vérnyomásmérők vannak?

Kapcsolódó tünetek:

Vérnyomásmérési módszerek

Két fajta vérnyomásmérési módszert különböztetünk meg: a közvetlent és a közvetettet. Előbbi esetében egy, az ütőérbe bevezetett katéterrel mérik az érintettek vérnyomását, míg utóbbi esetén egy mandzsettát vagy egy elektronikai eszközt használnak. A közvetett módszer az elterjedtebb, hiszen azzal az otthonunkban is elvégezhetjük a mérést. A közvetlen mérési módszert az olyan kritikus állapotú vagy súlyos sérült személyeknél szokták alkalmazni, akiknél folyamatosan kell mérni a vérnyomást. Ez egy rendkívül megbízható módja a vérnyomásmérésnek, hiszen mindig pontos értékeket ad. A közvetett mérési módszert szokták például a háziorvosok alkalmazni, illetve mi magunk az otthonunkban. Ennél a típusú vérnyomásmérésnél egy elektronikai eszközre van szükségünk, de egy orvos manuálisan, egy sztetoszkóp és egy mandzsetta segítségével is képes megállapítani a vérnyomásunkat.

Közvetett vérnyomásmérő eszközök

Elektronikai, illetve automata vérnyomásmérők Egy ilyen eszköz tökéletesen megfelel arra a célra, hogy otthon megmérjük a vérnyomásunkat és ellenőrizzük azt. Ezeket a típusú gépeket a felkarunkra vagy a csuklónkra kell felhelyeznünk, ahol megmérik a vérnyomásunkat, majd az eredményt digitálisan megjelenítik. A csuklón használt eszközök a legpontatlanabbak, így nem is pontos mérések elvégzésére fejlesztették ki, hanem inkább sportolók számára, akik ezeknek a vérnyomásmérőknek köszönhetően a különféle gyakorlatok elvégzése közben is figyelemmel tudják kísérni a vérnyomásuk alakulását. A felkaros vérnyomásmérőknél létezik félautomata és automata eszköz. Ezek közt az a legnagyobb különbség, hogy míg előbbiben nincs kompresszor, azaz kézzel kell felpumpálnunk a mandzsettát, addig utóbbi esetén ezt a lépést is a gép végzi el. A félautomata készülék legnagyobb hátránya, hogy annál pontosan tudnunk kell, hogy mennyire és milyen gyorsan kell felfújnunk a mandzsettát. Érthető módon az otthonokban az automata készülékek az elterjedtebbek, ugyanis ezek viszonylag pontosak. Egy rendkívül speciális és rendkívül pontos eszköz az úgynevezett dual automata vérnyomásmérő, mely a nyomást és a pulzushangot is figyelembe veszi. Utóbbit egy mikrofon segítségével képes érzékelni, így ez az orvos sztetoszkópjának szerepét tölti be. Annak köszönhetően, hogy ezek a típusú vérnyomásmérők az orvosok higanyos módszerének elvén működnek, rendkívül pontosak.

Riva Rocci-féle vérnyomásmérő

Ez az egyik leggyakrabban használt eszköz. Ennél egy mandzsettát kell felhelyezni a felkarra, amit levegővel kell felfújni, méghozzá addig, amíg a mandzsetta nyomása nem haladja meg a verőér nyomását. Ezt követően ki kell nyitni a pumpa szelepét, hogy fokozatosan el tudjon távozni belőle a levegő, hogy a nyomásmérő higanyszála egyenletesen süllyedjen. Mindeközben egy sztetoszkóp segítségével figyeli az orvos az első pulzushangot, ami a szisztolés (nyomás a kar fő artériájában) értéket adja. A levegő távozása közben lesz egy pillanat, amikor eltűnik a pulzushang. Ez az érték határozza meg a diasztolés (a szívverések közti szünetben mérhető nyomás) vérnyomás értékét.
2021. április 22.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek