Mi a teendő felületi trombózis esetén?

Mi a teendő felületi trombózis esetén?

Kapcsolódó tünetek:

Mit nevezünk felületi trombózisnak?

A testünkben kétféle vénát különböztetünk meg: felületit és mélyen fekvőt. Míg előbbi közvetlenül a bőrfelszín alatt helyezkedik el, addig utóbbi a mélyebb rétegekben, az erek és az izmok mellett található. Tudni kell, hogy ezek sokkal komolyabb problémákat okozhatnak, hiszen az ott keletkező vérrög tüdőembóliát is kiválthat, ami akár halálos kimenetelű is lehet. Ennek ellenére a felületi trombózist sem szabad elbagatellizálni, hiszen jelentős fájdalommal jár, így ezt is szükséges kezelni. Alábbiakban ismertetjük, hogy milyen kezelés szükséges felületi trombózis esetén. A felületi trombózis tünetei Annak érdekében, hogy mielőbb megkezdődjék a kezelés, fel kell ismernünk a betegség tüneteit. A legtöbb esetben az érintett területen, tehát ahol kialakult a trombózis, fájdalom, meleg bőrfelület és bőrpír, valamint duzzanat szokott jelentkezni. Amennyiben ilyen panaszokat észlelünk magunkon, kérjük ki egy orvos véleményét, aki a diagnózis felállítása után meg tudja kezdeni a kezelést.

A felületi trombózis kezelése

A kezelés fajtája nagyban függ a trombózis típusától, kiterjedésétől és lokalizációjától, de a legtöbb esetben már rengeteget javítanak az érintettek állapotán az alábbiakban bemutatott kezelési módok. Akut szakaszban lévő felületi trombózis esetén a jegelést vagy hideg borogatást, a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését, a krémek használatát és az úgy nevezett kompressziós terápiát szokták javasolni a szakemberek. Annak érdekében, hogy a felületi trombózis ne alakuljon át mélyvénássá, elengedhetetlen a mozgás, még a panaszok és fájdalom ellenére is. Ha nagyon kiterjedt felületi trombózisról van szó, akkor akár véralvadásgátló készítmények szedése is javasolt lehet. A kompressziós terápia lényege, hogy külső nyomást gyakorol a szövetekre, illetve a bennük található vénákra. Ezáltal lecsökken azok átmérője, ami jótékony hatással van a vér áramlására, ami azt jelenti, hogy megnő annak sebessége. Ennek hatására csökken a vérnyomás, ami az ilyen típusú betegségek esetén gyakran magas szokott lenni. Ezen kívül a gyorsabb véráram megkönnyíti a már keletkezett vérrög feloldódását, megakadályozza a mélyvénás trombózis kialakulását, továbbá annak köszönhetően, hogy a vénák több folyadékot képesek felvenni a szövetekből, még az ödémák következtében keletkező duzzanatok is csökkennek. A fájdalmak enyhítésére a nem-szteroid készítmények közül elsősorban az ibuprofen és a diklofenák szedése javasolt.

Pihenés helyett mozgás A legtöbb érintett szereti felpolcolni a lábát és így pihentetni, amivel nincs is semmi baj, ha emellett nem feledkeznek meg a rendszeres mozgásról sem. Az ugyanis jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy a vérrög átterjedjen a mélyen fekvő vénákba, ahol sokkal komolyabb problémákat okozhat.

A felületi trombózis megelőzése

Mivel a felületi trombózis bármikor kiújulhat, nagyon fontos, hogy miután javul az érintettek állapota, kezeltessék a visszértágulatokat, leadják az esetleges túlsúlyt, illetve viseljék a kompressziós harisnyát, ha egyhuzamban sokat ülnek vagy állnak.
2020. december 18.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek