Miért veszélyes, ha alacsony a hemoglobin szintje?

Miért veszélyes, ha alacsony a hemoglobin szintje?

Kapcsolódó tünetek:

Alacsony hemoglobin – Mit jelent ez a szervezetünknek?

A vérünk oxigénszállító tulajdonsága nagyban függ a szervezetünk hemoglobin szintjétől. Ha utóbbi alacsonyabb a normál értéknél, akkor a testünk kevesebb oxigénmolekulákhoz jut hozzá, ami olyan panaszokhoz vezethet, mint a teljesítménycsökkenés, fáradtság, légszomj, sápadtság, szapora szívverés, szédülés, fejfájás, koncentráció csökkenése, erőtlenség. Mivel ezek nem specifikus, sokkal inkább általános tünetek, első körben nem az alacsony hemoglobinszintre szoktak gyanakodni a szakemberek, hiszen teljesen más betegségek is okozhatnak ilyen panaszokat, ezért a kiváltó ok pontos kiderítéséhez több vizsgálatra is szükség van.

Mikor túl alacsony a hemoglobinszint?

Nők esetében akkor beszélünk alacsony hemoglobinszintről, ha a vérben deciliterenként kevesebb mint 12 gramm található, míg férfiak esetén ez az érték 14 g/dl. Azt érdemes azonban megjegyezni, hogy számos más tényező is befolyással van a hemoglobinszintre, így például az érintettek életkorát is figyelembe kell venni. Az idősebb személyek esetén, ugyanis, nem feltétlenül utal valamilyen betegségre, ha egy kicsit a határérték alatti ez a szint.

Okok

Ha alacsony a hemoglobinszint, akkor az orvosok anémiáról, azaz vérszegénységről beszélnek. Utóbbinak rengeteg kiváltó oka lehet, hiszen okozhatja egy velünk született génhiba, ami már kisgyerekkorban is komoly komplikációkhoz vezethet, de akár később is kialakulhat, például egyoldalú táplálkozás következtében. Ezeken kívül az is viszonylag gyakori jelenség, hogy idősebb korban alakul ki a lelassult regenerációs folyamatok következtében. Ezen felül manapság ilyen problémát okozhat a savtermelést csökkentő gyógyszerek folyamatos szedése miatti rossz vasfelszívódás.

Mikor menjünk orvoshoz?

Amennyiben nagy annak az esélye, hogy vérszegénység alakuljon ki nálunk, vagy a fenti okok miatt veszélyeztetettek vagyunk, ajánlott rendszeresen ellenőriztetnünk a hemoglobin szintünket. Ezen kívül akkor is mindenféleképp keressünk fel egy orvost, ha fennáll az anémia gyanúja, illetve annak tüneteit hosszútávon is megfigyeljük magunkon, azaz például erőtlenek és fáradtak vagyunk, továbbá a teljesítőképességünk is jelentősen csökken.

Alacsony hemoglobinszint – Mit tegyünk?

Első körben ki kell deríteni, hogy mi okozza az alacsony értéket, amihez laborvizsgálatokra lesz szükség. Ezt követően el kell érnünk, hogy a normális tartományban legyen az érték, amit vas vagy folsav és B12-vitamin bevitelével érhetünk el. Amennyiben hirtelen csökken a hemoglobin szintünk, akkor akár az is szükségessé válhat, hogy vért kapjunk.

2021. július 6.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek