A magnézium pozitív hatásai – Ezért érdemes nap mint nap szedni

A magnézium pozitív hatásai

Kapcsolódó tünetek:

A magnézium egy nélkülözhetetlen ásványi anyag, ami számos alapvető funkciót lát el az emberi szervezetben. Az egészséges életmód fenntartásához és a testünk optimális működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű magnézium bevitele. A következőkben részletesen megvizsgáljuk, hogy milyen pozitív hatásai vannak a magnéziumnak, hogy mennyit kellene belőle fogyasztanunk napi szinten és hogy hogyan tehetjük ezt meg.

Mire jó a magnézium?

A magnézium több mint 300 enzim működésében játszik szerepet, amelyek különböző biokémiai reakciókért felelősek a szervezetben. Nézzük, hogy pontosan mi a magnézium hatása a szervezetre!

Az energiatermelés támogatása

A magnézium kulcsszerepet játszik az adenozin-trifoszfát (ATP) szintézisében, amely a sejtek elsődleges energiaforrása. Az ATP előállításához a szervezetnek magnéziumra van szüksége, mivel ez az ásványi anyag stabilizálja az ATP-molekulákat. Magnézium nélkül az ATP nem lenne képes hatékonyan ellátni az energiatermelő feladatokat, ami fáradtsághoz és energiahiányhoz vezethet.

Az idegrendszer támogatása

A magnézium az idegrendszer megfelelő működéséhez is elengedhetetlen. Segít szabályozni az idegi impulzusok átadását és csökkenti az idegrendszeri ingerlékenységet. Ez különösen fontos a stressz és a szorongás kezelésében, mivel a magnézium nyugtató hatással van az idegekre. Emellett a magnéziumhiány összefüggésbe hozható a depresszióval és más mentális egészségügyi problémákkal.

Magnézium és a bőr

Ez a különleges ásványi anyag segít bőrünk állapotának a javításában, ugyanis serkenti a természetes regenerációs folyamatokat, aminek köszönhetően sokkal üdébb lesz a bőrünk, illetve egységes lesz az arcszínünk.

 

Pozitív hatásainak köszönhetően a magnézium gyakran megtalálható szépségápolási termékekben is, melyek kívülről juttatnak magnéziumot a bőrbe. Ennek köszönhetően az sokkal simább és egyenletesebb lesz. Leginkább a száraz és érzékeny bőr tapasztalja meg ennek az előnyeit, ugyanis a magnéziumnak hála sokkal jobban tudja megkötni a nedvességet.

 

A ráncok egy teljesen természetes folyamat következtében jelennek meg, hiszen ahogy öregszik a bőrünk, úgy veszít a rugalmasságából is. Tény, hogy a magnézium ezt nem tudja megállítani, de legalább lelassítja, amit a benne rejlő antioxidánsoknak köszönhetünk. Utóbbiak megvédik a bőrünket a szabad gyököktől, melyek egyébként annak ráncosodásáért és öregedéséért felelnek.

 

Mivel a magnézium egyensúlyba hozza a hormonális rendellenességeket, továbbá a kortizoltermelést is szabályozza, nagymértékben javítani tud a pattanásos, aknés vagy akár rosaceás bőrön. De a gyulladáscsökkentő hatását is kihasználhatjuk e bőrproblémákkal küzdve: a rosacea köztudottan egy olyan bőrbetegség, ami rengeteg felnőttet érint, és zömében rendkívül vörös bőrszínnel, gennyes pattanásokkal és például az orron keletkező csomókkal jelentkezik. Mivel ezt a betegséget is gyulladások váltják ki, a magnézium enyhíthet a panaszokon.

 

Az ekcémák hátterében is gyulladás áll, ami piros, viszkető és hámló bőrhöz vezet. Mivel a magnézium fenntartja a bőr nedvességtartalmát és rugalmasságát, így az ekcémának is nehezebb dolga van.

Az izomműködés és a szív- és érrendszeri egészség

Az izomösszehúzódásokhoz és ellazulásokhoz szükséges elektrolitok közé tartozik a magnézium is. Az izmok megfelelő működéséhez szükség van erre az ásványi anyagra, és hiánya izomgörcsökhöz, izomfáradtsághoz vezethet. Ezenkívül a magnézium hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez is, mivel segít szabályozni a vérnyomást, ezzel csökkentve a szívbetegségek kockázatát. Kutatások szerint a megfelelő magnéziumbevitel csökkentheti a magas vérnyomás, a szívritmuszavarok és más szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

A csontok és fogak egészsége

A kalcium mellett a magnézium is fontos szerepet játszik a csontok és fogak egészségének fenntartásában. A magnézium hozzájárul a csontok mineralizációjához és segít megelőzni az osteoporosis kialakulását. Emellett a magnézium fontos szerepet játszik a kalcium-anyagcserében is, mivel segíti a kalcium megfelelő eloszlását a csontokban és fogakban.

A vércukorszint szabályozása

A magnézium hozzájárul a vércukorszint szabályozásához is, mivel segíti az inzulin hatékonyságát és javítja a sejtek inzulinérzékenységét. Kutatások kimutatták, hogy a megfelelő magnéziumbevitel csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, valamint segíthet a cukorbetegek vércukorszintjének szabályozásában.

Emésztőrendszeri egészség

A magnézium segíti az emésztést és elősegíti a bélmozgást, mivel lazító hatással van a bélfal izmaira. Magnéziumhiány esetén előfordulhat székrekedés és más emésztési problémák. Emellett a magnézium segít a szervezet méregtelenítésében is, mivel támogatja a máj működését és a toxinok eltávolítását.

Alvásminőség javítása

A magnézium nyugtató hatással van az idegrendszerre, ami hozzájárulhat az alvás minőségének javításához. A megfelelő magnéziumbevitel segíthet a pihentetőbb alvás elérésében és csökkentheti az álmatlanság tüneteit. Azok, akik magnéziumot szednek, gyakran számolnak be arról, hogy mélyebben és nyugodtabban alszanak.

Gyulladáscsökkentő hatás

A magnézium gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, ami különösen fontos az olyan krónikus betegségek megelőzésében és kezelésében, mint a szívbetegség, az ízületi gyulladás és más gyulladásos állapotok. Kutatások kimutatták, hogy a magnézium segíthet csökkenteni a gyulladásos markerek szintjét a szervezetben, ami hozzájárulhat az általános egészségi állapot javításához.

Így pótoljuk a magnéziumot

Kiegyensúlyozott étkezéssel fedezni tudjuk a szükséges napi mennyiséget, ami 300-400 milligrammnak felel meg – ennek ellenére táplálékkiegészítőkkel  is bevihetjük az ajánlott adagot. Arról ne feledkezzünk meg, hogy a magnéziumnak némi hashajtó hatása is van, így az érzékeny gyomrúak legyenek óvatosak!

A magnézium természetes forrásai közé tartoznak a zöld leveles zöldségek, mint például a spenót és a kelkáposzta, a diófélék és a magvak, például a mandula és a tökmag, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék, mint a barna rizs és a zabpehely. Emellett a magnézium megtalálható a hüvelyesekben, például a babban és a lencsében, valamint a halakban, például a lazacban és a makrélában.

Amennyiben az étrend nem biztosít elegendő magnéziumot, a kiegészítők szedése segíthet a hiány pótlásában. A magnéziumkiegészítők különböző formákban érhetők el, például magnézium-citrát, magnézium-oxid, magnézium-klorid és magnézium-laktát formájában. Fontos, hogy a megfelelő formát válasszuk, mivel egyes típusok könnyebben felszívódnak, mint mások. A magnézium-citrát például jó felszívódási arányáról ismert, míg a magnézium-oxid inkább hashajtó hatású lehet.

Ha nem vagyunk biztosak a döntésünkben, a magnézium-étrendkiegészítők szedése előtt konzultáljunk orvosunkkal, különösen ha már meglévő egészségügyi problémáink vannak vagy más gyógyszereket szedünk. Ezután nézzük meg a BENU széles termékkínálatát, ahol számos magnéziumot tartalmazó táplálékkiegészítő közül válogathatunk!  

2024. augusztus 12.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek