Mi okozhat pikkelysömört a fejbőrön, és hogyan kezelhető?

Mit tegyünk pikkelysömör esetén

Kapcsolódó tünetek:

A pikkelysömör egy sokszor rendkívül csúnya tünetekkel járó, igencsak kellemetlen betegség. A psoriasisként is ismert kórkép, mely genetikailag kódolt, tehát a hajlam öröklött. Leggyakrabban 20 éves kor előtt jelentkezik először, majd rendszeresen kiújulhat, gyakran tartósan fennállhat.

Ennél a típusú pikkelysömörnél a fejbőrön és a homlokon vörös, hámló foltok jelennek meg, továbbá viszketés is felléphet. A probléma mielőbbi kezelése ajánlott, ugyanis egyes esetekben akár hajhullás is lehet a következménye.

Cikkünkből kiderül, hogy milyen módon különböztethető meg a pikkelysömör a korpásodástól, mi okozhatja az előbbit, illetve hogyan kezelhető.

Pikkelysömör a fejbőrön

Hogyan különböztethető meg a pikkelysömör és a korpásodás?

Ha a pikkelysömör a fejbőrt érinti, akkor a rajta megjelenő vörös, hámló foltokat könnyedén össze lehet téveszteni a korpásodással, hiszen a psoriasisos hámlás, felületes ránézésre ugyanúgy jelenik meg a hajban, mint a hagyományos korpa. Ennek ellenére több pontban is különbözik egymástól a két probléma. Ezek az alábbiak:

  • Míg a pikkelysömör egy krónikus betegség, addig a korpásodást a legtöbb esetben csak rövid ideig tapasztaljuk.
  • Mivel pikkelysömör esetén a pikkelyek szorosan tapadnak a fejbőrre, a bőr könnyebben felsérthető, fésülködés és hajmosás közben az érintett területek megsérülhetnek, a foltok leválása pedig akár kis vérzéssel is járhat.
  • Ha psoriasis váltja ki a panaszokat, akkor sokszor úgy néz ki a fejbőrünk, mintha viaszfehér, ezüstös vagy poros foltok lennének rajta, melyek apró darabokban, pikkelyekben válnak le. Ezek a foltok bizonyos esetekben akár vörösek, fájdalmasak és érzékenyek is lehetnek.

Ezzel ellenétben a korpa egy gyakori betegség, amelynek több oka lehet, de a legtöbb esetben speciális samponnal könnyedén kezelhető a probléma.

Pikkelysömör a fejbőrön – Kiváltó tényezők

Az immunrendszer túlzott reakciója

Annak ellenére, hogy a betegség kialakulásának pontos okaira még nem derült teljesen fény, az biztos, hogy a háttérben mindig öröklött, genetikai hajlam áll, melyet befolyásolnak a környezeti tényezők, valamint az immunrendszer és a pszichés állapot is. Ez azt jelenti, hogy a szervezet máshogy reagál bizonyos külső ingerekre, hatásokra. De akár a hideg levegő vagy különféle múltbéli traumák is negatívan befolyásolhatják a betegség tüneteit. Ezeken kívül a túlzott alkoholfogyasztás, a kábítószerhasználat, illetve az olyan betegségek is szerepet játszhatnak a pikkelysömör kialakulásánál, illetve fellángolásánál, amelyek helyi vagy a szervezetet máshol érő fertőzéssel járnak együtt.

A fejbőrt érintő mechanikai hatások

Amennyiben a fejbőrt különféle mechanikai behatások érik – például sérülések, tetoválás, rovarcsípés, napégés, vakarás, erős fésülködés, vagy egy túl szűk sapka fejt ki rá nyomást –, akkor ezek szintén kedvezhetnek a pikkelysömör kialakulásának.

Bizonyos élelmiszerek

Bizonyos élelmiszereket szintén ajánlott kerülni, ha pikkelysömörben szenvedünk, mert ezek segíthetik a tünetek kiújulását. Ilyen például a glutén, a fehér- vagy finomított liszt, a tejtermékek, továbbá a cukros és zsíros élelmiszerek.

Stressz

Az állandó feszültség és a mentális és fizikai leterheltség is kedvezhet a betegségnek, azaz súlyosbíthatja azt. Épp ezért olyan fontos, hogy találjunk olyan módszereket, melyekkel tudjuk mérsékelni a stressz-szintünket.

Hormonális változások

A hormonális változások – különösen serdülő- vagy változókorban – szintén tehetnek a pikkelysömör fellángolásáról. Ennek oka az ilyenkor jellemző alacsony ösztrogénszint. Ez egyben azt is jelenti, hogy a magas ösztrogénszintnek köszönhetően – így például terhesség idején – enyhülnek a panaszok.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek is ronthatnak a helyzeten. Ide soroljuk például a béta-blokkolókat, az ibuprofént és a diklofenákot, de a malária gyógyszerek is felerősíthetik a pikkelysömör tüneteit.

A pikkelysömör kezelése

Hogyan kezelhető a pikkelysömör a fejbőrön?

A fejbőrön kialakuló psoriasis kezelésének célja a túlzottan hámló fejbőr normalizálása és a gyulladás csökkentése. A pikkelysömör kezeléséhez használhatunk samponokat, krémeket, gyógyszereket, vagy kipróbálhatjuk a fényterápiás kezelést is. Mindehhez feltétlenül kérjük szakorvos irányítását, ha súlyosak a panaszaink!

Samponok

Ha első körben samponokkal szeretnénk próbálkozni, akkor a hámlazító termékek közül érdemes választanunk. Ezek a legtöbb esetben megtalálható szalicilsav. Miután sikerült eltávolítanunk a hámló bőrt, használhatunk olyan samponokat, melyek a tüneteket enyhítik. Ezek gyakran kortizont és/vagy A-vitamint vagy D3-vitamin-analógokat tartalmaznak, alkoholt ellenben nem. Fontos megjegyezni, hogy azokat a samponokat, amelyek D3-vitamin-analógokat vagy vitaminok és kortizon keverékét tartalmazzák, hosszabb ideig, akár egy évig is használhatjuk. A tiszta kortizon készítmények azonban nem alkalmasak a hosszútávú alkalmazásra.

Mindenféleképpen figyeljünk a fejbőr hidratációjára, ezért mindig a megfelelő termékkel mossunk hajat. Ezen kívül pedig tilos a viszkető fejbőr vakarása, hiszen az további gyulladásokhoz, sérülésekhez és még súlyosabb panaszokhoz vezethet.

Krémek

A krémek használata esetében nagyon fontos, hogy úgy enyhítsünk a panaszokon, hogy közben elkerüljük a fejbőr zsírosodását. A bőr hidratálására a könnyebb állagú termékek, azaz a hab, gél vagy oldat állagú készítmények bizonyulnak jó választásnak.

Gyógyszerek

Amennyiben a pikkelysömör nagyon nagy területet érint, és a helyileg alkalmazható készítmények nem hoznak javulást, akkor belső gyulladáscsökkentőket javasolt alkalmazni, melyek lelassíthatják vagy teljesen meg is állíthatják a gyulladási folyamatokat.

Fényterápiás kezelés

Nagyon jó eredményeket lehet elérni a fényterápiás kezeléssel. A fény képes csökkenteni a kellemetlen tüneteken. A legelterjedtebb az UV-B terápia, amely során a bőrt néhány percen át megvilágítják. Ebben az esetben 10-20 kezelésre is szükség lehet. Ezek eleinte csak pár másodpercesek, majd fokozatosan növelik a kezelés hosszát, egészen addig, amíg a 4-5 percet el nem érik. Ezt a típusú terápiát kenőcsökkel szokták kombinálni, így még hatásosabb a kezelés.

UV-fényfésű

Ez egy otthon is használható készülék, amivel enyhíteni lehet a pikkelysömör okozta tüneteken. Az eszköz kialakításának köszönhetően rendkívül egyszerű és gyors a kezelés. Az UV-cső a fésűfogak sorai közé van beépítve, méghozzá biztonságos és kényelmes távolságra. Nem csupán fejbőrre használható, hanem kisebb bőrterületekre is – legyen szó a hónaljról, bőrredőkről vagy az intim testrészekről. A készülék kapható keskeny sávú UV-B, szélessávú UV-B vagy UV-A fénytartományban.

Biológiai terápia

Ez az újfajta kezelés valódi áttörést jelent a pikkelysömör terápiájánál. Hatásmechanizmusának lényege, hogy gátolja a fehérvérsejtek, az immunsejtek és a hámsejtek káros kölcsönhatását. Ennek köszönhetően a bőr hámsejtjeinek működése ismét normalizálódik. A bíztató eredmények ellenére nagyon körültekintőnek kell lennünk ennél a típusú kezelésnél, ugyanis a terápia során használt szerek az immunrendszer folyamataiba avatkoznak be.

Bőrgyógyász

Természetesen még mindig a legjobb megoldás, ha egy szakembertől kérünk segítséget, aki személyre szabott, pontos kezelési tervet készít, melyben konkrét tanácsokat is megfogalmaz. Az orvos felveszi az anamnézist, ezt a fizikai vizsgálat követi, és amennyiben szükséges, egyéb vizsgálatokra is sor kerül.

Házi praktikák

A házi praktikákat tekintve a fejbőrön található pikkelysömör esetén sokat segíthet a rendszeres hajmosás a megfelelő termékekkel. Ezen kívül figyeljünk oda az étkezésünkre, és kerüljük azokat az élelmiszereket, amelyek súlyosbíthatják a tüneteket, továbbá ügyeljünk az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra. Az alkoholfogyasztás csökkentésével és a káros szenvedélyek elhagyásával sokat tehetünk a tünetek enyhítésért. Végül, de nem utolsó sorban csökkentsük a stresszt. Ebben sokat segíthetnek különféle légzőgyakorlatok vagy a jóga, de a rendszeres testmozgás is az előnyünkre válhat.

Összegzés

A fejbőrön kialakuló pikkelysömör igencsak kellemetlen tud lenni, hiszen a betegség következtében csúnya vörös foltok alakulnak ki, melyek sok esetben viszketnek is. A pikkelysömör egy elhúzódó, fellángolásokkal fellépő betegség, aminek a kezelése is hosszabb időt vesz igénybe. Ha érintettek vagyunk, akkor többek között helyes étkezéssel és a káros szenvedélyek elhagyásával tehetünk a tünetek enyhítéséért. Ne irritáljuk feleslegesen a fejbőrünket, azaz mellőzzük például a hajfestést, csak puha hajkeféket használjunk, továbbá csak langyos levegővel szárítsuk a hajunkat. Ha már jelentkeztek a pikkelysömör tünetei, számos készítmény közül válogathatunk, hogy enyhítsük azokat, de természetesen egy bőrgyógyász tanácsait is ajánlott kikérnünk.

2022. október 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek