Az ekcémás bőr

Az ekcémás bőr

Mindennapi életünk során egyre több kémiai anyaggal, vegyszerrel, illatanyaggal találkozunk, mely hatalmas megterhelést jelent a szervezet számára, éppen ezért egyre gyakrabban alakulnak ki olyan allergiás megbetegedések, mint például a bőr gyulladása, melyet ekcémának nevezünk. E miatt kiemelt figyelmet kell fordítanunk a bőrápolásra.

Az ekcémás bőr kezdetben kipirosodik, megduzzad, viszket, majd hólyagok jelennek meg rajta, melyek kipukkanásával megindul a bőrfelszín válladékozása, nedvedzése. Egy idő után a gyulladt bőrterület pörkösödik, hámlani kezd és berepedezik. A viszketés miatti vakarózás következtében felületes hámsérülések alakulnak ki, melyek könnyen felülfertőződnek, tovább súlyosbítva az egyébként is kellemetlen tüneteket.

A bőr allergiás eredetű gyulladásának számos oka lehet. Okozhatják a bőrrel közvetlenül érintkező irritáló kémiai anyagok, ilyenek a vegyszerek, tisztítószerek egyes összetevői, vagy olyan molekulák, melyek közvetlenül allergizálnak, például egyes kozmetikumok alkotóelemei. Bármilyen meglepő ekcémát okozhatnak élelmiszerek is, így a tojás, a tejtermékek, citrusfélék és a zöldségek is. A bőrgyulladás kialakulásáért felelős tényezőt nem mindig könnyű megtalálni, de a tünetek megszüntetése érdekében fontos a kiváltó ágens megkeresése.

Ekcémához hasonló bőrgyulladás kialakulhat csecsemő vagy kisgyermekkorban, ilyenkor többnyire örökletes hajlam talaján fejlődik ki a megbetegedés, melyet atópiás dermatitiszenek nevezünk. Amennyiben jóval később, felnőttkorban jelentkezik a bőr gyulladása és nincs egyértelmű családi halmozódás, akkor kontakt dermatitiszről vagy ekcémáról beszélünk.

Az ekcéma lefutása általában hullámzó jellegű. Vannak kellemetlen tünetekkel járó aktív periódusok, melyek között megnyugszik a bőr és a beteg tünetmentessé válik. Fontos tudni azonban, hogy a bőrgyulladás még hosszú évek elteltével is bármikor fellángolhat. Éppen ezért nagyon fontos az allergiát kiváltó tényezők kerülése még nyugalmi időszakban is.

Az ekcémások bőre általában száraz, így javasolt hidratáló fürdőkrémek és gyógyszappanok használata. Mindig olyan készítményt kell választani, mely hipoallergén, nem tartalmaz irritáló összetevőket, szín- és illatanyagokat. A bőr nappali kiszáradása elkerülhető ceramid tartalmú bőrápoló krémek használatával, mely segít megőrizni és helyreállítani a bőr védőrétegét. Hidratálásra javasolt a patikákban is beszerezhető emolliens kenőcs, illetve súlyosabb esetekben az ekcémakenőcs.

A tünetek közül a viszketés csökkenthető antihisztamin tartalmú szerek alkalmazásával, ill. a bőrgyulladás helyi kezelésére steroid tartalmú krémek javasolhatók, ezek felírása a bőrgyógyász feladata.

2013. október 14.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink