Mennyi idő alatt bomlik le az alkohol?

2018. március 30.

Kapcsolódó tünetek:

hányinger, émelygés, hányás

Mennyi idő alatt távozik a szervezetünkből az alkohol? A kérdés többször is felmerülhet és nem kizárólag az autóvezetés kapcsán.

Mennyi idő alatt bomlik le az alkohol?

Mennyi idő alatt bomlik le az alkohol?

Az alkoholtartalom a szervezetben hivatalosan az úgynevezett véralkohol-koncentráció (BAC.08); nyál és kilégzés (szonda); vagy a vizelet (kábítószer-vizsgálat) mintavételéből mutatható ki, de a szervezetből való kiürülése több tényezőtől függ.

Nagy általánosságban elmondható, hogy egy ital elfogyasztásának hatása nagyjából egy óráig tart, de néha több órán keresztül is érzékelhető marad. Ráadásul az italtípus és annak mennyisége sem mindegy ilyen általánosításnál sem.

Bár az alkohol áthalad az emésztőrendszeren, nagyon kis mennyiség kerül ténylegesen megemésztésre. Az alkohol  elfogyasztása után az anyag 20 százaléka közvetlenül a véráramba kerül és a szervezetben, valamint az agyban körbehordozódik. A többi azután lép a véráramba, miután felszívódik a vékonybélből. Ez a folyamat lelassul, amikor étel is van a gyomorban és a belekben, aminek megemésztése hosszabb időt vesz igénybe az alkoholénál.

Az alkohol májba jutása

Miután az alkohol belép a véráramba, a májban metabolizálódik. Annak ellenére, hogy az emberek különböző mértékben fogyasztják az alkoholt, az egészséges máj ugyanolyan sebességgel bontja le az alkoholt, függetlenül a nemtől, vagy testsúlytól. Azonban a májban történő metabolizáció  nem az egyetlen olyan tényező, amely meghatározza, hogy az alkohol milyen gyorsan hagyja el a testet.

További tényezők

  • Kor
  • Az alkohol fogyasztásának gyorsasága
  • Etnikai hovatartozás
  • Testzsírtartalom
  • Mennyi ételt fogyasztott ivás előtt vagy alatt
  • Az elfogyasztott élelmiszerek zsírtartalma
  • Az egyén által jelenleg alkalmazott gyógyszerek

A máj átlagosan 1 uncia alkohol óránkénti metabolizációjára képes. Az átlag ember véralkoholszintje egyetlen alkoholtartalmú ital elfogyasztása esetén 0,015-re emelkedik. Ez a folyamat megváltozik, ha az alkoholt gyorsabban kezdjük fogyasztani, mint ahogy azt a máj metabolizálja.

Különösen, ha a véralkohol szintje meghaladja a 0,055 értéket, a vér és a szövetek elkezdik elnyelni az extra alkoholt, és ez kellemetlen mellékhatásokat okoz, mint a depresszió, ingerlékenység, émelygés, hányás, dezorientáció és memóriavesztés.

A vizeletvizsgálat során azt kell figyelembe venni, hogy az alkohol általában 12-36 órán át marad kimutatható a vizeletből, attól függően, hogy mennyi volt a fogyasztás, bár bizonyos tesztek akár 48 órát meghaladóan is kimutathatják az anyagot. A legfejlettebb vizeletvizsgálatok pedig képesek az alkoholt 80 órával az utolsó ital elfogyasztása után is jelezni.

Érdekesség, hogy a legtöbb anyaghoz hasonlóan az alkoholfogyasztás is kimutatható az utolsó fogyasztás utáni körülbelül 90 napig egy személy szőrzetében és hajában. A nyálmintából pedig a fogyasztást követő 10-24 órán keresztül tudhatjuk meg az alkoholszintet.

Köszönjük a Gyógyszerész válaszol rovatunkba érkezett kérdést!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Mikor menjünk a gyerekkel az ügyeletre?

Mikor menjünk a gyerekkel az ügyeletre?

Ha gyermekünk van, természetes, hogy mindentől féltjük, és már a legkisebb köhintésre is felkeressük vele az orvost. De mikortól indokolt igazából az ügyeletre rohanni?

Így segítsünk az utazáskor émelygő gyermeken

Így segítsünk az utazáskor émelygő gyermeken

Az utazás közbeni rosszullét a mai napig igencsak titokzatos jelenség, mely főként a 2 és 12 év közötti gyerekeket érinti. De vajon hogyan segíthetünk émelygő gyermekünkön?

Tippek terhességi gyomorégés ellen

Tippek terhességi gyomorégés ellen

A terhesség több szakaszában is küzdhet a kismama gyomorégéssel. Ennek egyik oka, hogy a magzat nyomja a gyomorszájat, ahonnan könnyen a garatba vagy a szájba jut a gyomorsav. Kellemetlen jelenség, ezért fontos, hogy mindent bevessünk ellene.

Anorexia, bulímia – Étkezési zavarok

Anorexia, bulímia – Étkezési zavarok

Bár a táplálkozás szükséges ahhoz, hogy életben maradjunk, zavarai mégis gyakoriak, hiszen a vékonyabb testalkat utáni vágy nem ismeretlen dolog a mai világban. Ezért pedig sokan képesek szinte bármit megtenni, amivel egy idő után az egészségüket is súlyosan veszélyeztetik.

Ezek a teendők mérgezés esetén

Ezek a teendők mérgezés esetén

A mérgezés sajnos nem ritka jelenség, ami lehet enyhébb, de akár életveszélyes is, és számtalan ok kiválthatja. A mérgezések nagy része véletlen történik és fontos, hogy minél hamarabb segítséget kapjon elszenvedőjük annak érdekében, hogy a méreganyag egészségkárosító hatásait csökkenthessük. De mit tehetünk elsősegélyként ilyen esetben?

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában