Lepkehimlő felnőttkorban

Lepkehimlő felnőttkorban

Kapcsolódó tünetek:

A lepkehimlő cseppfertőzéssel terjed. Ritka esetben fertőzi meg a felnőtteket, mert általában gyermekkorban átesünk rajta. Ha mégis felnőttként betegszünk meg, az kockázatosabb. Ha várandós kismamákról vagy gyenge immunrendszerrel rendelkező személyekről van szó, súlyos következmények is kialakulhatnak (pl. vetélés, súlyos vérszegénység), ezért ezen betegek szorosabb megfigyelése szükséges.

A lepkehimlő lefolyás

A betegség lefolyása enyhe, influenza-szerű tünetek jelentkeznek a fertőzést követő 4-14. napban. Bár nem ritka, hogy tünetmentesen vagy csaknem tünetmentesen zajlik a betegség. Ha mégis tapasztalunk tüneteket, azok a következők:
  • lepkeszerűen kipirosodott arc
  • enyhe levertség
  • hőemelkedés
  • torokfájás
  • a test egészén jelentkező kiütés
  • viszketés
Mivel ez a betegség általában magától elmúlik, nem szükséges az érintettek speciális kezelése, csak a tünetek enyhítése. Azonban felnőtteknél gyakoribb a fertőzést követő ízületi gyulladás (reaktív arthritis), mely a betegek körülbelül egyharmadát érinti. Nőknél nagyobb arányban fordul elő, és leggyakrabban a térdet, a bokát és a kéz kisizületeit érinti. Az izületi fájdalom általában 3-4 hét után teljesen elmúlik, sok esetben magától. Felnőtteknél erőteljesebbek az általános tünetek, magasabb lehet a láz, erősebb a levertség, a kiütések is lassabban tűnnek el, így súlyosabbnak tűnik a betegség lefolyása. Ennek ellenére az általános tünetek néhány nap alatt megszűnnek, a kiütések és a pillangószerű bőrpír 5-8 nap után elkezd világosodni, majd 14-28 nap után teljesen eltűnik. Ekkor gyógyultnak tekinthetők a betegek.  

A lepkehimlő kezelése felnőtteknél

Mint említettük, a tünetek enyhítése az elsődleges cél. Ez alapvetően a lázcsillapítás, torokfájás esetén pedig a torokpasztillák nyújthatnak segítséget. Ezeken kívül nagyon fontos a folyadékpótlás és a pihenés. Csak súlyos esetekben van szükség komolyabb kezelésre. Erre ritkán kismamák esetében, gyakrabban olyan személyeknél lehet szükség, akik valamilyen immunbetegségben szenvednek.
2020. március 17.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek