Kezelhető a hajhullás?

Kezelhető a hajhullás?

Kapcsolódó tünetek:

A hajhagymák működése egy körfolyamattal jellemezhető: egy hosszú növekedési stádiumot egy rövidebb nyugalmi követ. Ennek megfelelően egy hajszál bizonyos ideig növekszik, ezután a hajhagyma rövid nyugalmi periódusa után kihullik, majd a folyamat kezdődik elölről.

A kóros hajhullás kapcsán két csoportot szokás megkülönböztetni: a visszafordítható folyamatokat, valamint a végleges hajvesztést. A kezelés célja mindkét esetben a kiváltó ok megszüntetése.

A véges hajhullás

Ez az úgynevezett androgén típusú hajhullás a leggyakrabban előforduló változat: a hajhagymák rendkívül érzékenyek a férfi hormonokra, ezért jön létre a hajvesztés. Az erre való hajlam genetikailag örökölhető, férfiaknál jóval nagyobb számban alakul ki, mint a hölgyeknél.

Lévén, örökletes jelenség, a kezelés nem egyszerű, minoxidil oldat alkalmazásával bár a kihullott szálak nem nőnek vissza, viszont a folyamat lassítható, néha meg is állítható. Alkalmaznak szteroidtartalmú oldatokat is, ezeket szintén a fejbőrre kenik. Hölgyek esetében a készítményekbe sokszor kevernek ösztrogént is. A koffeintartalmú samponok és hajszeszek használata is lassíthatja a hormonális eredetű hajhullás folyamatát.

A visszafordítható hajhullás

A visszafordítható kopaszodást az esetek döntő többségében a szervezetet ért stressz váltja ki:

  • gyulladás,
  • baleset,
  • műtét,
  • gyógyszer mellékhatás (kemoterápia),
  • pszichés trauma.

A hajvesztés ilyenkor nem azonnal, hanem hónapokkal később jön létre, hirtelen. Ha megtalálják és kezelik az okot, a hajhullás magától abba marad.

Előfordul, hogy idült gyulladásos gócot mutatnak ki a szervezetben, ez az esetek többségében gyulladt foggyökér vagy mandulagyulladás. Amint ezeket a gócokat felszámolják, a hajhullás kezelhető, majd megszüntethető.

Ezen okokból kialakult hajhullások kezelése is szteroidos ecsetelőkkel történik.

Vitaminok a fejbőr egészségéhez

A hajhagymák aktiválására, a hajszálak növekedésének serkentésére jó hatással lehet az antioxidáns tartalmú A- és E-vitamin, a B-vitamint, mely a körmökre is jó hatással van.

Az előbb említett vitaminok zsírban oldódóak, a szervezet el tudja őket raktározni, éppen ezért a túlzott bevitelükkel óvatosnak kell lenni.

Az ásványi anyagok, nyomelemek szintén jótékonyan befolyásolják az egészséges hajképződést, ezek közül a legfontosabb a réz, a vas és a cink, valamint a kén.

A kén a hajszálak alapjául szolgáló keratin szintézisében tölt be nélkülözhetetlen szerepet.

Érdemes a fent említett anyagokat olyan készítmények formájában a szervezetbe juttatni, melyekben kombináltan, és a megfelelő mennyiségben vannak jelen. Az ilyen kapszulákat, tablettákat általában kúraszerűen célszerű alkalmazni, így segíthető elő a legjobban a hajhagymák regenerációja.

2016. október 28.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek