5 házi praktika hajunk ápolásához a nyári hőségben

5 házi praktika hajunk ápolásához a nyári hőségben

Kapcsolódó tünetek:

  1. Készüljünk fel a hőségre!
Minél egészségesebb a hajunk, annál kevésbé tud benne kárt tenni a nap, a só és a klór. Épp ezért rendkívül fontos a megelőzés és a rendszeres ápolás. Ennek egyik legalapvetőbb hozzávalója a sampon, ami nedvességgel látja el a hajunkat, továbbá növeli az ellenálló képességét. Ezen kívül a regeneráló spray-k is jótékony hatással lehetnek a fürtjeinkre, hiszen támogatják a hajszerkezet belső újjáépítését.
  1. Óvjuk a káros sugaraktól!
Tény, hogy a hajunk nem tud leégni, viszont az UV-sugarak komoly kárt tehetnek a hajszálainkban, ugyanis megtámadják a keratin fehérjemolekuláit. Ennek következtében megsérül a hajszerkezet, veszít rugalmasságából, amitől könnyebben töredezik. Épp emiatt ajánlott az olyan termékek használata, melyek megvédik a hajunkat az UVA- és UVB-sugaraktól. Utóbbi készítmények továbbá színvédő és ápoló összetevőket is tartalmaznak, melyek megóvják a hajat a kiszáradástól.
  1. Viseljünk fejfedőt!
Amennyiben a különféle ápolószereken kívül még kalappal, sapkával vagy kendővel is védjük a hajunkat, akkor tényleg nem történhet baj. Egy német kalapkészítő szerint, minél nagyobb a kalap karimája – legalább 5 centiméter –, annál jobban védve van a hajkoronánk a káros napsugaraktól. Nyáron a legideálisabb választás a szalmakalap.
  1. Strandolás utáni ápolás
A tengervíz méreg hajunk számára, ugyanis meggyorsítja a haj kiszáradását. Ha a tengerben történő fürdés után a levegőn hagyjuk megszáradni a hajunkat, akkor a víz elpárolog, viszont a só kikristályosodik fejünkön. Ezután ha nap éri a hajszálainkat, a kikristályosodott só úgy viselkedik, mint egy nagyító, amitől a napsugarak komolyan károsíthatják a hajunkat. Ezért nagyon lényeges, hogy mindig mossunk hajat sós vízben történő fürdés után.

Egy másik tipp, hogy pancsolás előtt vizezzük be a hajunkat, ettől ugyanis megváltozik annak szerkezete, és sokkal kevesebb sót tud felvenni. Klóros víz esetén is ajánlott ezt a tippet megfogadni.
  1. Mit tegyünk és mit ne!
Tegyünk:
  • Vizezzük be a hajunkat, mielőtt megmártóznánk a tengerben vagy a medencében.
  • Mindig változtassuk a választékunk helyén. Egyszer legyen középen, aztán a bal oldalon, utána pedig a jobb oldalon. Ezáltal megakadályozzuk, hogy leégjen a fejbőrünk.
Ne tegyünk:
  • Ne használjunk olyan csatokat, melyeknek van fém alkatrésze. Az ugyanis felforrósodhat, és kárt tehet a fürtjeinkben.
  • Nyaralás előtt ne szőkítsük ki a hajunkat.
  • Ne hordjunk feszes kontyot, ha vizes a hajunk, ugyanis olyankor könnyedén megtörhetnek a hajszálaink.
2020. június 5.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek