Melyek a legfontosabb nyomelemek és hogyan pótolhatjuk ezeket?

Melyek a legfontosabb nyomelemek?

Kapcsolódó tünetek:

A nyomelemek, más néven mikroelemek, kis mennyiségben szükséges ásványi anyagok, amelyek elengedhetetlenek az emberi szervezet megfelelő működéséhez. Igaz, hogy az ezekből szükséges napi beviteli mennyiség csak milligrammban vagy mikrogrammban mérhető, hiányuk mégis komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Ebben a cikkben áttekintjük, mik a nyomelemek, milyen szerepet töltenek be a szervezetben, és hogyan pótolhatjuk őket hatékonyan.

 

Mik a nyomelemek?

A nyomelemek jelentése megfelel a nevüknek: csak nyomokban találhatók meg a szervezetünkben, azonban ez a kis mennyiség is elengedhetetlen a megfelelő működéshez. A nyomelemeket hívják mikroelemeknek is, az ásványi anyagokat pedig makroelemeknek.

A nyomelemekre tehát a szervezetnek csak nagyon kis mennyiségben van szüksége, de nélkülözhetetlenek az életfunkciók fenntartásához. Ezek az elemek ugyanis különböző biokémiai folyamatokban vesznek részt, például az enzimatikus reakciókban, az immunrendszer működésének szabályozásában, a hormontermelésben és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében. Összességében tehát ezek az elemek biztosítják a biokémiai reakciók és folyamatok normális lefolyását a testünkben – pontosabban kifejezve az enzimek 30%-ának megfelelő működéséért felelnek.

A legfontosabb nyomelemek és szerepük

Most, hogy már tudjuk, mik a nyomelemek, nézzük meg azt is, hogy melyek azok a típusai, amelyekből gyakran hiányt szenvedünk, pedig nélkülözhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez.

Vas

Ahhoz, hogy a vér oxigént tudjon szállítani, vasra is szükség van. A vashiány egyik legfeltűnőbb tünete lehet a sápadt bőr. A vashiány hajhullást, fáradtságot, idegességet, bágyadtságot, étvágytalanságot is okozhat, és fokozza a fertőzésekre való hajlamot. Vashiányhoz vezethet az erős menstruációs vérzés, illetve a vegetáriánus táplálkozás is.

Egy átlagos felnőtt férfinak napi szinten körülbelül 8 milligramm vasra van szüksége, a nőknek ennél többre: körülbelül 18 milligrammra. Még többet kell bevinniük terhesség esetén, ilyenkor körülbelül napi szinten 30 milligrammot.

Réz

Számos enzim alkotóelemeként fontos szerepe van jelentős anyagcsere-folyamatok szabályozásában, de antioxidáns hatásáról is ismert, így számos komoly betegséggel szemben véd. Hiányában zsíranyagcsere-problémákat okozhat, de az is feltűnhet, hogy a haj töredezetté és vékonyszálúvá válik.

A felnőtt nőknek és férfiaknak egyaránt körülbelül napi 1,4 milligrammra van belőle szükségük.

Cink

A cink megnyugtatja a fejbőrt és szerepe van a gyulladások megelőzésében. Számos enzim alkotóeleme, különféle fontos szerepeket tölt be szervezetünkben, így például kulcsszerepet játszik a cukor-, a fehérje- és a zsíranyagcserében. Az immun- és hormonrendszer egészséges működéséhez is nélkülözhetetlen. Elősegíti a sebgyógyulást, fokozza a bőr, a haj és a körmök ellenállóképességét.

Mivel szervezetünk nem tudja tárolni a cinket, élelmi forrásokból kell pótolnunk ezt a fontos nyomelemet. A cinkhiány a helytelen táplálkozási szokások miatt nem ritka jelenség, a fiataloknál sem, akiknek növésben lévő szervezete különösen sok cinket igényel.

A férfiak napi cink igénye 10 milligramm, a nőké 7 milligramm. Gyerekeknél, fiataloknál, bizonyos betegségekben és terhes nők esetében ennél is több cinkre lehet szükség naponta.

Szelén

A káros szabad gyökök lebontásában résztvevő enzimek alkotóeleme. A káros UV-sugarak hatására a bőrben lezajló gyulladásos folyamatokat csökkenti. Emellett persze nem szabad megfeledkezni bőrünk külső UV-sugarakkal szembeni védelméről sem.

A felnőtt férfiak napi szükséglete ebből 75 mikrogramm, a nőké 60 mikrogramm.

Króm

Ez az elem a szénhidrát-anyagcserét szabályozza, ezáltal elősegíti az energiatermelést, energizálja az embert. Emellett szerepet játszik a csökkent glükóz-tolerancia enyhítésében is és képes optimalizálni a vérnyomást.

A felnőtt korú férfiak esetében napi 30-35 mikrogramm bevitele javasolt, ez a nők esetében 20-25 mikrogramm, kivéve a terhesség során, ilyenkor ez 30-45 mikrogrammra nő.

Molibdén

A sejtanyagcserében van szerepe, több fontos enzim működését is támogatja, például a nukleinsav-szintézis során. Emellett segíti az idegrendszer megfelelő működését, semlegesíti a szervezetet érő káros anyagokat, képes csökkenteni az asztma tüneteit, és fokozza a máj méregtelenítő funkcióját.

Napi szinten a serdülőkortól kezdve a felnőttkoron át 75-250 mikrogrammra van szükségünk belőle.

Jód

Jódra a pajzsmirigy normális működéséhez és fontos hormonok termeléséhez is szükségünk van. De elengedhetetlen a szervezet normál fejlődéséhez és az egészséges anyagcseréhez is.

A felnőtteknek naponta mindössze 0,15 milligrammot kell belőle bevinniük a szervezetükbe.

Így pótoljuk ezeket az anyagokat

A nyomelemek pótlása fontos az egészség megőrzése érdekében, hiszen a szervezetünk nem tudja ezeket az anyagokat önállóan előállítani. Íme néhány módszer, amelyekkel biztosíthatjuk a szükséges nyomelemek bevitelét.

Táplálkozás

A legjobb módja a nyomelemek pótlásának a változatos és kiegyensúlyozott étrend. Íme néhány élelmiszer, amely gazdag nyomelemekben:

●      Vas: vörös húsok, máj, hüvelyesek, spenót.

●      Cink: tenger gyümölcsei, marhahús, tökmag, csicseriborsó.

●      Réz: kagylók, máj, diófélék, magvak.

●      Mangán: teljes kiőrlésű gabonák, diófélék, zöld leveles zöldségek.

●      Szelén: brazil dió, tenger gyümölcsei, húsok.

●      Króm: brokkoli, szőlőlé, teljes kiőrlésű gabonák.

●      Molibdén: hüvelyesek, gabonafélék, tejtermékek.

●      Jód: tengeri halak, jódos só, tejtermékek.

Táplálékkiegészítők

Bizonyos esetekben, például terhesség, szigorú diéta vagy felszívódási zavarok esetén, szükség lehet táplálékkiegészítők szedésére. Az orvosok vagy táplálkozási szakemberek ajánlhatnak megfelelő készítményeket, amelyek biztosítják a szükséges nyomelemek pótlását.

Életmódbeli változtatások

Az egészséges életmód, amely magában foglalja a rendszeres testmozgást és a stressz csökkentését, hozzájárulhat a nyomelemek optimális felszívódásához és hasznosulásához. Például a rendszeres testmozgás javítja az anyagcserét és a vérkeringést, ami elősegíti a nyomelemek hatékonyabb felhasználását a szervezetben.

Hidratálás

Az ásványi anyagok, nyomelemek felszívódásához vízre van szükségünk. Éppen ezért hiába pótoljuk a szükséges anyagokat, ha közben nem fogyasztunk elég vizet, amiben feloldódhatnának, majd beépülhetnének. Fontos tehát, hogy napi szinten testsúlykilogrammonként legalább 35 milliliter vizet megigyunk!

Orvosi tanácsadás

A nyomelemek pótlása során fontos az egyéni szükségletek figyelembevétele. Az orvosok és táplálkozási szakemberek segíthetnek meghatározni a megfelelő mennyiségeket és forrásokat, különösen, ha valakinek speciális étrendi szükségletei vagy egészségügyi problémái vannak.

Bármilyen okból pótolná is ezeket az elemeket, a BENU kínálatában biztosan megtalálja az ideális termékeket!

2024. július 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek