Normális a tavaszi hajhullás - Mérséklő tippek!

tavaszi hajhullás

Kapcsolódó tünetek:

A hosszú téli hónapok alatt a hideg időjárás, a meleg és száraz fűtött terek, a megfázások és a kisebb arányú vitaminbevitel bizony megviseli szervezetünket és egészségünket, de még a közérzetünket is. A hűvös irritálhatja bőrünket, a fűtött helyiségekben pedig könnyen kiszáradhat. A betegségekre szedett gyógyszerek, antibiotikumok sem tesznek jót neki, ugyanakkor a vitaminhiány miatt fakó és fénytelen lehet a megjelenése. Nem csak a bőrünkre igaz ez, hanem a fejbőrre és a hajunkra is.

A tavaszi hajhullás okai

Az említett tényezők nem kedveznek hajunk állapotának, különösen az nem, hogy télen gyakran előfordul, hogy nem megfelelő arányban és mennyiségben visszük be a fontos tápanyagokat a szervezetünkbe. Erre a hajhagymák nagyon érzékenyen reagálnak, növekedésük, életciklusuk stagnálhat, ami hajritkuláshoz, hajhulláshoz vezethet. Emellett a kisebb folyadékfogyasztás miatt a káros méreganyagok felhalmozódhatnak a szervezetünkben, ami ugyanilyen negatívan hat a hajhagymák minőségére és működésére is. Ahogyan az is, ha a hűvösből hirtelen bemegyünk a meleg lakásba. A fejbőr állapotát pedig az is ronthatja, hogy a téli hideg és a fűtött levegő is szárítja, repedezetté teszi, amitől hajlamosabb a korpásodásra, irritációra.

Mit tehetünk a hajhullás ellene?

A hajhullás csökkentésének érdekében egyrészt oda kell figyelnünk a megfelelő tápanyag-bevitelre. Ez egyrészt jelenti a fontos vitaminok pótlását kúraszerűen vitaminkészítményekkel, vagy olyan ételek fogyasztásával, melyen nagyobb arányban tartalmazzák őket. A haj számára fontos vitaminok az A, B, C és E-vitamin. Ezek mellett elengedhetetlen, hogy szem előtt tartsuk a cink, vas, jód, szelén, réz, kalcium, foszfor, magnézium, mangán, vagy éppen a kén bevitelét. Az ásványi anyagokon kívül a fehérjebevitelre is érdemes ügyelni, hiszen a hajszálak 98%-a fehérjéből épül fel. Annak érdekében, hogy az előbb felsorolt tápanyagok kellő mennyiségben legyenek jelen szervezetünkben, együnk tavasszal sok zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat, halat és egyáltalán: étkezzünk változatosan és igyunk mellé sok folyadékot. A táplálkozás mellett tavasszal hajunkat kényeztethetjük is különböző rendkívül gazdag és tápláló pakolásokkal, hajolajokkal. Ezek magas koncentrátumban tartalmaznak olyan összetevőket, melyek hatékonyan javíthatják a hidegtől gyenge és fakó hajzatot. Ilyen kényeztető kúrát heti egy-két alkalommal tarthatunk és nem kell félni attól, hogy elnehezítené, zsírosítaná a hajat. Ami pedig még fontos: a balzsam használatát most semmiképp ne hanyagoljuk, mert ezzel tehetjük puhává és fénylővé a hajszálak felszínét.

2018. március 21.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek