Tudjon meg mindent az inzulinrezisztencia kezeléséről

Tudjon meg mindent az inzulinrezisztencia kezeléséről

Kapcsolódó tünetek:

Mi az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia összefüggésben áll a cukorbetegséggel, sokszor nevezik a diabétesz előszobájának. Utóbbi egyre elterjedtebb, ami leginkább az egészségtelen étkezésnek és a mozgáshiányos életvitelnek tudható be. Az inzulinrezisztencia során egyre több inzulinra van szüksége a szervezetünknek ahhoz, hogy ugyanazt a mennyiségű cukrot lebontsa. A hasnyálmirigy több éven keresztül képes szinten tartani a vércukrot, annak ellenére, hogy az inzulinértékek már magasak. Amikor azonban a hasnyálmirigy az éveken át fennálló túlterhelés következtében nem képes ezt az egyensúlyt biztosítani, kialakul a cukorbetegség. Az inzulinrezisztenciának kedvez a túlsúly, főleg, ha a testzsír legnagyobb része a hasi tájékon található. Az inzulinrezisztencia esetében genetikus hajlamról is beszélhetünk. Nagyon szegény körülmények között élők esetében előnyt jelenthetett az inzulinrezisztencia, mert a kisebb inzulinhatás következtében szervezetük kevesebb glukózt használt fel, vagyis kevesebb kalóriára volt szükségük. Ha ők vagy leszármazottai életszínvonala érdemben javult, nagy valószínűséggel elhíztak, és hosszú távon diabetesz alakult ki náluk.

Tünetek

Az inzulinrezisztencia első fázisában még nem jelennek meg a specifikus tünetek, így gyakran csak akkor diagnosztizálják a betegséget, amikor már komoly panaszok, komplikációk lépnek fel. A tünetek hasonlóak a cukorbetegségéhez: száraz bőr, látásromlás, lassú sebgyógyulás, fáradtság, koncentrációs zavar és levertség. Ezek kívül folytonos szomjúságérzetre, illetve gyakori vizelési ingerre is szoktak panaszkodni az érintettek.

Az inzulinrezisztencia kezelése

Az inzulinrezisztencia legjobb kezelési módja, ha megváltoztatjuk az étkezési szokásainkat, és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett tesszük le a voksunkat. A speciális diéták hosszútávon nem eredményesek, hiszen a legtöbb érintett nem bírja ezeket végigcsinálni. A betegek sokkal jobban teszik, ha az egészséges életmód mellett köteleződnek el, azaz zsírszegény, összetett szénhidrátokat tartalmazó termékeket, zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztanak. Nagyon lényeges, hogy ne csak a cukorbevitelt csökkentsük, hanem az állati zsiradékokét is, valamint meg kell határozni pontosan a napi kalória-bevitelt is. A sikeres kezelés másik fontos eleme a testmozgás. Leginkább az állóképességet javító sportok ajánlottak. Az inzulinrezisztencia ennek ellenére nem csak túlsúlyos embereknél alakulhat ki, így nem a többletsúly leadása az első számú feladat, hanem a teljes anyagcsere javítása, az egészséges életmód kialakítása és a rendszeres testmozgás.

Természetesen gyógyszeres kezelés is létezik. Az orvosok leggyakrabban a metformin nevű hatóanyagot alkalmazzák, amely a májban fejti ki hatását. A metformin miatt kevesebb cukor termelődik a szervezetben, csökken a vércukorszint, így kevésbé terhelődik a hasnyálmirigy.
2020. január 29.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek