6 módszer a diabéteszes láb kezelésére

2017. február 18.

Kapcsolódó tünetek:

magas vércukorszint, duzzadt láb

Így lassíthatja le a cukorbetegség lábelváltozásokat előidéző folyamatait és őrizheti meg lábai egészségét!

6 módszer a diabéteszes láb kezelésére 750

  1. Mozogjon többet!

Naponta legalább fél órát mozogjon! A rendszeres mozgás javítja a vérkeringést, serkenti a nyirokáramlást, így biztosítja lábai egészségét. A mozgás ne legyen túl megerőltető, válasszon olyan sportot, amely örömet okoz! Lehet az kiadós séta, tánc, úszás vagy kerékpározás a lényeg, hogy rendszeresen tegye!

  1. Válasszon megfelelő lábbelit!

Ne viseljen hosszú ideig magassarkú cipőt, fokozottan figyeljen oda a választott lábbeli kényelmességére! Vásároljon cukorbetegeknek kialakított, extra széles, extra mély cipőt! Új cipőjét először otthon viselje 20 percig, majd vizsgálja meg a lábát! Ha pirosodást észlel valahol, annak a cipő levételét követően 20 percen belül el kell múlnia.

  1. Mindig viseljen megfelelő zoknit és cipőt a lábsérülések megelőzése érdekében!

Ne járjon olyan terepen mezítláb, ahol talpa, lábfeje megsérülhet! Vízbe, medencébe csak védőcipőben menjen! Ne viseljen olyan zoknit vagy harisnyát, amely varrott, mert a varrás nyomáspontot okozhat lábán és fekélyesedéshez vezethet. Ügyeljen rá, hogy a zokni vagy harisnya térd alatt ne legyen túlságosan szoros!

  1. Rendszeresen, naponta ápolja és vizsgálja meg lábát!

Minden nap alaposan vizsgálja meg lábát, talpát és ha vágást, elszíneződést vagy fekélyt észlel, azonnal forduljon orvoshoz! Nem kell lemondania a pedikűrről, de csak megbízható szakemberre bízza lábait és jelezze, hogy cukorbeteg!

  1. Óvja lábait a forróságtól és hidegtől!

Ne tegye a lábát forró vízbe! Vízbe lépés előtt ellenőrizze a vízhőmérsékletet! Ne használjon melegvizes palackot, melegítőpárnát, vagy elektromos hőtakarót, mert ezek megégethetik anélkül, hogy észrevenné.

  1. Engedje szabadon áramolni lábában a vért!

Ülés közben tegye fel a lábát! Naponta kétszer-háromszor, mintegy 5 percen át jól mozgassa meg a lábujjait és mozgassa le és fel a bokáját! Hosszabb időn keresztül ne tegye keresztbe a lábait! Ne dohányozzon, mert az érkárosító hatású!

A BENU Online Gyógyszertárban kapható, speciálisan cukorbetegek számára ajánlott lábápolási termékeket itt találja >>


stroke

Stroke – A legfontosabb tudnivalók

A stroke az egyik leggyakoribb halálok, melynek kezelésekor a legfontosabb, hogy a tüneteket minél hamarabb felismerjük, és a beteg gyógyítását elkezdhessük.

Nehézlégzés és légszomj – Mi okozhatja?

Nehézlégzés és légszomj – Mi okozhatja?

Mi állhat a nehézlégzés és a légszomj hátterében? Eláruljuk, mi okozhatja őket!

A diabéteszes neuropátia tünetei és kezelése

Mi a diabéteszes neuropátia és miért alakul ki?

Sport vagy visszérműtét?

Sportolhat-e, ha visszerei vannak vagy csak a visszérműtét jelenthet tartós megoldást?

Visszér fájdalom csillapítása – 4 hatékony módszer!

A visszértágulatok nem csak esztétikailag zavarhatnak, de kezeletlenül, komoly szövődményeket okozhatnak, ráadásul igen fájdalmasak is lehetnek.  

Összes cikk Egészség A-Z témában