9 ok, amiért érdemes chiamagot fogyasztanunk
#1 – A chiamag rengeteg Omega-3 zsírsavat tartalmaz, továbbá optimális, 3:1 arányban található meg benne az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak. Ezek az esszenciális zsírsavak nagymértékben hozzájárulnak szervezetünk megfelelő működéséhez. Az Omega-3 például elősegíti a szív- és érrendszer, illetve az agy egészségét, míg az Omega-6 a sejtmembrán egészséges működésében és a bőr egészségének megőrzésében játszik nagy szerepet. #2 – A chiamagban rengeteg tápanyag található: kalcium, magnézium, réz, cink és vas. Ezen kívül egy nagyon fontos nyomelemet is tartalmaz, méghozzá bórt. Utóbbi csökkenti a kalcium és a magnézium vizelettel történő kiürülését, ezáltal segíti a csontképződést, továbbá megelőzi a csontritkulás kialakulását. Ezen kívül úgy tartják, hogy a chiamagnak hormonszabályozó és immunképző hatása is van. #3 – Jótékony hatással vannak a vércukorszintre, ugyanis a chiamagban található oldható rostok lelassítják a szénhidrát cukorrá történő átalakítását, aminek köszönhetően sokkal tovább látja el a szervezetünket energiával. Ez főleg sportolók és cukorbetegek szemszögéből fontos, hiszen javul az állóképességük, illetve megszűnik az édesség utáni vágy. #4 – Semleges ízének köszönhetően bármilyen ételhez hozzá lehet keverni, így azok előbb eltelítenek, aminek köszönhetően közvetetten segítik a fogyást. #5 – Kétszer annyi fehérjét tartalmaznak, mint más magok vagy más gabonafélék. A chiamagokban továbbá nyolc esszenciális aminosav is megtalálható, melyeket a szervezetünk nem tud előállítani, így mindenféleképpen élelmiszerekkel szükséges bevinnünk ezeket. #6 – A chiamag nem tartalmaz glutént, így azoknak bizonyul fehérjében gazdag gabonafélének, akik gluténérzékenyek. #7 – Ez a szuperélelmiszer még az emésztést is támogatja. A magok akár a tizenkétszeresükre is képesek feldagadni, ezáltal növelik a széklet tömegét. Ennek köszönhetően segítik a salakanyagok távozását a szervezetünkből, továbbá a megfelelő rostbevitellel még a székrekedés kialakulásának esélyét is csökkentik, sőt mi több, a vastagbél kiöblösödése ellen is hatékonyan fellépnek. Mindezeken kívül még a gyomorégés tüneteit is képesek enyhíteni. #8 – Amennyiben elfogyasztásuk előtt vízbe áztatjuk a chiamagokat, nagy mennyiségű vizet képesek elraktározni, aminek köszönhetően fenn tudják tartani a szervezet vízháztartását, anélkül, hogy megfeküdnék a gyomrunkat. #9 – A bennük található antioxidánsoknak köszönhetően a chiamagokat 4-5 éven keresztül is lehet tárolni, méghozzá anélkül, hogy veszítenének tápanyagtartalmukból, megváltozna az ízük vagy a szaguk.
2020. november 12.