Cukormentes karácsony – Tippek cukorbetegeknek

Cukormentes karácsony – Tippek cukorbetegeknek

Kapcsolódó tünetek:

  1. Bűntudat nélküli ünnepi vacsora
Még az is könnyen elcsábulhat az ünnepi ételek láttán, aki az év 365 napján odafigyel az étkezésére. Aki azonban 2-es típusú cukorbetegségben szenved, annak még nagyobb kihívásokkal van tele ez az időszak, így ők nyugodtan tűzzék ki célul maguknak, hogy az ünnepek során egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés kilót fognak felszedni. Egy másik lényeges pont, hogy nem kell mindenből enni, de ha végig szeretnénk kóstolni az összes fogást, akkor valamennyiből csak keveset együnk. Aki ennek ellenére úgy érzi, hogy túlzottan elengedte magát, az menjen el sétálni. Ezáltal nem csak az elhízásnak megyünk az elébe, de még az esetlegesen megemelkedett vércukorszintünket is csökkenteni tudjuk.
  1. Mértékkel fogyasszunk alkoholt
Azoknak a cukorbetegek, akik inzulininjekciót szoktak beadniuk maguknak, komoly problémát okozhat az alkoholfogyasztás. Épp ezért nagyon oda kell figyelni rá, pontosabban a mennyiségekre. Ha nem akarunk teljes mértékben lemondani egy kis pezsgőzésről, akkor ügyeljünk arra, hogy minden pohár mellé együnk egy kevés szénhidrátot is, és a normál értéknél egy picit magasabbal feküdjünk le aludni. Ember válogatja, hogy milyen hatással van a vércukorszintjére a sör és a bor, így fokozottan figyeljünk oda magunkra és szervezetünk jeleire.
  1. Figyeljük a vércukorszintünket
Az ünnepi időszakban sok mindent másképp csinálunk az átlagos hétköznapokhoz képest. Tovább alszunk, egész nap otthon vagyunk, pihenünk, tévézünk, többet eszünk, egészségtelenebb ételeket fogyasztunk, és gyakran késő este sem mondunk le egy kis nasiról. Ezek pedig befolyásolják a vércukorszintünket, így nagyon sok cukorbetegnek magasabbak az értékei karácsonykor. Gyerekeknél például az ajándékozással együtt járó izgatottság is csökkentheti a vércukorszintet, épp ezért inkább többször mérjük meg, nehogy baj legyen.
  1. Mozgás
A karácsonyi időszakra nem minden esetben a meghittség és a pihenés jellemző, hiszen gyakran egy merő stressz az egész. Utóbbi pedig megemeli a vércukorszintet, amit azonban egy kevés mozgással tudunk csökkenteni. Köztudott, hogy a stressz legjobb ellenszere a sport, sőt mi több, még kalóriaégetésre is jó. Ezen kívül figyeljünk arra, hogy sokat pihenjünk, olvassunk egy jó könyvet, hosszasakat fürödjünk. A lényeg, hogy szakítsunk időt a relaxálásra is, így nem csak a lelkünkkel teszünk jót, hanem a vércukorszintünkkel is.
2020. november 2.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek