Az inkontinens beteg ápolása

2017. április 22.

Kapcsolódó tünetek:

hólyaggyengeség, inkontinencia

Ezekre figyeljen oda, hogy megelőzze a komolyabb bőrproblémákat!

Az inkontinenciában szenvedő, ágyhoz kötött betegeknél kiemelt fontosságú a megfelelő higiénia betartása, mivel náluk az állandóan nedves környezet miatt gyakoribbak a bőrproblémák. Mivel a bőr nem tud szellőzni megfelelően, ezért érzékenyebbé válik, a nedves közeg pedig kedvez a bőrgombák szaporodásának.

Mosakodás

A túl gyakori – naponta többszöri – mosakodás azért nem megoldás, mert ha a beteg ágyhoz kötött, rendkívül körülményes a megoldása, másrészt pedig a víz hatására a bőr kiszáradhat, viszketni kezdhet, ez pedig tovább növeli a fertőzésveszélyt. Naponta egyszer azonban muszáj beiktatni a vizes lemosást, ami történhet szivaccsal és az intim területeken speciális fertőtlenítő szappannal, valamint orvos által előírt mosdató szerekkel, amelyek nem szárítják a bőrt.

Inkontinencia betét kiválasztása

Az inkontinencia-betétet körültekintően kell megválasztani: feleljen meg az inkontinencia súlyossági fokának és legyen jó méret. Részesítsük előnyben a jó minőségű betétet, amely természetes anyagból készült és megfelelően szellőzik, ugyanakkor kiváló a nedvszívó képessége és nem engedi a bőrrel érintkezni a vizeletet! A betétet cseréljük naponta többször!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Ágybetét 100x150 cm PVC

  Ágybetét 100x150 cm PVC

  99 Ft
 • TENA Lady Normál betét 24x

  TENA Lady Normál betét 24x

  <p><span>Egészségügyi betét méretű speciális betét enyhe és középsúlyos vizeletvesztésre hármas védelemmel: nagyfokú nedvszívó képesség, egyedi szagmegkötő rendszer és testhezálló formájú DryZone felület a mindennapi diszkrécióért és biztonságért.</span></p>

  2 729 Ft
 • TENA Lady Ultra Mini betét 14x

  TENA Lady Ultra Mini betét 14x

  <p><span>A TENA Lady Ultra Mini maximális diszkréciót nyújt Hármas védelmének köszönhetően. Ez a selymesen puha és kényelmes vékony betét kiváló nedvszívó képességgel rendelkeznek. A testhezálló formának köszönhetően a betét diszkrét, hatékonyan véd a szivárgások ellen, mindemellett pedig száraz érzést nyújt. A Fresh Odour Control szagsemlegesítő rendszer megelőzi a kellemetlen szagok kialakulását. A FlexCore rendszernek köszönhetően a vékony betéteink 20%-kal rugalmasabbak, mint korábban.</span></p>

  599 Ft
 • TENA mosdatóhab 400ml

  TENA mosdatóhab 400ml

  1 849 Ft
 • TENA Pants Super L nadrágpelenka 12x

  TENA Pants Super L nadrágpelenka 12x

  5 999 Ft

Megfelelő ruházat

Az alsónemű, pizsama, hálóing és az ágynemű is legyen jól szellőző, természetes anyagból készült és könnyen tisztítható (elsősorban pamut)! Mosószer és öblítő választásánál is vegyük figyelembe, hogy ne tartalmazzanak bőrirritáló összetevőt!

Intimhigiénia

Az intim testtájékot rendszeresen tisztítsuk, lehetőleg kíméletes, speciálisan erre a célra kifejlesztett, hipoallergén, színezék- és illatanyagmentes, hidratáló összetevőket is tartalmazó kozmetikummal. Az intim területek gyors és kíméletes tisztításához használjunk alkoholmentes nedves törlőkendőt. A bőrt soha ne dörzsöljük a törülközővel, hanem óvatosan itassuk fel róla a vizet és várjuk meg, míg a bőr teljesen megszárad, mielőtt bepelenkáznánk a beteget!

Speciális ápoló krémek

A speciális krémek olyan anyagokat tartalmaznak, melyek vízlepergető réteggel vonják be a bőrt, így védve meg a széklet, a vizelet vagy az izzadság hatásaitól. Az antiszeptikus, bőrnyugtató összetevőket (például gyógyító hatású cinket) tartalmazó ápolószerek pedig megnyugtatják, regenerálják és védik a repedezett, irritált vagy viszkető testfelületeket. A hagyományos testápolókat inkább kerüljük, mert ezek a legtöbbször illatanyagokkal, színezékkel és tartósítószerrel telítettek, így tovább irritálhatják a bőrt.

Fontosak a szűrővizsgálatok!

Új év, új kezdet: itt az idő a különböző szűrővizsgálatok elvégzésére!

Összes cikk Betegápolás témában