Így lúgosítsunk helyesen

Így lúgosítsunk helyesen

Kapcsolódó tünetek:

Az emberi szervezet naponta ki van téve az állandóan változó mennyiségű savas és bázikus, úgynevezett lúgos kémhatású anyagoknak. Az egyensúly felborulása újkeletű dolog, melynek kiváltó oka leginkább az elmúlt évtizedekben jelentkező újfajta táplálkozási szokásainkban keresendő. Őseink évezredeken keresztül elsősorban a gyűjtögető életmódnak köszönhetően növényekkel és magvakkal táplálkoztak, a ma megszokott tejtermékek és húsok csak kis mennyiségben alkották a mindennapok részét. Az emberiség táplálkozása egészen a XX. század második feléig alapvetően lúgosító kémhatású ételekre épült, azonban a technológiai fejlődés és a modern élelmiszeripar átalakította azt. A megnövekedett hús- és fehérjefogyasztás az első számú oka a savtermelés növekedésének. Szervezetünk igyekszik felvenni a harcot a savtöbblettel, azonban a folyamatos terhelés miatt sok esetben felborul az egészséges anyagcsere. Ha a szerveink kiválasztási mechanizmusai nem elegendők, a fölös savakat a sejtek közötti terekbe, kötőszövetekbe terelik, vagy pedig a csontok bázistartalékait, például kalcium-karbonátját és foszfátját mozgósítják a savak fokozott kiválasztáshoz. Ez egy kényszermegoldás, melytől az ízületek idővel fájdalmassá, a csontok gyengévé válnak. Vérünk szállítási kapacitása meggyengül, áramlási tulajdonságai, folyási sebessége is megváltozhat. Nincsenek tipikus tünetei az elsavasodásnak, de hosszú távon a mozgásszerveinken tapasztalható változások mellett alvászavarok, koncentrációs problémák, elhízás és migrén is jelentkezhet. A sav-bázis egyensúly helyreállításának egyszerű lépése a helyes táplálkozás betartása, alkalomadtán lúgosító diéta használata. A táplálkozásban napi szinten figyelni kell a friss gyümölcsök, zöldségek megnövelt fogyasztására, célzottan olyan élelmiszereket vásárolva, melyek a lúgosítást, ennek megfelelően a sav-bázis egyensúly helyreállítását biztosítják a szervezet számára. Szüneteltessük olyan élelmiszerek fogyasztását, melyek tartósító eljárással vagy sok mesterséges adalékanyag hozzáadásával készülnek. Kerüljük a zsíros és cukros ételek fogyasztását is, valamint csökkentsük a pékáruk, tésztafélék és a szénsavas üdítőitalok, alkohol mértékét. A lúgosító kúrák alapjai a teljes kiőrlésű gabonafélék közül a hajdina és a köles, valamint bármilyen gyümölcs vagy zöldség, de elsősorban a zöldbab és a borsó. Fogyasszunk magvakat is, valamint tejtermékek fogyasztásánál figyeljünk a minél alacsonyabb zsírtartalomra. Minden lúgosító diéta alapja az ajánlott napi folyadékbevitel betartása, így fogyasszunk naponta legalább 2-3 liter vizet.
2019. december 8.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek