Húgyúti fertőzések gyerekkorban és kezelésük

2017. január 24.

Az alsó és felső húgyúti fertőzések tünetei, diagnosztizálása és kezelése

húgyúti fertőzések gyerekkorban

A húgyúti fertőzés érintheti az alsó és felső húgyutakat. Az alsó húgyúti fertőzések alatt a hólyag és a húgycsőfertőzést értjük. A felső húgyutak fertőzése a vesemedence és súlyosabb esetben a vese – leggyakrabban – baktériumok okozta gyulladásos betegsége.

A húgyúti fertőzések tünetei

Az alsó húgyúti fertőzések kezdődő tünete a sűrűbb vizelési inger, melyet fájdalmas, csípő, esetleg véres vizelés követ. Ez súlyos esetben hőemelkedéssel, lázzal is párosulhat. Mivel a kisebbek még nem tudják megfogalmazni a panaszaikat, náluk a nyűgösség, a vizelet normálistól eltérő színe, kellemetlen, erős szaga lehet a fertőzés jele. Sokszor a szemmel láthatóan véres vizelet az egyetlen tünet.

A felső húgyutak gyulladását olyan általános tünetek jelzik, mint a magas láz, rossz közérzet, hányinger, derékfájás. Csecsemőknél erre a betegségre utalhat a magas láz mellett az étvágytalanság és a haspuffadás. Gyakran az alsó húgyutak is gyulladtak lehetnek, a gyakori, fájdalmas, csípő érzéssel kísért vizelés ezt jelezheti. Kezeletlenül a gyulladás átterjedhet a vesemedencéről a veseállományra, ott krónikus gyulladást vagy akár szövetelhalást is okozhat. Csecsemőknél nagy veszélyt jelent a baktériumok elszaporodása miatt bekövetkező szepszis is. Ha a magas láz mellett nincs más jellegzetes tünet – például köhögés, hasmenés -, mindig nézzünk vizeletet is és gondoljunk a húgyúti fertőzés lehetőségére is!

A húgyúti fertőzések kezelése

A gyermekkori alsó húgyúti fertőzések diagnosztizálása a fenti tünetek alapján történhet, de gyanú esetén is érdemes vizeletvizsgálatot kérni. Ha van mód tenyésztésre, azt is el kell végezni, hogy az orvos, a vizsgálati eredmény birtokában dönthessen arról, melyik lenne a legmegfelelőbb antibiotikum a kezelésre. A gyógyszerek szedése mellett kiemelten fontos a folyamatos és bőséges folyadékfogyasztás. Hasi ultrahangra általában csak visszatérő gyulladás esetében lehet szükség. A nem egyértelmű kórképeknél a vérvétel is segít a diagnózis pontos felállításában.

A felső húgyúti fertőzések a nagyobb gyerekeknél viszonylag könnyebben felismerhetők: derékfájás, hányinger, magas láz a klasszikus tünetek. Annál nehezebb a csecsemőknél diagnosztizálni ezt a betegséget, mely általában kórházi ellátást igényel. Kórházban sokszor kapnak a kisbabák vénásan antibiotikumot, mivel a gyógyszer szájon át történő beadása a gyakori hányás, bukások miatt nehézkes volna. Nagyobb gyermekek esetében is célszerűbb és sokszor hatékonyabb a vénás kezelés, amely általában egy héten át tart, majd ha javulás áll be a beteg állapotában, át lehet térni szájon át adható készítményre. Amíg nem érkezik meg a tenyésztés eredménye, addig általában szélesebb spektrumú antibiotikum jön szóba, majd természetes, ha szükséges, váltanak a célzott antibiotikus kezelésre. Az antibiotikum mellett célszerű bőséges folyadékfogyasztással és probiotikus készítményekkel támogatni a gyerekek szervezetét.

égő érzés vizelés közben

Égő érzés vizelés közben

Ha ég, csíp, szúr vizelés közben, sajnos gyanús, hogy húgyúti fertőzés állhat ennek hátterében.

A vesegörcs okai és kezelése

A vesegörcs okai és kezelése

Egészen gyakori betegség a vesegörcsöket legtöbb esetben okozó vesekövesség. A férfiak 10, a nők 5 százalékát érinti. 30 és 60 éves kor között alakulhat ki leginkább.

A vesefájdalom okai

A vesefájdalom okai

Több dolog is okozhat kisebb vagy nagyobb erősségű fájdalmat a vesében. Lehetnek ezek sérülések, vesekövesség, nem megfelelő veseműködés, gyulladás vagy más érzékenységek is.

A vesebetegek étrendje, diétája

A vesebetegek étrendje, diétája

Bár teljes gyógyulást nem lehet elérni a vesebetegeknek előírt diéta segítségével, azonban rengeteget lehet segíteni az állapotukon, ha betartják az ajánlott étrendet. A tünetek enyhítésében és a megelőzésben is nagy segítség a helyes étkezés.

Vesemedence gyulladás

Vesemedence gyulladás

A vesemedence gyulladás gyakran előfordul, kellemetlen és fájdalmas tünetekkel jár, és ha nem kezeljük megfelelően és minél hamarabb, szövődményeket is okozhat. De mi váltja ki, hogyan jelentkezik, és mit lehet tenni annak érdekében, hogy minél hamarabb elmúljon?

Összes cikk Egészség A-Z témában