Fogfehérítés otthon és a rendelőben - Fontos tudnivalók!

Fogfehérítés otthon és a rendelőben - Fontos tudnivalók!

Kapcsolódó tünetek:

Mi adja a fogak színét?

A fogfelszín elszíneződésének leggyakoribb oka a lepedék és a fogkő, amely a foglepedék elmeszesedésével alakul ki. A fogak színét számos tényező befolyásolja, de alapvetően a fogzománcban és az alatta levő dentinben szabad szemmel nem látható, apró pigmentrészecskék adják. Az életkor előrehaladtával sötétedik a fogak színe, ugyanakkor a mesterséges színezőanyagok, a színes teák, a kávé, a vörösbor és a nikotin és egyes gyógyszerek szintén elváltozást okozhatnak a fogazat színezetében.

Fogfehérítés otthon

Nagyanyáink szódabikarbónával próbálták fehérebbé tenni mosolyukat, ám ez a megoldás csupán egységesebb fogfelszínt eredményez az ún. abrazív szemcséknek köszönhetően.

Ugyanezen az elven működik a fehérítő hatású fogkrémek nagy része is, melyekben mechanikai hatást kifejtő abrazív részecskék találhatók, minimális fehérítő anyaggal társítva.

Otthonunkban végezhető, de szakorvosi előkészületeket igényel a „sínes fogfehérítés”, mivel a két-három hétig használatos sínt a páciens fogsor-lenyomata alapján az orvos készíti el és ő keveri ki a megfelelő koncentrációjú hidrogén-vagy karbamid-peroxidos gélt is. Ez a két anyag és az általuk kiváltott oxidációs folyamat az összes fogfehérítési eljárás alapja.

A készítmények hatékonyságát a hidrogén-peroxid töménysége, a behatási idő és a hőmérséklet együttesen befolyásolja. A nagyobb töménységű anyagok a gyorsabb rendelői, míg a kisebb koncentrációjú gélek inkább az otthon végezhető kezelési lehetőségek alapanyagai.

Amit a rendelői fogfehérítésről tudni kell

  • A fehérítést minden esetben szájhigiénés ellenőrzésnek kell megelőznie, amely tartalmazza a fogak, az íny, a tömések, koronák állapotának vizsgálatát. Akinél valamilyen gyulladt gócot találnak, esetleg túl sok a fogköve vagy szuvas a foga, ott először ezeket a problémákat kell kezelni.
  •  A fehérítést mindig megelőzi a fogak felszíni elszíneződéseinek eltávolítására hivatott sópolírozás, mert arra maga a fehérítés nem alkalmas.
  • A fogfehérítés, ha szakszerűen végzik, a tévhitekkel ellentétben nem fájdalmas és nem is károsítja a fogállományt. Ha fájdalmat érzünk, az rossz jel, mert akkor valamit nem jól csinálnak.
  • Kevesen tudják, hogy a fehérítést a "reakcióképes, aktív" oxigén végzi. Ez az "okos" oxigén a fogszerkezetben nem idéz elő változást, csak az elszíneződött felületeket teszi világosabbá.
  • A rendelői fogfehérítésnek három alternatívája lehetséges, melyek közül a LED lámpás ma már kőkorszakinak számít, a plazmalámpás a megbízható középkategória, de a csúcsot a lézeres fehérítés jelenti.
  • A fehérítés folyamata nem fejeződik be a rendelőben, hanem azt követően még két napig tart, ezért nagyon fontos, hogy ez idő alatt ne fogyasszunk "színező" ételeket, italokat!
  • Nem fehéríthetők a tömések, koronák, pótlások, ha szükséges, azokat ki kell cserélni. Ellenjavallat nincs, de terhesség és szoptatás idején a fehérítés, a vegyszerek nyálkahártyával érintkezése miatt nem javasolt.
2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek