8 tipp, hogyan védjük meg fogainkat a kávétól

8 tipp, hogyan védjük meg fogainkat a kávétól

Kapcsolódó tünetek:

  1. Fogmosás
A fogak elszíneződésének elsődleges oka a plakk felhalmozódása. Így a legbiztosabb, amit tehetünk, ha rendszeresen járunk fogorvoshoz, továbbá fehérítő fogkrémmel mossuk meg a fogainkat.
  1. Fogselyem
Ne feledkezzünk meg a fogselyem használatáról sem, hiszen az a napi pár perc sokat tehet fogaink egészségéért. Fogmosással sajnos nem tudjuk az összes baktériumot eltüntetni a szánkból, ami akár komoly fertőzésekhez is vezethet.
  1. Szívószál
Minél kevesebbet érintkeznek a fogaink a kávéval, annál kisebb az esélye annak, hogy később elszíneződnek. Egy szívószál használata nagyon jó szolgálatot tud tenni ennek elkerülésében, azonban forró italoknál lehet, hogy nem túl jó választás.
  1. Sütőpor és hidrogén-peroxid
Készítsük el mi magunk a fogfehérítő hatású fogkrémünket. Ehhez keverjünk össze egy kevés sütőport és hidrogén-peroxidot. Az állaga legyen enyhén folyós és sima, ugyanis, ha szemcsés, akkor túl sok benne a sütőpor, ami kárt tehet a fogzománcban.
  1. Tej
Egy kevés tej a kávéba, és máris sokkal kisebb az esélye annak, hogy elszíneződnek a fogaink. Egy, az International Journal of Dental Hygiene nevű szaklapban megjelent kutatásban arról számoltak be, hogy a tejben található kazein meggátolhatja a fogak elszíneződését.
  1. Víz
Kávézás közben mindig igyunk pár korty vizet. Utóbbi ugyanis lemossa a fogakról azokat az anyagokat, melyek a fogak elszíneződését okozhatják.
  1. Sebesség
Minél gyorsabban isszuk meg a kávét, annál kisebb az esélye, hogy a fogaink elszíneződnek, hiszen ezáltal rövidebb ideig érintkeznek a kávéval.
  1. Cukormentes rágó
A rágózás szintén sokat tehet fogaink elszíneződése ellen, hiszen beindítja a nyáltermelést, aminek következtében nem tapadnak meg a káros anyagok a fogainkon. Az amerikai Dental Association szerint, ha étkezés után kb. 20 percig rágózunk, akkor megelőzhetjük a fogszuvasodást is.
2019. november 5.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek