Fájdalomcsillapítás terhesség alatt: mit szedhetünk, és mit nem?

Fájdalomcsillapítás terhesség alatt

Kapcsolódó tünetek:

A terhesség alatt nem csak az ilyenkor gyakori rosszullétek kínozhatják a nőket, hiszen náluk is ugyanúgy jelentkezhet fejfájás, fogfájás vagy más gyakori – nem a várandóssághoz köthető – panasz a 9 hónap alatt. Ebben az időszakban azonban nem feltétlenül folytatható a korábban megszokott fájdalomcsillapító stratégia, elvégre a születendő gyermek egészségét is szem előtt kell tartani.

Cikkünkben bemutatjuk a kismama és a magzat szervezetének kapcsolatát, a terhesség alatt biztonságos vagy kerülendő fájdalomcsillapítási lehetőséget – az alternatív megoldásokkal együtt –, valamint azt is, hogy mikor szükséges orvoshoz fordulni.

Magzat és anya – a legszorosabb kapocs

Minden, amit a kismama bevisz a szervezetébe, a magzatra is hatással van! A terhesség alatti fájdalomcsillapítás kulcsa tehát az, hogy a baba egészségének veszélyeztetése nélkül lehessen enyhíteni a kellemetlen panaszokat.

Mikor kezdődik a kapcsolat?

Amint a megtermékenyített petesejt osztódásnak indul, hogy létrejöjjön belőle maga az embrió és a placenta, vagyis a méhlepény. Ez a kapcsolat természetesen egészen a terhesség végéig kitart, és utána sem szűnik meg, hanem minden szinten átalakul. Szoptatáskor továbbra is adott a szoros fiziológiai kapcsolat, mivel az anyatejen keresztül ugyancsak átáramlanak a bevitt anyagok a kismama szervezetéből a csecsemőébe, így ez az időszak a gyógyszeres kezelések szempontjából hasonló körültekintést igényel.

Milyen típusú kapcsolatok állnak fenn?

  • Fiziológiai kapcsolat. Lényege, hogy a méhlepényen keresztül minden bevitt anyag hatással lehet a magzatra is, ezért nem mindegy, milyen gyógyszert veszünk be. Előfordulhat, hogy ami a kismamának más körülmények között hatékonyan segítő gyógyszer lenne, az a születendő gyermek számára méreg, így terhességi szövődményekhez vagy a magzat károsodásához vezethet.
  • Viselkedéses kapcsolat. Az anya mindennapi élete kihat a babára. Ennek részét képezi az a viselkedés, ami kifejezetten a gyermekre irányul, például a neki szóló beszéd vagy ének. Mindez a tudomány mai állása szerint bizonyítottan befolyásolja a magzat fejlődését, egészségét, későbbi testi és mentális fejlettségi szintjét.
  • Intuitív kapcsolat. Mély, szubjektív csatorna, amihez többek között hozzátartoznak az érzések és az álmok. Ugyancsak vizsgálható tudományos szempontból, ám éppen az egyedisége miatt nem könnyű általános következtetéseket levonni belőle: még ugyanannál a nőnél is teljesen különböző lehet két terhesség megélése.

Fokozott figyelem

A szoros kapcsolódás miatt minden kismamának érdemes odafigyelnie a stressz tudatos oldására és kezelésére, az elfogyasztott ételek, italok minőségére és mennyiségére, továbbá a terhesség alatt szedhető gyógyszerek megismerésére.

Hogy néz ki a fájdalomcsillapítás terhesség alatt?

Fájdalomcsillapítás terhesség alatt

Ha a várandósság idején olyan fájdalmat tapasztalunk, ami nem kifejezetten az állapotunkkal kapcsolatos – például fejfájást vagy fogfájást –, bizonyos irányelveket fontos szem előtt tartanunk. Vannak ugyanis olyan gyógyszerek, amelyek ilyenkor is teljesen biztonságosak (akár a terhesség első vagy utolsó szakaszában), míg egyes készítmények szedését ilyenkor mindenképpen kerülni kell.

Mit mérlegeljünk?

Az első kérdés, hogy mennyire erős a fájdalom. Enyhe vagy közepes panaszok esetén előfordulhat, hogy gyógyszer nélküli megoldások, vagyis természetes fájdalomcsillapítók is hatékonynak bizonyulnak, úgymint a relaxáció, a légzőgyakorlatok, az enyhe testmozgás, a gyógytorna, az akupunktúra, esetleg a hideg- vagy melegvizes borogatás. Ha mindezek ismeretében is úgy tűnik, hogy biztosan szükséges a gyógyszer, akkor a legfontosabb kiindulópont, hogy milyen fájdalomcsillapítót javasol az orvosunk, valamint a várandósság mely időszakában járunk.

Mit szedhetünk?

A paracetamol-tartalmú gyógyszerek egyetemesen elfogadottnak számítanak a terhesség alatti fájdalomcsillapításra, ám a használatukról ettől függetlenül érdemes megkérdezni az orvost.

Mit szedhetünk korlátozottan?

Nem-szteroid gyulladásgátlók (például az ibuprofén, naproxén vagy diklofenák hatóanyagúak) csakis és kizárólag a terhesség első és második harmadában (trimeszterében) szedhetőek, csak orvosi javaslatra. Ezek a gyógyszerek gyorsan és hatékonyan csillapítják a fájdalmat.

Mit kerüljünk?

Minden olyan gyógyszer kerülendő, aminek a betegtájékoztatóján szerepel, hogy várandósság alatt nem ajánlott a szedése. Az aszpirin megfontolandó, mert befolyásolja a véralvadást, így vérzési problémákhoz vezethet mind a kismamánál, mind pedig a magzatnál – kis dózisban azonban vélhetően nem okoz problémát. A napjainkban egyre népszerűbb kannabidiol (CBD) és tetrahidrokannabinol (THC) az általános tudományos állásfoglalás szerint egyáltalán nem ajánlott a terhesség alatt még akkor sem, ha az adott országban legálisnak számít az alkalmazása. Az erős fájdalom ellen alkalmazott ópiátok pedig felvetik ilyenkor a magzati függőség kialakulásának kockázatát , így ezek csak elkerülhetetlen helyzetekben, kizárólag orvosi ellenőrzés mellett alkalmazhatók.

Alternatív megoldások – Fájdalomcsillapítás természetesen

  • Akupunktúra. Évezredek óta elismerik a fájdalomcsillapítás természetes módjaként. Lényege, hogy a szakember vékony tűket szúr a test bizonyos pontjaira, hogy stimulálja azokat bizonyos egészségügyi problémák kezelésére. Enyhítheti többek között a hátfájást, az ízületi fájdalmakat, a fejfájást, az emésztési problémákat és az allergiás panaszokat. Előnye, hogy körültekintő alkalmazás mellett nem kell mellékhatásoktól tartanunk, ugyanakkor mindenképpen tájékoztassuk a terapeutát a várandósság tényéről – csakúgy, mint mindenfajta kezelési mód esetében.
  • Légzőgyakorlatok. Bármikor gyorsan és könnyedén fokozhatóak velük a szervezet öngyógyító folyamatai. Amennyiben a kismama már korábban is végzett légzőgyakorlatokat, és komplikációmentes a terhesség, megfelelő körültekintés mellett gyakorlatilag nem kell kockázattól tartani. Tapasztalat híján azonban levegő visszatartása és bizonyos szabályok szerinti kifújása túl szapora légzést válthat ki, ami átmenetileg csökkentheti a magzat oxigénellátottságának szintjét.
  • Hideg/meleg vizes palack vagy borogatás. A borogatás nem véletlenül tartozik a legnépszerűbb természetes gyógymódok közé, hiszen egyszerű használni és igen hatékony. Egy melegítőpalack vagy borogatás különösen jóleshet a kismamának amellett, hogy a fájdalmat és a helyi duzzanatot is csillapíthatja.
  • Homeopátiás gyógyszerek. Általában biztonságosnak tekinthetőek. Fontos azonban tudni, hogy ellentmondásos tudományos eredmények láttak eddig napvilágot a homeopátiás szerek kapcsán, hatékonyságuk pedig nehezen mérhető klasszikus kutatási keretek között. Az orvosok ezzel kapcsolatos véleményében kulcsszerepet játszik a személyes meggyőződés, de fontos, hogy azok kizárólag tudományosan igazolt tényekre épüljenek.
  • Aromaterápia. Az illóolajok hozzájárulhatnak a testi-lelki harmóniához, és úgy hathatnak az idegrendszerre, hogy kevésbé legyünk érzékenyek a fájdalomra. Noha valószínűtlen, hogy bármilyen nyugtató és ellazító illóolaj ártalmas lehetne a kismama vagy a baba szervezetére, a legújabb ajánlások szerint érdemes inkább a terhesség második és harmadik trimeszterében választani ezt a fájdalomcsillapító módszert.
  • Enyhe testmozgás. A mozgás serkenti a vérkeringést, illetve kiegyensúlyozza a légző- és az idegrendszer működését, így egészséges terhesség esetén kifejezetten javallott körültekintő – a várandósság előrehaladottságának megfelelő – módon végezve. Azok, akik rendszeresen mozognak, általában kevesebb fájdalomról számolnak be. Ugyanakkor tény, hogy bármilyen terhességi komplikáció vagy annak gyanúja esetén csakis orvosi jóváhagyással érdemes sporttevékenységet végezni, a túlzott megerőltetéstől pedig minden körülmények között tartózkodni.

Fájdalomcsillapítás terhesség alatt – mit szabad?

Mikor forduljunk orvoshoz?

Mielőtt bármilyen fájdalomcsillapítót használnánk a terhesség bármelyik szakaszában, az a legjobb, ha minden alkalommal megkérdezzük az orvosunktól, mit ajánl. Amennyiben nem ismert a fájdalom oka, és köze lehet a terhességhez (pl. hastáji fájdalom, görcsök, vérzés), haladéktalanul értesíteni kell a szakembert. Az erős fejfájás, a test bármely pontján jelentkező görcsök, az ödéma és a látászavar mind olyan tünetek, amelyek várandósság idején fokozott figyelmet igényelnek.

Aranyszabály, hogy amennyiben felmerül a kérdés, hogy valamit megkérdezzünk-e az orvostól, akkor célszerű inkább feltenni a kérdést, hiszen abból nem lehet baj. Előfordulhat, hogy a szakember megnyugtató válasza már önmagában is hozzájárul a fájdalom enyhüléséhez.

Összegzés

A fájdalomcsillapítás terhesen körültekintést kíván, mivel a kismama szervezete fiziológiailag is összeköttetésben áll a magzatéval, a szervezetbe juttatott anyagok tehát a méhlepényen keresztül a gyermekhez is eljutnak.

A fájdalomcsillapítás bizonyos esetekben természetes módszerekkel is megoldható, például akupunktúrával, légzőgyakorlatokkal, hideg- vagy melegvizes borogatással, aromaterápiával vagy enyhe testmozgással.

Ha a fájdalom erőssége indokolja a gyógyszerbevételt, a paracetamol-tatalmú készítmények általánosságban elfogadottnak számítanak. Nem-szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő szedése kizárólag az első két trimeszterben ajánlott, a terhesség utolsó szakaszában nem. Bármilyen fájdalomcsillapító használata előtt érdemes megkérdezni az orvost – csakúgy, mint akkor, ha huzamosabb ideig fennállnak a panaszok, vagy akár súlyosbodnak is.

A terhesség alatti fájdalomcsillapítás kulcsa az ilyenkor megengedett gyógyszerek ismeretében rejlik, amelyek lehetővé teszik, hogy a kismama a lehető legpozitívabban élje meg ezt a gyönyörű időszakot.

2023. április 29.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek