Terhesség: növekvő vitaminigény

Terhesség: növekvő vitaminigény

Kevés annál csodálatosabb dolog van a világon, mint amikor egy nő életet ad gyermekének. A születés csodáját hosszú hónapokon keresztül az édesanya méhében fejlődő magzat növekedése előzi meg, melyhez rengeteg energia, tápanyag szükséges.

Szinte a megtermékenyítés pillanatától kezdve a női szervezet a legmagasabb fokozatba kapcsol: a hormonális változások hatására fokozódik az anyagcsere, megnő az energia- és tápanyagigény. Bonyolult egymásrahatások eredményeképpen számos belső elválasztású mirigy működése megváltozik, melyek hatásai egytől egyig az új élet „szolgálatába” állnak.

Hogy a kilenc hónap elteltével egészséges, jól fejlett újszülött érkezzen a világra, a leendő édesanyának gondoskodnia kell arról, hogy a baba fejlődéséhez szükséges tápanyagok elegendő mennyiségben (és minőségben) rendelkezésre álljanak. Ezt a felkészülést azonban nem elegendő csupán az első kimaradt menstruáció után megkezdeni, hiszen a magzat fejlődése ekkorra már igencsak intenzíven előrehaladott. Paradox módon, már a „rejtőzködés” napjaiban létfontosságú sejtosztódások, fejlődések zajlanak, melyekhez igencsak elengedhetetlen a megfelelő tápanyagok jelenléte. Célszerű tehát már a fogantatás előtt pár hónappal megkezdeni a kifejezetten várandósoknak előállított készítmények szedését, hogy feltöltve a raktárakat véletlenül se alakuljon ki hiányállapot.

A legfontosabb ilyen vitaminok/nyomelemek közé tartoznak ( a teljesség igénye nélkül) a folsav, a C és A vitaminok, magnézium, kálcium, vas, sőt, a jód is. Természetesen, ennél jóval több azon tápanyagok „száma”, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges magzati fejlődéshez, és ezeket a speciális multivitamin készítmények megfelelő arányban és formában tartalmaznak.

A készítmények alkalmazása előtt minden esetben érdemes szakorvos (szülész-nőgyógyász) tanácsát kikérni, tekintettel arra, hogy bizonyos gyógyszerek, vagy egyéb vitaminkészítmények, táplálékkiegészítők együttes alkalmazása gondot jelenthet.

Megoszlanak a vélemények arról a kérdésről is, hogy mennyi ideig kell ezeket a készítményeket szedni. Egyesek az első trimeszter után már nem javasolják, míg mások végig a terhesség, sőt, a szoptatás időtartama alatt is ajánlják várandósaiknak. A fogamzás előtti pár hetes időszakban történő vitaminszedéssel kapcsolatban azonban mély az egyetértés. Akik mégis úgy döntenek, hogy nem kívánnak élni a terhesvitaminok jótékony hatásával, mindenképpen próbáljanak optimálisan beállított, változatos, vegyes étrendet tartani, amely a kellő mennyiségben tartalmazza a fentebb említett tápanyagokat.

Ha pedig multivitamin helyett az egyes komponenseket külön-külön tartalmazó tablettákat választanak, mindenképpen egyeztessenek orvosukkal, nehogy a javasolt dózisnál véletlenül többet fogyasszanak, mert bizonyos esetekben ez is káros lehet.

2014. május 5.

Kiemelt ajánlatunk