Ezek az édeskömény pozitív hatásai

Ezek az édeskömény pozitív hatásai

Kapcsolódó tünetek:

Mielőtt szintetikus gyógyszerek után nyúlnánk egy-egy kisebb betegség idején, érdemes esélyt adni a gyógynövényeknek is, hiszen ezekkel is kezelhető, illetve megelőzhető számos betegség, enyhíthetők a tüneteket, továbbá hozzájárulhatnak az egészségesebb életmódhoz is. Jelen esetben az édeskömény jótékony hatásainak járunk utána. Közelebbről is bemutatjuk ezt a gyógynövényt, aminek legfontosabb és legértékesebb része a gumója. Utánajárunk történelmi hátterének, megnézzük, melyik növénycsaládba tartozik, természetesen kitérünk számos jótékony hatására, továbbá azt is bemutatjuk, hogyan lehet az édesköményből teát készíteni.

Édeskömény – az ősi gyógynövény

Zellerféle

Az édeskömény – latin nevén Foeniculum vulgare – a zellerfélék családjába tartozik, és nem csak gyógynövény, hanem fűszer is egyben. Közeli rokonságban áll az ánizzsal, a köménnyel, a cseresznyével, a korianderrel, a kaporral és a petrezselyemmel.

A Dél-Európában, azon belül is a Földközi-tenger vidékén őshonos édeskömény magjai oválisak, világos színűek, de létezik belőlük olyan is, melynek színe az élénkzöldtől a barnás sárgáig változik. Alapvetően egy évelő, ritka esetben kétéves növény.

Az édeskömény népszerű fajtái

Az édeskömény több fajátja ismert, melyek az alábbiak:

  • Közönséges édeskömény: Ennek a fajtának nincs gumója, levele pedig a kaporéhoz hasonló. Elsősorban emésztési panaszokat szokás vele kezelni, de szorongással és ideges szívdobogással járó tüneteket is képes enyhíteni.
  • Fűszer (édes) édeskömény vagy római édeskömény: Termése édes, az abszint egyik fő ízesítője, illata pedig hasonlít az ánizséhoz.
  • Olasz édeskömény vagy gumós édeskömény: Föld feletti gumóját szokás felhasználni, mely nyersen, sütve, de főzve is elkészíthető. Segíti az emésztést, és csökkenti a puffadást.

Az édeskömény eredete

Az ókori görögök a „maraton” nevet adták ennek a gyógynövénynek, ugyanis Marathon nevű falu környékén rengeteg édeskömény termett. Előszeretettel használták csecsemőknél, akik bélgörcsöktől szenvedtek, de emésztést könnyítő gyógyszerként is alkalmazták.

A rómaiak, akik behozták Magyarországra az édesköményt, főként az emésztésük serkentésére használták, így nagyobb étkezések előtt mindig fogyasztottak egy kevés édesköménymagot. Úgy vélték, hogy alaposan szétrágva megelőzi a gyomorégést, és minden más típusú emésztési problémát. Rajtuk kívül az egyiptomiak, a kínaiak, az indiaiak és a  görögök is használták gyógynövényként.

Az édesköményt számos országban termesztik, Magyarországon kb. 1500 hektáros területen.

Mire jó az édeskömény?

Az édeskömény pozitív egészségügyi hatásai

Az édesköményt használják vese-, máj-, gyomor- és bélrendszeri betegségek, görcsök és megfázás kezelése során. A benne rejlő illóolajok mennyisége miatt olyan gyógyszerek is tartalmazzák, amiket a következő betegségek esetén alkalmaznak: húgyúti problémák, cukorbetegség, túlsúly, gyomor- vagy epegörcs. Az édeskömény vizet pedig gargalizálásra és szemproblémák kezelésére is szokták alkalmazni. Erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása van, továbbá támogatja az erek és a bélrendszer egészségét, segíti az emésztést, és még a kellemetlen szájszagot is tudja semlegesíteni.

  1. Támogatja az emésztést

Az édeskömény emésztésre gyakorolt hatását a magokban található illóolajoknak köszönhetjük. A transzanetol, az alfa-fenchon és az estragol hatóanyagok kombinációja görcsöldó és emésztést serkentő hatású. Ez azzal magyarázható, hogy az édesköményben található anyagok serkentik az emésztőrendszer simaizmainak mozgékonyságát. Ezáltal elmúlnak vagy enyhülnek a görcsök, a teltségérzet és a puffadás, továbbá a gyomor és a bél is ellazul.

  1. Enyhíti a gyomorrontást

Az édeskömény ismert gyomorrontás esetén enyhülést hozó hatásáról is, köszönhetően annak, hogy szembeszáll az erjedési folyamatok során keletkező túlzott gázképződéssel. Ennek köszönhetően az édeskömény tea fogyasztása nemcsak a puffadást csökkenti, de enyhíti a szélgörcsöket és a hányingert is. A tea elfogyasztásán kívül a magok elrágcsálásával is enyhíthetjük ezeket a kellemetlen tüneteket.

  1. Csökkenti a felfúvódást

Szintén az anetol és a fenchon jótékony hatásának köszönhető, hogy a felfúvódást és a hasfájást is képes csökkenteni. Már csecsemőknek és kisgyerekeknek is adható tea formájában, így esetükben is érvényesülhet szélhajtó hatása.

  1. Gátolja a baktériumok fejlődését

Az édeskömény a benne rejlő illóolajoknak köszönhetően a staphylococcus baktériummal történő fertőzés esetén is a segítségünkre van. Ha antibiotikumokkal együtt alkalmazzuk az édesköményt, akkor utóbbi illóolajai ki tudják ölni a staphylococcus baktérium törzseket. Az édeskömény ezek szerint nem csupán emésztési problémák esetén van a segítségünkre, hanem még antibakteriális hatása is van, elsősorban a fenchon miatt. Ennek köszönhetően a húgyutakban is képes megakadályozni a baktériumok fejlődését.

  1. Csökkentheti a magas vérnyomást

Az édesköményben rengeteg nitrát van, ami képes csökkenteni a magas vérnyomást. Ezen kívül a káliumtartalma is kiemelkedő, aminek hála szintén segít normalizálni a vérnyomást, de vízhajtó hatása is szerepet játszik ebben.

  1. Nyákoldó és hörgőtágító hatással bír

Az édesköményben található illóolajoknak nyákoldó hatásuk van, továbbá a kórokozókat is képesek elpusztítani, méghozzá az anetolnak és a fenchonnak köszönhetően. Megfázásos betegségek esetén, melyekhez még száraz köhögés is társul, rendkívül jó választásnak bizonyul, ugyanis oldja a nyákot, továbbá beindítja a légutakban található csillók mozgását, ezáltal könnyebben fel tudjuk köhögni a nyákot. Ezen kívül a hörgőknél fejti ki teljes hatását, főleg abban az esetben, ha olajként fogyasztjuk. Ilyen esetben hörgőtágítóként funkcionál. A fenchonnak gyulladáscsökkentő hatása is van, így a kórokozók növekedését is gátolhatja.

  1. Enyhíti a menstruációs görcsöket

Az édeskömény még a havi vérzés kellemetlen tüneteit is képes enyhíteni, beleértve a kínzó görcsöket is. Több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy az édeskömény olyan hatékony, mint egy fájdalomcsillapító. Ezt a jótékony hatást ismételten az anetolnak köszönhetjük, amely izomlazítóként funkcionál. A szakemberek javaslata szerint 2,5 gramm édesköményt szükséges szétmorzsolni, felönteni forrásban lévő vízzel, majd 15 percig állni hagyni, ezután leszűrni. Akut menstruációs görcsök esetén naponta 2-3 bögre tea hozhat enyhülést.

Erős fájdalmak esetén az édeskömény olaj bizonyul jó választásnak, ugyanis ebben magas koncentrációban találhatók meg a következő hatóanyagok: anetol, C-vitamin, másodlagos növényi anyagok és antioxidánsok.

  1. Enyhülést hoz klimax idején

Mivel az édeskömény kivonata tartalmaz fitoösztrogéneket, illetve aktivizálja a női hormonokat, még a klimax tüneteit is képes enyhíteni. Ezen kívül rendszertelen menstruáció esetén is használható.

  1. Támogatja a szemek egészségét

Gyulladáscsökkentő hatása miatt szemöblögetőként is remek választásnak bizonyul. A benne található antioxidánsok, C-vitamin, aminosavak és arginin javítják a szemszövet ellenállóképességét, továbbá – főleg időseknél – megakadályozzák a makula – sárgafolt – sorvadását.

Ezért kell nekünk az édeskömény

Hogyan készítsünk édeskömény teát?

Az édeskömény tea jótékony hatásai már évszázadok óta ismertek. Ahhoz, hogy ezeket kiélvezhessük, tudnunk kell, hogyan kell elkészíteni. Ennek pontos menetét osztjuk meg az alábbi sorokban.

Ennek a különleges teának a fogyasztása előnyös lehet, ha emésztési problémaink vannak, esetleg menstruációs görcsök gyötörnek minket. A tea elkészítéséhez kb. 250 ml forró vízzel öntsünk le 1 vagy 2 kávéskanálnyi édesköménymagot, amit előzőleg zúzzunk össze vagy frissen őröljünk le. Utóbbi lépésnek köszönhetően az illóolajok minden bizonnyal 100 százalékban ki fognak tudni oldódni. Ezután még szükség lesz a türelmünkre is, ugyanis 5-10 percig fedő alatt kell állni hagyni a főzetet. Ennek köszönhetően minden olyan jótékony hatóanyag ki fog ázni belőle, amely enyhíti a panaszainkat. Ha letelt az idő, akkor szűrjük le az teát, és már fogyaszthatjuk is.

Ha nem szeretnénk ízesítők nélkül inni, akkor nyugodtan keverjünk hozzá némi mézet vagy nádcukrot, esetleg édesítőszert. Tudni kell, hogy az édeskömény teának enyhén kesernyés, egyben igencsak intenzív íze és illata van, ezért csak kevesen tudják meginni ízesítők nélkül. Ha cukorbetegek vagyunk, akkor használhatunk édesítőszert is, de még jobb megoldás, ha egy kevés ánizst vagy köményt keverünk a teához. Ezáltal ízesebb lesz, és még a jótékony hatásait is felerősítjük.

Összegzés

Az édeskömény jótékony hatásait már évezredek óta ismerjük, hiszen már az egyiptomiak is előszeretettel alkalmazták gyógyításra, a rómaiak pedig az emésztés serkentésére. Az édeskömény egy igazán különleges gyógynövény, hiszen nem csak a gyomor- és bélrendszeri panaszokat képes enyhíteni, de nyákoldó hatása is van, sőt, menstruációs fájdalmak, szemproblémák, de még klimax esetén is ajánlott az alkalmazása. Ha ki szeretnénk használni az édeskömény jótékony hatásait, akkor ennek legegyszerűbb módja, ha teát készítünk a magokból, majd némi mézzel ízesítve elfogyasztjuk.

2023. január 23.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek