A 7 leghatásosabb gyógynövény felső légúti betegségekre

A 7 leghatásosabb gyógynövény felső légúti betegségekre

Kapcsolódó tünetek:

Mezei kakukkfű

Hurutoldó hatású, enyhíti a különböző köhögéses panaszokat, és segíti a hurutos váladék felszakadását. A mezei kakukkfű, köptető hatása mellett enyhén antibakteriális és immunerősítő tulajdonsággal is rendelkezik, mely megvéd a betegségektől és meghosszabbítja a sejtek életét. Inhalálásával megszüntethető az orrdugulás. Gyógyteát forrázással készíthetünk belőle. Köhögés, torokfájás esetén napi 3 csészével ajánlott meginni a főzetből.

Bodzavirág

A bodzavirág képes számos, a felsőlégúti betegségek kialakulásáért felelős vírus szaporodását gátolni. A virágból készült tea köhögéscsillapító hatású. Megfázásra, hörghurutra, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként is használják. A bodzalevél főzete izzasztásra is használható, főként hurutos fertőzéseknél (hörgőgyulladás, influenza) nagyon hatásos. Nátha esetén napi 2-3 csészével ihatunk, amilyen forrón csak lehetséges. Hatékonyságát növeli, ha forró lábfürdőt veszünk és közben forró bodzateát iszunk, majd azonnal ágyba bújunk. Ilyen módon „kiizzadjuk a náthát”, azaz méregtelenítjük szervezetünket, meggyorsítjuk a gyógyulást. Kiválóan tisztítja a légutakat, oldja a lerakódást.

Tüdőfűlevél

Ha reggel arra ébredünk, hogy kapar, reszel a torkunk, fáj a nyelés, a beszéd:  ez általában légúti fertőzés jele. A két-három napig tartó torokfájást aztán felváltja az orrfolyás, lázasak leszünk, fáj minden tagunk. És akkor már köhögünk is, eleinte csak kicsit, aztán egyre jobban. Sokszor előfordul, hogy a köhögés nem is múlik el a nátha többi tünetével együtt, hanem makacsul megmarad, szárazzá válik. Ilyenkor jelent segítséget a tüdőfűlevél, mely csillapítja a köhögést, tisztítja a légutakat és köptető hatással is bír. A tüdőfűlevél mindenféle légzőszervi betegség legjobb gyógyszere.

Martilapu

A martilapu befedi és védi a gyulladt nyálkahártyát, csökkenti a köhögési ingert. Légúti gyulladásoknál a váladékot fellazítja, megkönnyíti a köhögést, görcsoldó, gyulladásgátló. A nyálkaanyagoknak köszönhetően hatásos köhögéscsillapító, illetve köptető, a benne lévő tanninok miatt pedig fertőtlenítő hatású.Lándzsás útifű

A lándzsás útifű oldja a letapadt nyákot. A légutak gyulladásos megbetegedéseiben, köhögés csillapítására és köptetőként is használják, baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatása is van.

Kis ezerjófű, cickafark és körömvirág

Mindhárom gyógynövény kiváló gyulladáscsökkentő, baktériumölő, lázcsillapító hatású, ezért jó szolgálatot tesznek meghűléses és vírusos megbetegedések esetén.

Szurokfű

A szurokfű enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést, és enyhíti az orrmelléküreg-gyulladást és a tüdőgyulladást is. Hörgő- és hangszalag gyulladás, rekedtség esetében is megfelelő, görcsoldó, antiszeptikus, köptető hatású.

2016. november 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek