Ezek a legfontosabb vitaminok – életkor szerint

2018. október 31.

Kapcsolódó tünetek:

Vitaminhiány

Életünk során rengeteg vitaminra van szükségünk, azonban folyamatosan változik, hogy melyikből mennyit kell bevinnünk a szervezetünkbe.

Ezek a legfontosabb vitaminok – életkor szerint

Ezek a legfontosabb vitaminok – életkor szerint

Tinédzser éveinkben

Ezekben az években rendkívül lényeges, hogy elegendő D-vitaminnal és kalciummal lássuk el a szervezetünket. Utóbbinak fontos szerepe van csontjaink és izmaink erősödésében, a D-vitaminnak köszönhetően pedig könnyebben szívódik fel a kalcium. Naponta 600 nemzetközi egység D-vitaminra és 1300 mg kalciumra van szüksége egy fiatal szervezetnek.

Húszas éveinkben

Életünk ezen szakaszában továbbra is fontos az előbbi két vitaminnak a pótlása, azonban életformától függően akár más anyagokat is be kell vinnünk a szervezetünkbe. Vegetáriánusoknak gyakran B12-vitamint kell szedniük, amely leginkább állati eredetű élelmiszerekben található meg.

Húszas és harmincas éveinkben

A legtöbb nő esetében ekkor jön el a gyermekvállalás időpontja, amikor elkezdenek prenatális vitaminokat szedni, melyekben többek közt folsav és B-komplex található. Előbbi csökkenti például az idegcső-záródási rendellenesség kockázatát, utóbbi pedig a vetélését, illetve segíti a folsav felszívódását. Azon nők esetében, akiknek nagyon erős a menstruációs vérzésük, ajánlott a vas szedése is. Természetesen a kalciumról és a D-vitaminról se feledkezzünk meg.

Harmincas éveinkben

Harmincas éveinkben heti kétszer ajánlott a zsíros halak – lazac, makréla – fogyasztása, hogy a szervezetünk elegendő Omega-3-hoz jusson, amely csökkenti a különböző szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. A negyedik X betöltése előtti évtizedben se vonjuk meg a szervezetünktől a kalciumot és D-vitamint.

Negyvenes éveinkben

Életünk ezen szakaszában egyre fontosabb, hogy ne hagyjuk kiürülni D-vitamin raktárainkat, ugyanis hiánya több olyan súlyos betegség kialakulásához köthető, mint például a rák, különböző autoimmun betegségek, cukorbetegség vagy akár az elhízás. Ajánlott egy vérvizsgálat elkészíttetése és annak eredménye alapján beállítani a szükséges D-vitamin mennyiséget. Ezen kívül továbbra is figyeljünk oda az elegendő kalcium és Omega-3 bevitelre is.

Ötvenes éveinkben

Az ötödik X-en túl már nem a csontnövekedés miatt van szükségünk a napi 1200 mg kalciumra, hanem az akkori állapot fenntartására vagy épp javítására. Ajánlott egy orvossal egyeztetni a szükséges mennyiséget. Nők esetében sokkal nagyobb az esélye a csontritkulás kialakulásának.

Hatvanas éveinkben

A D-vitaminnak és a kalciumnak továbbra is nagyon fontos szerepe van egészségünk megőrzésében, azonban ebben az életkorban is ajánlott egy orvossal konzultálni, hogy milyen további vitaminokra van szüksége a szervezetünknek. Szívünkre is fokozottan kell figyelnünk, így ne feledkezzünk meg az Omega-3 zsírsavról sem.

Hetvenes éveinkben

A D-vitamin és a kalcium mellett a B12-vitamin bevitele is egyre fontosabb, amit ebben a korban már egyre nehezebben képes a szervezetünk előállítani, illetve felhasználni.

Nyolcvanas éveinkben

Továbbra is vigyük be célzottan az eddig ajánlott vitaminokat (B12-vitamin, D-vitamin, Omega-3, kalcium), továbbá folyamatosan tartsuk a kapcsolatot az orvosunkkal, annak érdekében, hogy mindig tudja, épp milyen gyógyszereket, készítményeket szedünk.

Kilencvenes éveinkben

Amennyiben betöltöttük a kilencedik X-et, nagy eséllyel mindent jól csináltunk, így nyugodtan folytassuk eddigi életvitelünket. Esetleg nézzünk utána, hogy mit tesznek a hosszú élet érdekében a száz évnél idősebbek.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Béres Actival senior filmtabletta 120x (90+30)

    Béres Actival senior filmtabletta 120x (90+30)

    <p>Kifejezetten az idősebb (50 év feletti) korosztály számára összeállított vitamin és ásványi anyag/nyomelem tartalmú készítmény. A készítmény javasolt: Kimerültségi állapotokban (pl. stressz hatására), fáradtság, gyengeségérzés, valamint a koncentrálóképesség csökkenése esetén és vitaminhiány megelőzésére.</p>

    6 199 Ft
A legfontosabb vitaminok a nagyvárosban élőknek

A legfontosabb vitaminok a nagyvárosban élőknek

A nagyvárosok egyik legnagyobb hátránya, a légszennyezettség, milliárdokat érintő probléma. Azonban egy nemrégiben készült amerikai kutatás szerint a vitaminok megoldást jelenthetnek erre.

10 étel, amiben több a kalcium, mint 1 pohár tejben

10 étel, amiben több a kalcium, mint 1 pohár tejben

A kalcium szó hallatán legtöbbünknek elsőre a tej jut az eszébe, pedig több olyan élelmiszer van, ami szintén sokat tartalmaz ebből a fontos ásványi anyagból. Lássuk, hogy melyek ezek.

Újszülöttkori D-vitamin hiány és skizofrénia

Újszülöttkori D-vitamin hiány és skizofrénia

Ausztrál és dán kutatók arra a kérdésre kerestek választ, hogy van-e összefüggés a csecsemőkori D-vitamin hiány és a skizofrénia kialakulása között. Az eredmény megdöbbentő.

A vitaminnal is óvatosan!

A vitaminnal is óvatosan!

Kutatások szerint már a fejlett országok lakosságának több mint fele fogyaszt rendszeresen legalább egy vitaminkészítményt. Azonban a sok vitamin nem feltétlenül jelent jobb egészséget. Mutatjuk is, melyekkel kell óvatosan bánnunk.

Így tarthatjuk szinten gyerekeink vitaminkészletét

Így tarthatjuk szinten gyerekeink vitaminkészletét

Az emberi szervezetnek minden életkorban eltérő mennyiségű vitaminra van szüksége. Csecsemőkorban kiemelten fontos ezen mennyiség biztosítása, hiszen ekkor rengeteg olyan folyamat megy végbe a picik testében, amihez elengedhetetlenek a vitaminok.

Összes cikk Vitaminok, táplálékkiegészítők témában

Kulcsszavak: ,