Ezek a D-vitamin hiány gyakori tünetei

Miben van sok D-vitamin?

Kapcsolódó tünetek:

A D-vitaminpótlás főleg a téli hónapokban rendkívül fontos, hiszen a kevés napfény hatására a szervezetünk nem tud annyit előállítani ebből a fontos tápanyagból, mint amennyire szükségünk van. Erre a vitaminra szükségünk van ahhoz, hogy optimálisan működjön az immunrendszerünk. De a csontjaink és fogaink egészségére is hatással van, ugyanis szabályozza a szervezetünk kalcium és ásványi anyag felvételét.

Cikkünkben részletesen bemutatjuk a D-vitamin szerepét, a legfontosabb feladatait, ismertetjük a zsírban oldódó D-vitamin hiány következtében jelentkező tünetekkel, és sorra vesszük azt is, hogyan lehet pótolni.

A D-vitamin szerepe

A D-vitamin egyik fő különlegessége, hogy a szervezetünkben nem úgy hat, mint egy vitamin, hanem sokkal inkább úgy, mint egy hormon. Számos fontos szerepe van, melyeket az alábbiakban mutatunk be.

Támogatja a csontanyagcserét

A D-vitamin optimális szintjének köszönhetően lesz ideális a csontmineralizáció. Csak abban az esetben kerülnek be az élelmiszerekkel bejuttatott tápanyagok a véráramba, ha elegendő D-vitamin van a szervezetünkben. Ezáltal szabályozza a kalcium és a foszfát szintjét a vérünkben. Előbbire azért  van szükségünk, hogy egészségesek legyen a csontjaink, és ne törjenek könnyen.

Erősíti az immunrendszert

Az immunrendszerünk számos központi funkciójához szükség van D-vitaminra. Egyrészt olyan anyagok termelését serkenti, amelyek bizonyos kórokozókkal szembeni védekezéshez szükségesek, továbbá megállítja a gyulladásos immunreakciókat. Épp ezért van fontos szerepet játszik a bakteriális és vírusos fertőzések kezelése során, de az autoimmunbetegségek megelőzésénél is.

Csökkenti a szívbetegségek és a magas vérnyomás kialakulásának esélyét

A D-vitamin egyrészt védi a szív körül található ereket, aminek köszönhetően hosszútávon tesz a szív- és érrendszeri megbetegedések, így az agyvérzés vagy szívinfarktus ellen. Ezen kívül képes szabályozni a vérnyomást és a szívizomösszehúzódásokat.

Növeli a teljesítőképességet

A D-vitamin direkt módon befolyásolja a sportteljesítményt, továbbá képes bizonyos izomrostok számát és méretét is növelni.

Erősíti a tüdőt

A D-vitamin elősegíti a tüdő nyálkahártyáján termelődő katelicidin felszabadulását, aminek köszönhetően támogatja a baktériumok és vírusok elleni védekezést.

Mennyi az ajánlott napi D-vitamin bevitel?

Felnőttek számára 1500-2000 nemzetközi egység bevitele javasolt. Télen ezt a mennyiséget a legegyszerűbb módon táplálékkiegészítőkkel tudjuk biztosítani. Túlsúly vagy előrehaladott kor esetén ez az érték magasabb is lehet.

 

D-vitamin hiány

A D-vitamin hiány tünetei

Magyarországon a téli időszak végére szinte mindenkit érint a D-vitamin hiány. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogy milyen tünetei lehetnek a D-vitamin hiánynak.

Csontfájdalom

A D-vitaminnak fontos szerepe van a szervezet kalcium-feldolgozásának támogatásában. Általában 1-2 kg-ot elraktározunk ebből a fontos ásványi anyagból, a legtöbbet a csontjainkban. Gyerekeknek és várandósoknak azonban ennél többre van szükségük. A D-vitamin, illetve kalcium-hiánynak érezhető tünetei lehetnek, ugyanis ilyen esetekben gyakran jelentkezik csont- és hátfájdalom. Amennyiben hosszútávon D-vitamin hiánnyal küzdünk, akkor annak csontritkulás is lehet a következménye.

Csontritkulás

Ahogy már előbb említettük, a sokáig fennálló D-vitamin hiány akár csontritkuláshoz is vezethet. Ez a betegség jelentős csontvesztéssel jár, továbbá a csontok szilárdsága is csökken. Ennek oka, hogy a D-vitaminnak kiemelt szerepe van a csont-anyagcserében, továbbá a belekben felel a kalcium felszívódásáért.

Izomgyengeség és izomfájdalom

Ha az izomláznál súlyosabb fájdalmaink vannak, akkor okozhatja a D-vitamin hiánya is. Ez a vitamin ugyanis segít az izmok erejét, tömegét fenntartani, továbbá az izmok megfelelő működését is biztosítani.

Bőrbetegségek

A D-vitamin a bőrünk védekezőrétegét is erősíti, regenerálja a bőrt, továbbá fontos szerepe van abban, hogy az selymes és puha legyen. Ezzel együtt: amennyiben hiányállapot áll fenn, akkor nem működik optimálisan a sejtmegújulás, a gyulladások megelőzése és a sebgyógyulás. Ha pedig folyamatos D-vitamin hiányunk van, akkor pikkelysömör alakulhat ki, illetve ekcéma jelentkezhet, de az akné is viszonylag gyakori. Ilyen esetekben az UV-fényes kezelések hozhatnak enyhülést.

Gyakori influenza

Mivel a D-vitaminnak kiemelt szerepe van az immunrendszer támogatásában és szabályozásában, ennek a vitaminnak a hiánya vezethet ahhoz, hogy fogékonyabbak vagyunk különböző fertőzésekre – így például gyakrabban leszünk influenzások, náthásak, esetleg a tüdőgyulladás is könnyebben alakul ki. A D-vitamin hiány azonban nem csak annak a kockázatát növeli meg, hogy influenzások leszünk, nagyobb eséllyel lesz végzetes a betegség kimenetele.

Enerváltság, fáradékonyság

Amennyiben eleget alszunk, mégis egyfolytában fáradtak vagyunk, akkor szintén érdemes utánajárnunk, hogy nem a D-vitamin szintünkkel van-e problémánk.

Depresszió

Főleg idősebbeknél figyelhető meg, hogy a D-vitamin hiány következtében depressziósak lesznek. Amennyiben a depresszióra utaló jeleket vesszük észre magunkon vagy egy szerettünkön, akkor kérjük ki egy szakember véleményét is, és egy vérvétel segítségével ellenőriztessük a D-vitamin szintünket, mert előfordulhat, hogy az áll a probléma hátterében.

Cukorbetegség

A D-vitamin nagymértékben befolyásolja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, olyannyira, hogy még a túlsúlynál is nagyobb rizikófaktor. D-vitamin hiány következtében ugyanis könnyebben raktározódik el a zsír, így jelentősen nehezebbé válik a súlyfelesleg leadása. Ez azt jelenti, hogy ha megfelelő mennyiségű D-vitaminnal rendelkezünk, akkor csökkenthetjük a cukorbetegség kialakulásának az esélyét, és a fogyás is könnyebbé válik.

Krónikus megbetegedések

Ha több éven át áll fenn a hiányállapot, akkor nem csak tünetek, akár betegségek is jelentkezhetnek, illetve azok lefolyása is súlyosabb lehet. Fordítva ez pedig azt jelenti, hogy ha megfelelő D-vitamin szintje, akkor enyhülhetnek a betegségek lefolyásai. Colitis ulcerosa esetén például megakadályozhatók a továbbá rohamok.

Fogínygyulladás

A krónikus fogínygyulladás következtében az íny gyakran bevérzik. Ezt eddig nem D, hanem C-vitamin hiánnyal hozták összefüggésbe, pedig előbbi is okozhatja. Ezzel együtt: amennyiben fogíny problémáink vannak, azok enyhülhetnek a D-vitamin hatására, ugyanis ez a vitamin serkenti az olyan antimikrobiális anyagok előállítását, melyek a nyálkahártya felszínén, így az ínyen is, pusztítják el a káros baktériumokat, megelőzve a fogínybetegségek kialakulását.

A legjobb ételek D-vitamin hiány esetén

Hogyan pótolható a D-vitamin?

A D-vitamin pótlása kapcsán fontos tisztában lennünk azzal, hogy élelmiszerekkel mindössze a szükségletünk 10-20 százalékát tudjuk fedezni, de ezt is csak akkor, ha D-vitaminban gazadag ételeket fogyasztunk – például tojást, zsíros halat, tejterméket, gombát és avokádót.

A D-vitamin szükséglet 80-90 százalékát a szervezetünk a napfény – pontosabban az UVB-sugárzás hatására – saját maga állítja elő. Ezért is olyan gyakori a D-vitamin hiány, főleg az őszi és téli időszakban. Igaz ez annak ellenére is, hogy a szervezetünk képes felhasználni a zsírrétegekben és izmokban elraktározott D-vitamint. Épp ezért nagyon fontos, hogy a hidegebb évszakokban is minél többet tartózkodjunk a szabadba, különösen a déli órákban, amikor a legmagasabban van a nap, hiszen így támogathatjuk a szervezetünket a D-vitamin előállításban.

Mivel azonban a hideg évszakokban ritkábban süt a nap, élelmiszerekkel pedig csak kevés D-vitamint tudunk bejuttatni a szervezetünkbe, ajánlott célzottan, D-vitamin étrendkiegészítők vagy multivitamin készítmények segítségével visszatölteni a készleteket.

Összegzés

A D-vitamin létfontosságú a szervezet számára, hiszen erősíti az immunrendszerünket, a csontjainkat és az izmainkat. Amennyiben hiányállapot lép fel, számos panasz jelentkezhet – akár csontfájdalom, fáradtság, de még depresszió is. Mivel télen keveset süt a nap, és élelmiszerekkel csak korlátozottan tudjuk pótolni a D-vitamint, tavaszra sokaknál D-vitamin hiány alakul ki. Ennek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy napos időben minél többet legyünk kint, illetve különféle vitaminkészítményekkel célzottan pótoljuk a D-vitamint, így biztosítva az immunrendszerünk optimális működését. Amennyiben a korábban felsorolt panaszokat tapasztaljuk magunkon, ajánlott felkeresni egy orvost, aki egy vérvétellel megállapíthatja, D-vitamin hiány áll-e a tünetek hátterében.

2022. december 20.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek