A C-vitaminról

A C-vitaminról

Kapcsolódó tünetek:

Szervezetünk nem képes előállítani, csakis külső forrásból, táplálkozás révén tudjuk bejuttatni testünkbe.

Biológiai szerepe rendkívül sokoldalú, a tudományos kutatások egyik célpontjává vált a rák, a szívinfarktus és az érelmeszesedés megelőzésében betöltött szerepe miatt. Kiemelendő az antioxidáns tulajdonsága, amely révén véd az oxidatív stressz okozta sejtkárosodástól. Fokozza az immunrendszerünk fehérvérsejtjeinek működését, segíti az antitestek képződését, ezáltal védelmet nyújt a különböző vírus- és bakteriális fertőzésekben, és a rákkeltő anyagok hatása ellen. Elősegíti szervezetünkben a vas felszívódását, valamint a kollagén képződését, meggyorsítja a sebgyógyulást, a vérerek, a csontok és a fogak megújulását. Javítja az E-vitamin, és egyéb antioxidáns hatású vegyületek (pl. cink, szelén) biológiai hasznosulását. Koleszterinszintünket is jótékonyan befolyásolja. Csökkenti a vénás vérrögök gyakoriságát, illetve mérsékli az allergiát előidéző anyagok hatását.

Hiányának jelei és a túlzott fogyasztás

Elégtelen bevitel esetén hiánytünet lehet a fogínyvérzés, a lassú sebgyógyulás, izomfájdalmak, törékeny csontok, és a csökkent védekezőképesség miatt növekszik a fertőzések száma. Télen és tavasszal is jelentkezhetnek panaszok, például fáradékonyság, álmosság.

Túlzott mennyiségű C-vitamin fogyasztás kőképződéshez (oxálsav- és húgysavkövekhez) vezethet a vesékben, valamint hasmenést, bőrkiütést is okozhat. Csökkent veseműködéssel, hemodialízisre szoruló, vagy oxalátos vesekővel rendelkező betegekben nem ajánlott nagy dózisú vitamin bevétele.

Az aszkorbinsav felszívódása nagyon jó, szinte minden sejtünkben megtalálható, kiváltképpen a mellékvesében, a májban és az agyalapi mirigyben. Az ajánlott napi beviteli érték gyermekek esetén 100 mg, felnőtteknél pedig 200 mg, amelyet a téli időszakban 500 mg-ig is lehet emelni, fokozva ezzel immunrendszerünk védekezőképességét. Szervezetünk kb. 1500 mg-ot képes elraktározni. Ha a raktárak telítve vannak, akkor a beviteli mennyiség nagy része a veséken keresztül kiürül. Stresszes állapotban gyorsabban felhasználódik, emellett több C-vitamint igényelnek a kismamák, a szoptatós anyukák, az idősebb emberek, és a dohányosok. Egyes gyógyszerek (pl. fogamzásgátlók), és műtéti beavatkozások tovább növelhetik a szükségletet.

Hogyan juthatunk hozzá?

Legfőbb természetes forrásai a citrusfélék (pl. citrom, narancs, grapefruit, kivi), a csipkebogyó, a zöldpaprika, a paradicsom, a káposzta-, és salátafélék, valamint a burgonya.

Ez a vitaminunk az egyik legszélesebb körben fogyasztott étrend-kiegészítő készítmény. Kapható hagyományos tabletta, nyújtott hatású (ún. retard) kapszula, pezsgőtabletta, por és cukorka formájában, emellett multivitamin készítmények alkotói között is megtalálható. A nyújtott hatású kapszulák egyenletes felszívódást és eloszlást eredményeznek, amellyel 8-12 órás hatás is biztosítható. Találkozhatunk kétfázisú C-vitaminnal is, amelyen kívül egy azonnal oldódó bevonatlan fázis van, belül pedig egy bevont rész a későbbi felszabadulás és hosszan tartó hatás eléréséért. A tablettákban és kapszulákban általában 1000 mg-ig terjedő mennyiségű C-vitamin van.

2014. január 23.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek