Ez történik a testünkkel, amikor pihenünk

2018. október 20.

Kapcsolódó tünetek:

fáradtság

A mai világban egyre több stressz ér minket, így nagyon fontos, hogy szánjunk időt magunkra és a pihenésre, ami jótékony hatással van a szervezetünkre.

Ez történik a testünkkel, amikor pihenünk

Ez történik a testünkkel, amikor pihenünk

Gondolkodás és érzelmek

Az igazi pihenéshez szükség van arra, hogy száz százalékosan ki tudjuk kapcsolni az agyunkat és megfeledkezzünk a stresszt okozó tényezőtől. Melanie St. Ours, a The Simple Guide to Natural Health című könyv írója szerint az idegrendszer állapota hatást gyakorol a gondolkodásunkra, az érzéseinkre, a szívünkre, a tüdőnkre, az immunrendszerünkre, az emésztőrendszerünkre és még sok minden másra.

Csökken a kortizolszint

„A relaxáció csökkenti a kortizol nevű stresszhormon termelődését” – mondja a fitnesz specialista, Matt Weik. „A kortizol feladata, hogy segítsen a szervezetnek a különféle stresszhelyzetek kezelésében. Ha azonban a kortizolszint hosszú időn keresztül emelkedett, akkor magas vérnyomást is okozhat, továbbá alvászavarokhoz, rossz hangulathoz és még elhízáshoz is vezethet. Pihenés közben a kortizolszint normalizálódik, ami pozitív hatással van az egészségünkre.”

Tudatalatti változások

„A relaxáció általában a tudatunkat és a szomatikus idegrendszerünket használja annak érdekében, hogy tudatalatti változásokat idézzen elő a vegetatív idegrendszerben” – nyilatkozta James Webb, amerikai orvos. „A vegetatív idegrendszer felel a szívritmusért, a légzésért, a vérnyomásért és az olyan hormonok szintjéért, mint például az adrenalin. Ha pedig tudatosan lazítunk, akkor lelassul a vegetatív idegrendszerünk működése.”

Lassul a szívritmusunk

Különböző relaxációs technikák segíthetnek abban, hogy a felpörgött állapotból le tudjunk nyugodni, ennek pedig több jótékony hatása is van: lelassul a szívritmus, csökken a vérnyomás, aminek hatására könnyebben el tudunk lazulni.

Összpontosítás

Lehet, hogy időpocsékolásnak tűnhet a relaxálás, amikor rengeteg munka vár ránk, azonban rendkívül fontos, hogy szánjunk időt a kikapcsolódásra. Stresszhelyzetben a szervezetünknek sokkal több energiára van szüksége, ami szorongáshoz vezethet, továbbá nehezíti az összpontosítást is. A lazítás segít abban, hogy újra kiegyensúlyozottak legyünk testileg és lelkileg egyaránt.

Tisztábban látunk

A mély relaxáció csökkenti a túlzott agyi működést. Annak ellenére, hogy a magas frekvenciájú agyi hullámok célja a kommunikáció és a problémamegoldás, mégis a kiegyensúlyozott agyi hullámok jelentik a megoldást. A kortizol és az adrenalin pedig pont ellenkezőleg hatnak, azaz megakadályozzák a harmonikus állapotnak a kialakulását. A stabil lelkiállapot elérését a mély relaxáció segíti.

Melegebb érzet

A szorongás egyik fő jele a hideg, nyirkos kéz. Dr. Ursula Klich PhD szerint ha stressz ér minket, akkor a kezünkben és a lábunkban található erek összehúzódnak. Ez a jelenség leginkább nők esetében vehető észre. Ebben az esetben ajánlott akár egy rövid, háromperces meditáció, melynél becsukjuk a szemünket, lassan és mélyen vesszük a levegőt, ezáltal sikerül normalizálni szervezetünk véráramát.

Változik a szervezetünk védekezőképessége

Amikor egy nagyon stresszes időszakon vagyunk túl, sokszor érezzük magunkat úgy, mintha átment volna rajtunk egy vonat. Ez a szervezetünk teljesen normális reakciója, ugyanis az ilyen megterhelő szituációkban próbálja erősíteni az immunrendszerünket. Amikor megnő a stressz, a testünk olyan hirtelen változásokon megy át, melyek gyengítik az immunrendszert, ezáltal könnyebben alakulhatnak ki olyan panaszok, mint a fejfájás, a gyomorfájás vagy akár a pánikroham.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Stresszmentes karácsony

Így lehet stresszmentes az ünnep!

A karácsonyi készülődést gyakran túlgondoljuk: stresszelünk az ajándékok, az ételek, a vendégek miatt, amitől végül nem is lesz olyan szép és nyugalmas az ünnep, mint szeretnénk. De hogy lehet ezt elkerülni?

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában

Kulcsszavak: