Ételallergia vagy ételintolerancia? Ezek a különbségek!

Ételallergia vagy ételintolerancia? Ezek a különbségek!

Kapcsolódó tünetek:

Ne kísérletezzünk!

Ha emésztési problémáink vannak, ne kísérletezzünk diétákkal, forduljunk orvoshoz, mert egy rosszul megválasztott diéta akár káros is lehet. Nem megoldás az sem, hogy a tüneteket megpróbáljuk elnyomni fájdalomcsillapítókkal és egyéb gyógyszerekkel. Első és legfontosabb teendőnk a kivizsgálás!

Nem mindegy: allergia vagy intolerancia

Fontos, hogy kiderítsük, melyik élelmiszer okozza a panaszainkat és hogy allergia vagy intolerancia áll-e a háttérben. Bár a tünetek hasonlóak lehetnek, két teljesen eltérő folyamatról van szó. Az ételallergia egy túlzott immunreakció, amelyet valamilyen allergén anyag elfogyasztása vált ki. Az adott élelmiszert vagy összetevőt a szervezet károsnak ítéli meg és védekezni kezd ellene. Ezzel szemben az ételintolerancia nem egy immunreakciót takar, hanem egyéb - többségében emésztőrendszeri - probléma áll a hátterében. Az emésztőrendszer valamilyen okból érzékennyé válik egyes tápanyagokra, és nem tudja azokat megfelelően lebontani. Az ételintoleranciák csoportjába tartozik a laktózérzékenység, amelyet egy enzim hiánya okozza, de ételintolerancia alakulhat ki egyes biogén aminok fokozott bevitele esetén is (például olyan hisztaminban gazdag ételek fogyasztásakor, mint a halak, sajtok, bor).

Bármely életkorban kialakulhat!

A táplálékallergiák előfordulási gyakorisága növekvő tendenciát mutat az elmúlt évtizedekben, a felnőtt lakosság 1-3 %-ában fordulnak elő, gyerekek körében 6-8 % az előfordulási arány. A 3-4 év alatti gyerekeknél következetes diétával elérhető, hogy kinőjék az allergiát és megszűnjenek a kellemetlen panaszok, felnőtteknél azonban ez már nem lehetséges. Ugyanakkor a diéta felnőttek esetében is fontos, mivel anélkül a panaszok súlyosbodhatnak.

A leggyakoribb allergének

Számos allergia- és ételintolerancia vizsgálat áll már rendelkezésre a problémát okozó allergén kiderítésére. A tünetek nem specifikusak az egyes allergének tekintetében, vagyis mindenkinél más-más problémát okozhatnak, ezért bízzuk a diagnózis felállítását szakorvosra! Legtöbbször a tej, szója, olajos magvak, zeller, gyümölcsök – narancs, eper, alma –, búza, tojás, halak, rákféleségek, tenger gyümölcsei okoznak problémát.

Milyen tünetekre figyeljünk?

A legjellemzőbb tünetek megegyeznek az allergiák és az intoleranciák esetében. A leggyakoribbak az emésztési problémák: a hasmenés, a puffadás, székrekedés, túlzott bélgáz-képződés. Sok esetben tapasztalhatóak bőrtünetek: viszketés, bőrkiütés, ekcéma, de nem ritka a légúti problémák (rekedtség, orrfolyás, tüsszögés) megjelenése sem. A fáradékonyság, gyakori fejfájás, alvászavar, ízületi gyulladás ugyancsak gyanakvásra okot adó jelek lehetnek. Míg az allergia tünetei közvetlenül az adott étel elfogyasztása után, gyorsan jelentkeznek, addig az intolerancia általában órákkal vagy napokkal később lép fel és tünetei nem olyan hevesek, mint az allergia esetében.

A megoldás: diéta

Mind az ételallergia, mind az ételintolerancia megfelelő táplálkozással kezelhető, ami a problémát okozó élelmiszer elhagyását jelenti. Míg az allergia esetében elengedhetetlen az allergén teljes elhagyása az étrendből, addig az ételintoleranciánál sokszor elegendő az allergén mennyiségének csökkentése a táplálkozásban. Az étrend összeállításában javasolt dietetikus szakember segítségét kérni, mivel elsőre ugyan egyszerűnek tűnik a tej vagy a glutén kizárása az étrendből, azt csak kevesen tudják, hogy rengeteg élelmiszer tartalmaz glutént, így például a felvágottak.

2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek