Ennyi mindenre jó a hajdina

Ennyi mindenre jó a hajdina

Kapcsolódó tünetek:

Ezért olyan egészséges a hajdina

A hajdinát (Fagopyrum esculentum) legtöbbször gabonafélének vélik, pedig valójában egy növényről van szó, ami kb. 1 méter magasra is meg tud nőni, levelei pedig szívalakúak. Ez a félreértés annak köszönhető, hogy a lisztes magját hasonlóan szokták fogyasztani, mint a búzát. Ezzel együtt pedig utóbbinak szuper alternatívája, hiszen gluténérzékenyek is bátran ehetik. Lássuk, hogy milyen további pozitív hatásai ismertek!

  • A csíráztatott hajdinának nagyon magas a vas-, a magnézium- és a cinktartalma, sokkal könnyebben emészthetőek a fehérjéi, továbbá a bélrendszert is tisztítja, így hasmenés esetén is érdemes fogyasztani.
  • Ahogy fentebb is írtuk, a hajdina gluténmentes, amiből kifolyólag lektint sem tartalmaz. Utóbbi egy olyan fehérje, ami a véráramba kerülve összekapcsolódik a vörös vérsejtekkel, aminek következtében sűrűbb lesz a vérünk állaga.
  • A hajdinában nem található káros anyag, viszont számos tápanyagot tartalmaz, mint például kiváló minőségű fehérjéket. Ebből kifolyólag szuper húspótló, így a vegetáriánusok és a vegánok előszeretettel fogyasztják.
  • A hajdina aktív anyaga a chiro-inositol nevű vegyület, aminek köszönhetően képes szabályozni a vércukorszintet, ezért a fogyasztása ajánlott cukorbetegek és inzulinrezisztenciában szenvedők számára.
  • Ezeken kívül csökkenti a vérnyomást, amit a rutin nevű ásványi anyagnak köszönhetünk, megelőzi a visszereket, szabályozza a koleszterinszintet és védi a májat.
  • Mivel a hajdina antiallergén, nem csak megenni vagy meginni lehet, hanem számos más területen is alkalmazható. Például megtölthetjük vele a párnánkat.
  • A tápanyagok tekintetében nem különbözik sokban a búza- vagy a rozsliszttől: 100 gramm hajdinaliszt kb. 340 kalóriát tartalmaz. Búzaliszt esetén ez az érték harminccal kevesebb, azaz 310 kalória.
  • A hajdinalisztben kevesebb a rost, mint más lisztekben: 100 grammban 4 gramm rost található, míg a búzalisztben 12 gramm.
  • Míg a hajdinalisztben több a kalium és a magnézium, addig a búzaliszt nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot és cinket.

Egészséges és finom

Hajdinából a palacsintától kezdve a salátákon át az egytálételekig számos ételt lehet készíteni. Főzés és sütés során sosem szabad megfeledkeznünk a hajdinacsírák beáztatásáról. Ehhez mossuk át a magokat folyó, langyos víz alatt, majd 20-60 percig áztassuk azokat egy tál hideg vízben. Ezután öntsük le a vizet, majd ismételten mossuk át hideg víz alatt. Ezután meg kell várnunk, hogy megszáradjanak a csírák. Ehhez tegyük a tálat egy meleg helyre, viszont kerüljük a radiátort és a közvetlen napfényt. Megközelítőleg 16 óra elteltével el is készültünk, azaz már bátran főzhetünk vagy süthetünk vele. A hajdinát felhasználhatjuk müzlikhez, de akár smoothie-ba is tehetünk belőle, míg a hajdinalisztből finom kenyereket vagy zsemléket süthetünk.

2020. augusztus 24.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek