A gluténérzékenység jelei

2019. május 14.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

A gluténérzékenység egyre többeket érintő jelenség, mely tulajdonképpen 3 betegséget takar. A cöliákiát, a nem cöliákiás gluténérzékenységet (NCGS) és a glutén- vagy gabonaallergiát. A pontos diagnózis felállítása gasztroenterológus feladata.

A gluténérzékenység jelei

A gluténérzékenység jelei

Cöliákia

A cöliákiás gluténérzékenység állapotában a genetikai hajlam játssza a legnagyobb szerepet, mivel egy örökletes autoimmun betegségről beszélünk. A cöliákia hosszú időn keresztül lappanghat, tünetei pedig nem mindig egyértelműek a beteg számára. Sőt sokan más betegségekkel hozzák összefüggésbe a jelentkező panaszokat. Azonban az állapot késői felismerése súlyos felszívódási problémákhoz, így pedig tápanyaghiányhoz vezethet. A cöliákia az egész szervezetet érinti, így az általa kiváltott tünetek nem korlátozódnak az emésztőrendszerre, hanem sokszor más szerveket is –például a csontrendszert vagy a bőrt – károsíthatják. A cöliákiás gluténérzékenység gyakori kísérői lehetnek olyan betegségek, mint az egyes típusú cukorbetegség, a laktózérzékenység vagy a pajzsmirigy problémák.

Nem cöliákiás gluténszenzitás (NCGS)

A nem cöliákiás gluténérzékenység sajnos nehezebben diagnosztizálható, mint a cöliákiás betegség, azt pedig ma sem tudjuk pontosan meghatározni, mi váltja ki az állapotot. Mivel nem létezik a betegséget egyértelműen megállapító laboratóriumi vizsgálat, a nem cöliákiás gluténérzékenység fennállását kizárásos diéta segítségével tudjuk a legbiztosabban igazolni. Az NCGS megjelenésében nem játszik szerepet a genetikai hajlam, a betegség nem örökletes, és kísérőbetegségei sincsenek.

Tüneteik

Mindkét gluténérzékenység esetében hasonló tünetek megjelenésére számíthatunk. A leggyakoribbak ezekből a bélrendszerben jelentkező panaszok: a puffadás, a hasmenés, a hasi fájdalom, a székrekedés vagy a zsírfényű széklet. A fő különbség a két betegség tünetei között azok intenzitásában és jelentkezésének idejében van: míg NCGS estében a panaszok a glutén tartalmú étel fogyasztása után már pár órával, esetleg egy-két nappal jelentkeznek, addig a cöliákiás betegség jelei akár hetekig, hónapokig várathatnak magukra.

Az emésztőrendszert érintő tüneteken kívül, a betegség által okozott felszívódási problémák miatt gyakran jelentkezhetnek még olyan, nem hasi tünetek, mint az étvágytalanság, a fogyás vagy hízás, afták megjelenése a szájban, hajhullás, körömrepedezés, krónikus fáradtság vagy rendszeres fejfájás, menstruációs problémák, bőrtünetek – például pikkelysömör vagy ekcéma –, ízületi fájdalmak vagy zsibbadás a végtagokban.

Gabona- vagy glutén allergia

A gabona- vagy búzaallergia különbözik mind a cöliákiától, mind a nem cöliákiás gluténérzékenységtől, mivel a betegség esetében nem a glutén felszívódásával, hanem a gabonafélékben található bizonyos fehérjefajtákkal áll összefüggésben a szervezet immunreakciója. A gabonaallergia tüneteit gabonákban előforduló különböző fehérjék válthatják ki, a panaszok pedig nagyon hasonlóak más allergiák vagy egyéb ételallergiák által előidézettekhez. A legjellemzőbb jelek között találjuk a hasmenést, a hasi fájdalmat, a csalánkiütést, a fáradtságot, az orrdugulást, az asztmás reakciót, az erősebb menstruációs tüneteket, az artritiszt, a gyakori vizeletürítést, a könnyezést és a mandulagyulladást is. A betegséget allergiavizsgálat során diagnosztizálhatják pontosan.

A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomorfekély a gyomornyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti. A betegséggel forduljunk orvoshoz, hiszen súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

5 házi praktika gyomorrontás ellen

5 házi praktika gyomorrontás ellen

A gyomorrontás legtöbbször túl sok vagy romlott étel fogyasztása esetén jelentkezik, de a nyári időszakban az utazások gondjai és a nyaralások idegen környezete miatt is gyakran fellépő probléma. Nézzük, mit tehetünk a gyors felépülés érdekében.

A tejallergia tünetei és kezelése

A tejallergia tünetei és kezelése

A tejallergia, vagy tejfehérje allergia a leggyakoribb gyermekkori allergiák közé tartozik, szerencsére azonban a legtöbb gyerkőc 3 éves korára kinövi. De honnan ismerhetjük fel, és mit tehetünk ellene?

Mi történik, ha minden nap ugyanazt esszük?

Mi történik, ha minden nap ugyanazt esszük?

Mindenkinek vannak kedvenc ételei, melyeket akár minden nap képes lenne megenni. Azonban felvetődik a kérdés, hogy nem ártana-e az egészségünknek, ha mindig ugyanazt fogyasztanánk.

Kinőhető a reflux?

Kinőhető a reflux?

Általában reflux betegségként a gastroesophagealis (gyomor-nyelőcső) refluxot szoktuk emlegetni. Erről szólunk néhány szót.

Összes cikk Emésztőrendszer témában