Elégtelen emésztés

2013. október 28.

Haspuffadás, hasfájás, székletproblémák. Bizonyára sokaknak ismerősek ezek a tünetek.

A falat formájában bejuttatott táplálék emésztése már rágás közben, a szájüregben megkezdődőik: nyállal keveredik, amely bőségesen tartalmaz egy amiláz nevű enzimet. Az amiláz elsősorban a szénhidrátok bontásáért felel. (Érdekességképpen: akik sokáig szeretik rágcsálni a kenyérhéjat, bizonyára tapasztalták már annak egy idő után előbukkanó édes ízét: nos, ezért is ez az enzim felel. A kenyérben található keményítőt, mint szénhidrátot alkotóelemeire bontja, ami nem más, mint a cukormolekula – s ezeket a nyelv ízlelőbimbói már érzékelni képesek.)

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Nyelést követően egy perisztaltikus mozgás lejuttatja a falatot a gyomorba, ahol működésbe lép többek közt a pepszin nevű enzim, amely a fehérjék bontásában játszik szerepet. (A gyomorban termelődő kimozin a kis csecsemők gyomorműködéséhez elengedhetetlen, a lenyelt anyatejet mintegy megalvasztva, elősegíti annak emésztését.)

emesztes301A gyomorból kiérve elkezdődik a vékonybelek munkája: rögtön a patkóbélben megjelenik a máj, s a hasnyálmirigy által termelt enzimek hada (epe, tripszinek, amiláz, lipáz, stb.), melyek tovább „finomítják” a cukrokat, bontják a zsírokat, fehérjéket. Ehhez hozzájön még a bélfalból elválasztódó emésztőenzim, amely szintén elengedhetetlen az alapos munkához. Mindeközben a nyálkahártyán keresztül intenzíven zajlik a felszívódás, s mire az egykori „falat” elér a vastagbélhez, az emésztés gyakorlatilag véget ért. Normál esetben itt már csak a tápanyagok további felvétele zajlik, s az emésztőtraktus külső nyílása felé közeledve elkészül a széklet. A vastagbél normál baktériumflóráját alkotó baktériumok jelentősen hozzájárulnak az emésztés folyamatához (is).

A probléma ott kezdődik, ha a fentebb felsorolt enzimek közül egy vagy több nem, vagy jelentősen csökkent mennyiségben áll rendelkezésre. Ilyenkor az általa bontandó fehérje, szénhidrát, vagy éppen zsír szinte eredeti formájában marad, s emiatt felszívódni sem tud. Az emésztési zavarok tehát kettős tünettel járhatnak (az alapbetegség mellett, persze): egyrészt hiánytünetekkel, másrészt a fel nem szívódott anyagból a normál flóra kóros bomlástermékeket hoz létre (pl. fokozott gázképződés, haspuffadás, bűzös széklet). Szintén az emésztési zavarokhoz sorolható a túlzott gyomorsav-termelődés miatti gyomorégés, esetleg nyelőcső-, gyomor- és nyombélfekély.

Ezekre a tünetekre már számos, vény nélkül is elérhető gyógykészítmény áll rendelkezésre. A gyomor fokozott savtermelését számos módszerrel csökkenthetjük, esetleg szedhetünk a nyálkahártyafelszínen védőbevonatot képező szereket is. Több „emésztőenzimünk” kapható kapszula formában is, megelőzve az étkezés után jelentkező panaszokat. Ismertek továbbá a belek gázosságát csökkenteni képes szerek is, melyeket akár csecsemőknél is használhatunk. Természetesen, minden esetben kérjük ki gyógyszerészünk tanácsát az adott készítménnyel kapcsolatban, makacsul fennálló panaszok esetén pedig – öngyógyítás helyett – inkább forduljunk szakorvoshoz.

Milyen szövődményei lehetnek a hasnyálmirigy gyulladásnak?

Milyen szövődményei lehetnek a hasnyálmirigy gyulladásnak?

A hirtelen fellépő felső hasi fájdalom a hasnyálmirigy gyulladás egyik legismertebb tünete. Ez a betegség nem megfelelő kezelés esetén akár halálos is lehet. Alábbiakban közelebbről bemutatjuk ennek a kórképnek a lehetséges szövődményeit és veszélyeit.

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom mögött állhat szervi elváltozás, így többek között gyulladás, fertőzés, daganat, de előfordulhat a háttérben funkcionális ok is, mint például irritábilis colon. Fontos, hogy komolyan vegyük a tüneteket, amelyeket az alábbiakban ismertetünk.

5 tipp puffadás ellen

5 tipp puffadás ellen

Fiatal vagy idős, férfi vagy nő, a puffadás kellemetlen érzését mindannyian tapasztaltuk már életünk során. A fokozott gázképződés számos tényező miatt kialakulhat. Mutatunk 5 tippet, amelyekkel elkerülhetjük a kényelmetlenségeket.

A prebiotikum jótékony hatásai

A prebiotikum jótékony hatásai

A probiotikus baktériumok a természetes bélflóra helyreállítását segítik, továbbá támogatják az emésztést és az immunrendszert. A prebiotikumok pedig ezen bacilusok életfeltételeit javítják, szaporodását serkentik.

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

A hasnyálmirigy gyulladás évente több ezer magyar nőt és férfit érint. A kezelés, illetve megelőzés lehetőségeit cikkünkben mutatjuk be.