Elégtelen emésztés

2013. október 28.

Haspuffadás, hasfájás, székletproblémák. Bizonyára sokaknak ismerősek ezek a tünetek.

A falat formájában bejuttatott táplálék emésztése már rágás közben, a szájüregben megkezdődőik: nyállal keveredik, amely bőségesen tartalmaz egy amiláz nevű enzimet. Az amiláz elsősorban a szénhidrátok bontásáért felel. (Érdekességképpen: akik sokáig szeretik rágcsálni a kenyérhéjat, bizonyára tapasztalták már annak egy idő után előbukkanó édes ízét: nos, ezért is ez az enzim felel. A kenyérben található keményítőt, mint szénhidrátot alkotóelemeire bontja, ami nem más, mint a cukormolekula – s ezeket a nyelv ízlelőbimbói már érzékelni képesek.)

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Nyelést követően egy perisztaltikus mozgás lejuttatja a falatot a gyomorba, ahol működésbe lép többek közt a pepszin nevű enzim, amely a fehérjék bontásában játszik szerepet. (A gyomorban termelődő kimozin a kis csecsemők gyomorműködéséhez elengedhetetlen, a lenyelt anyatejet mintegy megalvasztva, elősegíti annak emésztését.)

emesztes301A gyomorból kiérve elkezdődik a vékonybelek munkája: rögtön a patkóbélben megjelenik a máj, s a hasnyálmirigy által termelt enzimek hada (epe, tripszinek, amiláz, lipáz, stb.), melyek tovább „finomítják” a cukrokat, bontják a zsírokat, fehérjéket. Ehhez hozzájön még a bélfalból elválasztódó emésztőenzim, amely szintén elengedhetetlen az alapos munkához. Mindeközben a nyálkahártyán keresztül intenzíven zajlik a felszívódás, s mire az egykori „falat” elér a vastagbélhez, az emésztés gyakorlatilag véget ért. Normál esetben itt már csak a tápanyagok további felvétele zajlik, s az emésztőtraktus külső nyílása felé közeledve elkészül a széklet. A vastagbél normál baktériumflóráját alkotó baktériumok jelentősen hozzájárulnak az emésztés folyamatához (is).

A probléma ott kezdődik, ha a fentebb felsorolt enzimek közül egy vagy több nem, vagy jelentősen csökkent mennyiségben áll rendelkezésre. Ilyenkor az általa bontandó fehérje, szénhidrát, vagy éppen zsír szinte eredeti formájában marad, s emiatt felszívódni sem tud. Az emésztési zavarok tehát kettős tünettel járhatnak (az alapbetegség mellett, persze): egyrészt hiánytünetekkel, másrészt a fel nem szívódott anyagból a normál flóra kóros bomlástermékeket hoz létre (pl. fokozott gázképződés, haspuffadás, bűzös széklet). Szintén az emésztési zavarokhoz sorolható a túlzott gyomorsav-termelődés miatti gyomorégés, esetleg nyelőcső-, gyomor- és nyombélfekély.

Ezekre a tünetekre már számos, vény nélkül is elérhető gyógykészítmény áll rendelkezésre. A gyomor fokozott savtermelését számos módszerrel csökkenthetjük, esetleg szedhetünk a nyálkahártyafelszínen védőbevonatot képező szereket is. Több „emésztőenzimünk” kapható kapszula formában is, megelőzve az étkezés után jelentkező panaszokat. Ismertek továbbá a belek gázosságát csökkenteni képes szerek is, melyeket akár csecsemőknél is használhatunk. Természetesen, minden esetben kérjük ki gyógyszerészünk tanácsát az adott készítménnyel kapcsolatban, makacsul fennálló panaszok esetén pedig – öngyógyítás helyett – inkább forduljunk szakorvoshoz.

Laktózérzékenység – Kevésbé ismert tünetek

Laktózérzékenység esetén hiányzik a szervezetből az az enzim, mely képes feldolgozni a tejcukrot. Ennek a betegségnek számos tünete van, melyeket az alábbiakban ismertetjük.

Előzzük meg az alhasi fájdalmat

Előzzük meg az alhasi fájdalmat

Az alhasi fájdalom bárkit érinthet. Annak ellenére, hogy a legtöbben elsőre a menstruációval hozzák összefüggésbe, a férfiaknál is felléphet egyes prosztatát vagy a herét érintő betegségek esetén. Nézzük, mit tehetünk az alhasi fájdalom ellen.

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom mögött állhat szervi elváltozás, így többek között gyulladás, fertőzés, daganat, de előfordulhat a háttérben funkcionális ok is, mint például irritábilis colon. Fontos, hogy komolyan vegyük a tüneteket, amelyeket az alábbiakban ismertetünk.

Így ne zavarjuk meg emésztésünket karácsonykor!

Így ne zavarjuk meg emésztésünket karácsonykor!

Egész évben odafigyelünk az étkezésre, a mozgásra, a helyes emésztésre aztán jönnek az ünnepek, és képesek vagyunk 3 nap alatt tönkre tenni mindezt. De hogyan ne borítsuk fel a jól működő rendszert? Mit tegyünk, illetve mit NE, hogy az emésztésünk karácsonykor is rendben legyen? Erre adunk most hasznos tanácsokat!

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

A hasnyálmirigy gyulladás évente több ezer magyar nőt és férfit érint. A kezelés, illetve megelőzés lehetőségeit cikkünkben mutatjuk be.