5 tipp puffadás ellen

5 tipp puffadás ellen

Kapcsolódó tünetek:

Menjünk biztosra! A rendszeres puffadásnak több oka is lehet. Ezek közé tartoznak például olyan, az étrenddel kapcsolatos tényezők, mint a túlzott só- vagy cukorfogyasztás, a szénsavas italok túlsúlya vagy a nem elegendő mennyiségű rostbevitel. A panaszok másik legjellemzőbb kiváltója, ha valamilyen emésztőrendszeri problémával, ételallergiával vagy érzékenységgel állunk szemben – ezek mindegyike rendszeres puffadáshoz vezethet, ha kezeletlenül marad. Ha sokszor szenvedünk túlzott gázképződéstől, és heti, akár napi szinten tapasztaljuk a kényelmetlen hasi feszülést, érdemes átgondolnunk étrendünket, vagy orvosi vizsgálat segítségével kiderítenünk, lehetséges-e, hogy valamilyen egészségügyi ok áll a háttérben.

Jótékony borsmenta A borsmenta különösen jótékony hatással van emésztőrendszerünk szerveire. Nyugtatja a bélrendszert, ellazítja az izmokat és enyhíti az emésztéshez kapcsolódó panaszokat. A borsmenta kapszulát vagy a borsmenta olaj kapszulát általában irritábilis bélszindrómában szenvedőknek szokták ajánlani, de természetes eredete miatt nyugodt szívvel használhatjuk a puffadással és gázosodással kapcsolatos problémákra is.

Frissítő séta A fizikai aktivitás képes pozitívan befolyásolni és rendszeresebbé tenni a bélmozgást, ezzel enyhítve a puffadás okozta kellemetlenségeket. Egy pár perces séta a környéken nagy segítség lehet, ha gyors megoldást keresünk. Azonban még jobb, ha rendszeressé tesszük a testmozgást. Ezzel hosszú távon is segíthetjük emésztőrendszerünk működését, sőt az izzadás során még a felesleges sómennyiségből is veszíthetünk.

Probiotikumok Egy másik tipp, amely gyors enyhülést hozhat, ha probiotikumot veszünk be. A probiotikumokban lévő jótékony baktériumok segítik a bélrendszer működését, egészségesebbé teszik azt, bizonyos baktériumfajták pedig kifejezetten nyugtató és puffadáscsökkentő hatással rendelkeznek.

Fokozatos rostnövelés Az elfogyasztott rostok mennyiségének növelése hatékonyan akadályozza meg a székrekedést, segíti az emésztőrendszer megfelelő működését, a belek mozgását, és megelőzi a puffadást. Felmérések szerint az emberek nagy többsége nem éri el az ajánlott napi rostbeviteli mennyiséget, ami a férfiaknak 38 g, míg a nőknek 25 g. Azonban mielőtt lelkes rostfogyasztásba kezdenénk, tartsuk észben azt is, hogy a túl sok rost is puffadáshoz vezethet. Ez az ellentétes hatás általában napi 70 g körüli mennyiségnél jelentkezik.

2021. április 21.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek