Éjszakai köhögés gyötri? Ezeket érdemes tenni ellene

Éjszakai köhögés gyötri?

Kapcsolódó tünetek:

Az éjszakai száraz köhögés ellen nem csupán azért érdemes tenni, mert kellemetlen tünet, hanem azért is, mert a többszöri felébredés miatt nagymértékben romolhat az alvás minősége, így nappal jóval fáradtabbak lehetünk.

 

Arról nem is beszélve, hogy a fekvő helyzetben jelentkező köhögés olyan betegségek tünete is lehet, mint például az allergia, az asztma vagy a reflux, amelyeknek a fennállása esetén nem pusztán köhögéscsillapításra van szükség, hanem a kiváltó okának kezelésére is. Cikkünkben felsoroljuk az éjszakai köhögés lehetséges okait, csillapítási és kezelési módjait, valamint azt is, hogy mikor érdemes vele orvoshoz fordulni.

 

Az éjszakai köhögés okai

 

Tekintsük át részletesebben az éjszakai köhögés gyakori okait, és azt is, hogy milyen további tünetekkel vagy szövődményekkel járhat, ha nem kezeljük idejében a problémát.

 

Asztma

 

Az asztma a légutak krónikus gyulladásával jár. Ilyen esetben nem csupán a száraz köhögésre korlátozódnak a panaszok, hanem felléphet légszomj, nehézlégzés és mellkasi fájdalom is. Jellegzetes tünet, ha a köhögés kifejezetten fizikai terhelés, dohányfüst vagy pollenek hatására jelentkezik. Asztma bármilyen életkorban kialakulhat. Gyanújának felmerülésekor légzésfunkciós vizsgálat elvégzése javasolt.

 

Allergia

 

Allergia esetén a tüneteket kiváltó anyagok, vagyis az allergének „nem alszanak”, így előfordulhat, hogy bennünket sem hagynak aludni. A beltéri allergének, a háziporatkák és a háziállatok szőre is köhögést okozhat, illetve orrdugulást eredményezhet. Ha bőrtünetek és tartós érintkezés miatti kiütések is megjelennek, érdemes allergiára gyanakodni, és azonnal vizsgálatra jelentkezni. Akár az ágynemű anyaga, például a gyapjú is allergiás tüneteket idézhet elő, ekkor ajánlott új ágyneműt beszerezni.

Az éjszakai allergiás panaszokat szerencsére nagymértékben csökkentheti a megfelelő gyógyszeres kezelés és az allergénmentes hálószobai környezet.

Gyógyszerek

 

Bizonyos gyógyszerek, például a vérnyomáscsökkentésre szedett ACE-gátlók szintén okozhatnak éjszakai köhögést a nappal is jelentkező mellett. Ezek a készítmények az angiotenzin konvertáló enzim működését gátolják, ennek rövidítése után kapták a nevüket. Ezen kívül bármilyen olyan gyógyszer mellékhatása is lehet az éjszakai köhögés, ami serkenti a gyomorsav termelődését.

 

Bármilyen gyógyszer szedése esetén általános érvényű szabály, hogy amennyiben nem kívánt mellékhatás gyanúja merül fel, akkor érdemes mielőbb beszélni a kezelőorvossal, elvégre könnyen lehet, hogy egy másik készítmény felírása megszabadít minket a kellemetlen tünetektől.

Reflux

 

Fekvő helyzetben a gyomorsav visszajuthat a nyelőcsőbe, akár a garatig is. Nem véletlen, hogy a gyomorégés angol nyelvű elnevezése „heartburn”, ami szó szerint szívtáji égő érzésre tapasztalható égő érzésre utal, de a mellkas más részén is előfordulhat..

 

Az éjszakai fokozott gyomorsavtermelés okozta köhögés ellen segíthet, ha lefekvés előtt néhány órával már nem eszünk, vagy csak könnyű ételeket fogyasztunk. A kiadós, elalvás időpontjához közeli vacsorák az alvást zavaró emésztési problémák leggyakoribb okai. Reflux esetén inkább többször együnk keveset a nap során, és ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

 

Noha a hosszú ideig fennálló vagy súlyos gyomorégés orvosi kivizsgálást igényel, alkalomszerű panaszok esetén a vény nélkül kapható savlekötők is rengeteget segíthetnek.

 

Garatfali váladékcsorgás

 

A hátsó garatfali csorgásnak jellemzően légúti fertőzés vagy orrmelléküreg-gyulladás áll a hátterében, az orrváladék garat felé történő áramlása pedig akár éjszakai száraz köhögésre késztetheti a beteget. A köhögés csillapítására tett lépések ilyenkor segíthetnek ugyan, de valódi megoldást csakis a tünetet fenntartó betegség diagnózisa és kezelése hozhat.

 

Száraz levegő

 

A túl száraz otthoni levegő irritálhatja a nyálkahártyát. Ha a levegő páratartalma 40% alatti, akkor száraznak tekinthető. Ebben az esetben érdemes párásító készüléket beszerezni, ami éjjel-nappal gondoskodik a megfelelő páratartalomról. Fontos tudni, hogy a túl párás, tehát 60% fölötti páratartalmú levegő sem ideális, mert kórokozók és olyan allergének melegágya lehet, mint a penészgomba vagy a háziporatka. A szoba levegőjének páratartalma befolyásolható még teregetéssel, szellőztetéssel, légkondicionálóval vagy légszárító berendezéssel is.

 

Az éjszakai köhögés kezelése

 

Vegyük sorra, hogy mi és miért segíthet az éjszakai köhögés csillapításában és a nyugodt alvásban!

 

Szedjünk köhögéscsillapítót!

 

Első lépésként érdemes tennünk egy próbát a vény nélkül kapható köhögéscsillapító készítményekkel. A betegtájékoztatón szereplő utasítások betartásával könnyen lehet, hogy már is elérhetjük, hogy az éjszakák újra nyugodtak legyenek. Ugyanakkor kérjük ki az orvosunk véleményét is, ha a vény nélkül kapható készítmények nem vezetnének sikerre, ugyanis lehet, hogy a mögöttes diagnózis kezelésére lesz szükség, tehát kifejezetten asztma vagy allergia elleni gyógyszert kell majd szednünk. A köhögéscsillapítók egyébként orvosi kezelés kiegészítésére is alkalmazhatóak, a szakemberrel egyeztetett módon.

Mi állhat az éjszakai köhögés hátterében?

 

Legalább hetente porszívózzunk!

 

Porszívózzunk fel alaposan, lehetőleg HEPA szűrővel, amely a legkisebb porszemeket is eltávolítja! Így megszabadulhatunk a poratkáktól és a további allergénektől, otthonuk légkörét pedig mindig tisztán tarthatjuk. A porszívózás gyakorisága egyéni szokások kérdése is, hiszen vannak, akik szeretnek akár mindennap vagy kétnaponta sort keríteni rá, ami ilyen szempontból kifejezetten előny. Az általános iránymutatás szerint legalább heti egy alkalomra van szükség – ennél gyakrabban nyugodtan lehet porszívózni, ritkábban viszont nem érdemes.

 

Használjunk allergénmentes ágyneműt, és mossuk rendszeresen!

 

Az ágynemű huzatot hetente, az ágyneműt pedig havonta mossuk ki legalább 60 Celsius-fokon, hogy a poratkák elpusztuljanak és a szennyeződések eltűnjenek. Ma már rengetegféle hipoallergén ágyneműszett közül választhatunk, így párnából és takaróból is biztosan megtalálhatjuk a kedvünkre valót. Ami az ágynemű anyagát illeti: fontos, hogy magas hőfokon mosható legyen.

 

Mossunk hajat gyakrabban!

 

Abban az esetben, ha allergia áll a panaszaink hátterében, érdemes gyakrabban sort keríteni a hajmosásra, mivel az allergének remekül megtapadhatnak a tincseink között. Szerencsére ma már számos kímélő sampon és más hajápoló készítmény áll rendelkezésünkre, amelyek akár mindennapi használat esetén is segítenek megőrizni a fejbőr és a hajszálak egészségét.

 

Gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról

 

Érdemes 40-60% közötti páratartalmat teremteni. Alacsony páratartalom esetén használjunk párásító készüléket, magas páratartalom esetén pedig páramentesítőt. A szellőztetés egyszerű mód a páratartalom kiegyenlítésére, allergia esetén viszont érdemes figyelni arra, hogy pollenszezonban éppen így kerülhetnek be a tüneteket okozó allergének a lakásba.

Hogyan kezelhető az éjszakai köhögés?

Háziállat allergia esetén tartsuk házon kívül kedvenceinket!

 

A házi kedvencek rengeteg szeretetet tudnak adni. Társaságuk azonban egészségügyi hátrányokkal járhat az allergiások számára. Ismert állatszőr-allergia esetén tehát semmiképp ne engedjük be őket a hálószobába! Bizonyos esetekben az is megoldás lehet, ha kevésbé allergén fajtájú négylábú társat választunk.

 

Mit tehetünk az éjszakai száraz köhögés ellen?

 

Az éjszakai száraz köhögés ellen összességében megoldást nyújthat száraz levegő esetén a párásítás, valamilyen köhögéscsillapító készítmény kipróbálása, a sós vizes orröblítés vagy orrspray, esetleg a sóterápia vagy egy sófal kialakítása.

 

Mikor tanácsos orvoshoz fordulni a köhögéssel?

 

A köhögést fontos komolyan venni, mert a kezeletlen betegségek szövődményekhez vezethetnek. Ha allergiára gyanakszunk, egy allergiavizsgálat segítségével pontosan kideríthetjük, hogy mi okoz irritációt, majd a megfelelő készítményekkel kezelhetjük a köhögést. Ilyen vizsgálatra a háziorvosunk adhat beutalót, vagy magánegészségügyi keretek között is sort keríthetünk rá.

 

A rendszeres, akár minden éjszaka jelentkező köhögésre különösen figyeljünk oda, mert asztmát és allergiát is jelezhet, ami mindenképpen orvosi kezelést igényel. Ugyanígy intő jel lehet az is, ha a tünetek periodikusan jelentkeznek, például néhány hónapnyi nyugvó fázis után ismét heteken keresztül átköhögött éjszakák jönnek – ez például a szezonális allergia egyik fő ismertetőjele. Amennyiben a köhögés magas lázzal jár együtt, ajánlott minél előbb orvoshoz fordulni. Akkor is haladéktalanul egyeztessünk az orvosunkkal, ha arra gyanakszunk, hogy az éjszakai köhögés gyógyszermellékhatás következménye.

 

Összegzés

 

Az éjszakai köhögés olyan kellemetlen panasz, ami akár az életminőséget is jelentősen ronthatja, hiszen akadályoz a pihentető alvásban. Leggyakoribb okai közé tartozik a légutak krónikus gyulladásával járó asztma, a kültéri vagy beltéri allergének által kiváltott allergia, bizonyos gyógyszerek (például ACE-gátlók) mellékhatása, a gyomorsavat nyelőcsőbe juttató refluxbetegség, fertőzés vagy orrmelléküreg-gyulladás miatti hátsó garatfali váladékcsorgás, vagy a túl száraz levegő a lakásban.

 

Az éjszakai köhögés kezelésére alkalmazhatunk vény nélkül kapható köhögéscsillapító készítményeket, amelyek orvosi kezelés kiegészítésére is hasznosak lehetnek, illetve fontos az allergénmentes környezet biztosítása. Utóbbit legalább heti rendszerességű alapos porszívózással, rendszeresen mosott hipoallergén ágyneművel, gyakoribb hajmosással, a házi kedvencek hálószobán kívül tartásával és megfelelő páratartalom biztosításával érhetjük el.

 

Elhúzódó vagy más tünetekkel is kísért éjszakai köhögés esetén mihamarabb forduljunk orvoshoz!

2024. május 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek